PanPB 19.12.2022 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Witam, Dopiero co raczkuję w tematyce budowy domów. Przeglądam swój projekt i chciałbym zrozumieć, jak czytać szkic zbrojenia belki żelbetowej. Jak rozumieć poniższy rysunek? 1. Czy zbrojenie belki jest różne na całej jej długości? Wydaje się jakby na jednym odcinku były 2 pręty górą i 5 dołem a na innym 5 górą i 5 dołem 2. Co oznaczają poszczególne odcinki 1| 2| 3| i 4| ? 3. Rozumiem, że rysunki oznaczone 1-1 do 5-5 to przekrój zbrojenia na danym odcinku? Nie wiem dlaczego jest ich 5 Byłbym wdzięczny gdyby ktos był uprzejmy wytłumaczyć mi jak czytać ten rysunek. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPB 19.12.2022 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 dodaje link do lepszej jakości zrzutu ekranu: https://i.imgur.com/HPAjHYX.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 20.12.2022 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 (edytowane) 1. Czy zbrojenie belki jest różne na całej jej długości? Wydaje się jakby na jednym odcinku były 2 pręty górą i 5 dołem a na innym 5 górą i 5 dołemdokładnie tak jest 1-1 masz góra dół po 2xfi14 dł. 1160 i dołem dodatkowo 3xfi14 dł 564 itd czyli 1160 leci po całej długości i miejscowo jest dozbrajana góra lub/i dołem w tabeli masz NR1 fi 14 długość 1160 NR2 fi 14 długość 564 te oznaczenia 23x1, 22x7,5 itd oznaczają strzemiona ich ilość i rozstawy na danym odcinku 2. Co oznaczają poszczególne odcinki 1| 2| 3| i 4| ?Znaczy to ze na różnych odcinakach są różne obciążenia, co przewidział konstruktor w postaci dodatkowego zbrojenia 3. Rozumiem, że rysunki oznaczone 1-1 do 5-5 to przekrój zbrojenia na danym odcinku? Nie wiem dlaczego jest ich 5Konstruktor na pewno wie o tym dlaczego tak a nie inaczej to zaprojektował, Edytowane 20 Grudnia 2022 przez irtherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts