Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak czytać szkic zbrojenia belki żelbetowej

Recommended Posts

Witam,

Dopiero co raczkuję w tematyce budowy domów. Przeglądam swój projekt i chciałbym zrozumieć, jak czytać szkic zbrojenia belki żelbetowej.

Jak rozumieć poniższy rysunek?

1. Czy zbrojenie belki jest różne na całej jej długości? Wydaje się jakby na jednym odcinku były 2 pręty górą i 5 dołem a na innym 5 górą i 5 dołem

2. Co oznaczają poszczególne odcinki 1| 2| 3| i 4| ?

3. Rozumiem, że rysunki oznaczone 1-1 do 5-5 to przekrój zbrojenia na danym odcinku? Nie wiem dlaczego jest ich 5

Byłbym wdzięczny gdyby ktos był uprzejmy wytłumaczyć mi jak czytać ten rysunek.

Pozdrawiam,

2022-12-19_15-19.jpg

1. Czy zbrojenie belki jest różne na całej jej długości? Wydaje się jakby na jednym odcinku były 2 pręty górą i 5 dołem a na innym 5 górą i 5 dołem

dokładnie tak jest

1-1 masz góra dół po 2xfi14 dł. 1160 i dołem dodatkowo 3xfi14 dł 564 itd

czyli 1160 leci po całej długości i miejscowo jest dozbrajana góra lub/i dołem

w tabeli masz

NR1 fi 14 długość 1160

NR2 fi 14 długość 564

te oznaczenia 23x1, 22x7,5 itd oznaczają strzemiona ich ilość i rozstawy na danym odcinku

2. Co oznaczają poszczególne odcinki 1| 2| 3| i 4| ?

Znaczy to ze na różnych odcinakach są różne obciążenia, co przewidział konstruktor w postaci dodatkowego zbrojenia

3. Rozumiem, że rysunki oznaczone 1-1 do 5-5 to przekrój zbrojenia na danym odcinku? Nie wiem dlaczego jest ich 5

Konstruktor na pewno wie o tym dlaczego tak a nie inaczej to zaprojektował,

Edytowane przez irtherm