Speyson 19.12.2022 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 (edytowane) Witam, Z łącznika podwójnego mam wyprowadzony przewód do kinkietu i chciałbym, żeby jednym przyciskiem włączany był kinkiet, a drugim wentylator. Kabel od wentylatora poprowadzony jest niestety nie do puszki a jedynie do miejsca, gdzie ze ściany wychodzi zasilanie biegnace od łącznika (docelowo na kiniet). Czy w takim układzie da się w ogóle wykorzystać oba przyciski łącznika? Edytowane 19 Grudnia 2022 przez Speyson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.12.2022 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 (edytowane) Dyskwalifikacja całkowita ze względu na elektrykę alternatywną, jaką propaguje CityMatic. W następstwie dostałem taką wiadomość od forumowicza : ty ciapaku nakrapiany gowno wiesz i w dupie byłeś wiec ryjka sowjego nie wciskaj Edytowane 20 Grudnia 2022 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speyson 28.12.2022 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Z tego schematu rozumiem, że należałoby niebieski przewód (N) podłączyć pod żarówkę i wentylator, fazowy tylko pod żarówkę, a co z żółtym przewodem z rysunku? Z przewodu z puszki idą 3 żyły (L, N i ochronny) a od wentylatora tylko L i N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speyson 28.12.2022 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Czy "elektryka alternatywna" niosłaby tutaj jakieś zagrożenie? Wolałbym nie kombinować z jakimiś rozwiązaniami w stylu dodatkowego włącznika (np na wisząca linke) gdzieś przy kinkiecie i wykorzystać już zamontowany łącznik podwójny.Jescze raz: 3 żyłowy przewód idzie od puszki i wychodzi w tym samym miejscu, co 2 żyłowy od wentylatora (na zdjęciu widać jak połączyłem żeby chociaż wentylator dzialal- uruchamia się jednym z przycisków łącznika na ten moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.12.2022 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 (edytowane) Czy "elektryka alternatywna" niosłaby tutaj jakieś zagrożenie? Wolałbym nie kombinować z jakimiś rozwiązaniami w stylu dodatkowego włącznika (np na wisząca linke) gdzieś przy kinkiecie i wykorzystać już zamontowany łącznik podwójny. Jescze raz: 3 żyłowy przewód idzie od puszki i wychodzi w tym samym miejscu, co 2 żyłowy od wentylatora (na zdjęciu widać jak połączyłem żeby chociaż wentylator dzialal- uruchamia się jednym z przycisków łącznika na ten moment. Jeśli naprawdę nie wiesz co narysowałem to chyba ELPAPIOTR ma rację, należy mi się "ban" za udzielenie Tobie takiej odpowiedzi. Skasowałem, bo wiem co to może oznaczać dla kogoś jak Ty może nie teraz ale za rok zapomnisz co zrobiłeś i będzie nieszczęście. Edytowane 28 Grudnia 2022 przez CityMatic Dołożyłem info odnośnie przyczyny skasowania odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speyson 29.12.2022 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Jeśli naprawdę nie wiesz co narysowałem to chyba ELPAPIOTR ma rację, należy mi się "ban" za udzielenie Tobie takiej odpowiedzi. Skasowałem, bo wiem co to może oznaczać dla kogoś jak Ty może nie teraz ale za rok zapomnisz co zrobiłeś i będzie nieszczęście. Czy coś niewłaściwie odczytałem ze schematu? Nie jestem elektrykiem, ale umiem podłączyć lampę czy połączyć złączkami przewody z zachowaniem zasad bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts