Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowy kocioł na paliwo stałe - wymiennik z wężownicą i płytowy?

jm1964

Recommended Posts

Pytanie jak w tytule.

Sytuacja:

1. Instaluję w kotłowni gazowej dodatkowy piec na paliwo stałe. Wiadomo dlaczego. Piec będzie w układzie otwartym. W domu mam już c.o. w układzie zamkniętym.

2. Żeby połączyć oba układy chcę zastosować wymiennik z wężownicą OW-E 120.12P produkcji "Biawar" (stary model, nie ma już w produkcji, używany ale sprawny) dane w załączniku. Dostałem w pakiecie z piecem - mam na stanie i można beznakładowo wykorzystać.

3. Moc instalowanego pieca na paliwo stałe to 24 kW, a wg danych producenta moc wężownicy w wymienniku to 14 kW, przy parametrach pracy 70/10/45 (temperatura w wężownicy/temperatura zasilania/temperatura poboru) W ten sam sposób podane parametry pracy kotła z tym wymiennikiem zastosowanego w moim układzie powinny wynosić ok. 90/50/70 Nie mam wzorów żeby to przeliczyć, ale "średnia" delta t dla wartości nominalnych to ok. 70 - (45+10)/2 = 42,5 C a w moim układzie: 90 - (70+50)/2 = 30 C więc intuicyjnie wydaje się, że w moim przypadku wydajność wymiennika będzie sporo niższa od nominalnej, a więc nie 14 kW tylko 10 lub mniej. Za mało. Aha - ważna sprawa: powierzchnia tego wymiennika to 0,75 m2

4. Sprawdziłem w to miejsce wymiennik płytowy np. WYMIENNIK CIEPŁA 40 PŁYTOWY moc nominalna od 15 do 35kW Nordic Tec Ba-12-40, powierzchni wymiany 0,48 m2. Dystrybutor zaleca 0,25-0,30 m2 powierzchni wymiany na każde 10 mocy kW kotła, czyli dla kotła 25 kW jakieś 0,7 m2 wymiennika - koszty zaczynają być spore.

Pytanie:

W danych wymiennika spiralnego Biawar i zaleceniach Nordic wydaje się, że mamy niespójność - Nordic zaleca 0,75 m2 pow wymiany dla mocy 25kW, a Biawar właśnie taką powierzchnię dedykuje dla mocy wymiany 14 kw.

Kto ma rację? A może z racji odmiennej konstrukcji nie można ich w ten sposób porównywać, bo różnią się np. przepływem?

Pytanie dodatkowe:

Czy w takim razie można połączyć ten wymiennik z wężownicą szeregowo lub równolegle z płytowym o pow. 0,35? Teoretycznie wymiana powinna być odpowiednia, tylko czy taka "zmota" zadziała ;) ? I po której stronie lepiej dać pojemność wymiennika?

Załączniki:

1. poglądowy rysunek połączenia pieca z wymiennikiem

2. dane wymiennika Biawar z wężownicą OW-E 120.12P

Biawar.jpg

kocioł-wężownica.jpg

Mam darmowe drewno na minimum 2 sezony.
No a tak faktycznie to dlaczego tak sobie chcesz to wszystko skomplikować, że tak jak niżej to będzie, to gorzej będzie czy nie dobrze ??? Ja bym tylko separator dołożył do tego jeszcze acz może grawitacyjne tu rozważyć trzeba jeszcze ???

Podłączenie wkładu kominkowego z płaszczem wodnym w układzie z kotłem gazowym układ zamknięty

Ten kocioł na drewno, to chcesz instalować w kotłowni w której jest kocioł gazowy ???

Do tego kotła bufor zakładać będziesz – co z zeznaniem do CEEB ??? - co z tą tzw. antysmogową u Ciebie ???

Tak tak , autor ma drewna na dwa sezony i pokusi się o nową inwestycję w kotłowni. Brawo, fajna historyjka.
Do mnie to piszesz czy do niego , bo jak do mnie to uważaj, bo jak oponiarz zachowywać się zaczynasz i o byś pretensji później o to nie miał, że jak oponiarzowi należne tak potraktowany i traktowany będziesz !!!

Ten kocioł na drewno, to chcesz instalować w kotłowni w której jest kocioł gazowy ???

1. Instaluję w kotłowni gazowej dodatkowy piec na paliwo stałe.

Do tego kotła bufor zakładać będziesz – co z zeznaniem do CEEB ??? - co z tą tzw. antysmogową u Ciebie ???

Jakie to ma znaczenie w tym pierdolniku jaki teraz nastał ? Teraz jest hulaj dusza . Kto go sprawdzi ? Jaka uchwała ? O czym ty piszesz ?

Do mnie to piszesz czy do niego , bo jak do mnie to uważaj, bo jak oponiarz zachowywać się zaczynasz i o byś pretensji później o to nie miał, że jak oponiarzowi należne tak potraktowany i traktowany będziesz !!!

Co to za straszonko ?

Panowie, dziękuję za wymianę poglądów, ale od kiedy naczelnik zarządza prawem przez tv takie szczegóły jak ustawa należy sobie na gwoździu powiesić. A oponami nie palę, więc jak pewnie wiecie lex naczelnikus nie łamię. Z Waszej dyskusji wnioskuję, że jednak coś moglibyście doradzić, więc naprawdę chętnie dowiem się czegoś konkretnego :)

P.S.

Eksploatacja pieca na gaz kosztowała za 4800 zł za styczeń i luty 2022. Piec na ekogroszek z opcją palenia drewnem, z pompami, zaworami, rurą kominową i wymiennikiem łącznie kosztował 1700,- plus do tego niecały 1000 za wszystkie przydasie żeby to wybudować. Robocizna własną. Ktoś? Coś?

P.S. 2 zgodnie z prawem pisanym w moim województwie muszę go usunąć do 31.12. 2028 roku. Ponownie: Ktoś? Coś?

od kiedy naczelnik zarządza prawem przez tv takie szczegóły jak ustawa należy sobie na gwoździu powiesić.

P.S. 2 zgodnie z prawem pisanym w moim województwie muszę go usunąć do 31.12. 2028 roku. Ponownie: Ktoś? Coś?

Toś nie słyszał – toś nie czytał o tych co w Łodzi posłuchali się tego – nie wiesz ile debile zapłacić za to musieli, że nie jako poszli za radą „mądrego” !!!

A co gdzie indziej w Polsce – myślisz, że wszyscy tak z tym się obnoszą ???

O tym ich tzw. stanie nadzwyczajnym słyszałeś jak nic ale tylko w dwóch antysmogowych popuścili co na to !!!

O co w tym chodzi : Piec na ekogroszek z opcją palenia drewnem, z pompami, zaworami, rurą kominową i wymiennikiem łącznie kosztował 1700,- plus do tego niecały 1000 za wszystkie przydasie żeby to wybudować.

W końcu jak z tym jest u Ciebie ???

@jm1964 – mnie nie interesi jak zrobisz sobie ale musisz wiedzieć o tym co się zowie i co w trawie piszczy by nie było, że po brzytwie Cię spuszczam i usiłuję w butelkę nabić !!!

Chcesz z partyzanta działać - zapraszam do akcji "W" która wielkimi krokami nadchodzi i nic jej nie powstrzyma z tych też względów może od tego zacznijmy !!!

attachment.php?attachmentid=462950&d=1671622221&thumb=1&stc=1

Piec Franka.jpg

A proszę bardzo! Zatkao? Owszem, czas trochę zaciera wspomnienia - daty odczytów pokazują, że dotyczy to dwóch okresów dwumiesięcznych, zawsze płacę co dwa miesiące, stąd "przejęzyczenie". Ale i tak kalkulację wytrzymuje? Drewno na dwa sezony mam przygotowane, na kolejne sobie zrobię, cena ta sama - zero. Mnie przekonuje.

Rachuneczek!.jpg

Edytowane przez jm1964

Może trzeba poszukać przyczyny dlaczego dom konsumuje aż tyle energii .

W tym kotle o którym piszesz wyżej , zutylizujesz wagon drewna i jeszcze narobisz się przy tym.

Przyczyny piszącemu dobrze znane: U ściany = ok. 0,26 dachu i podłogi po ok. 0,17. Kubatura ok. 900 m3

Ze zgrubnych obliczeń wychodzi jakieś 24 kW. Nie ma lipy. Termomodernizacja zapewne kiedyś nastąpi, piec wyrzucić lub zamienić na mniejszy zawsze zdążę.

Na razie warunki zewnętrzne są jak napisałem - jak mawia klasyk: "gra się toczy przy tym stoliku i przy tym trzeba grać".

A z drewienkiem sobie pobiegam. Zdrowo. Jest kominek 8 kW, jest doświadczenie. Wystarczy przemnożyć x 3, spox.

Ja jestem z tego pokolenia, które co rano przed rozpoczęciem dnia paliło trzema wiadrami węgla w trzech piecach, po dwóch godzinach temperatura zaczynała rosnąć, przy tęgich zimach np. z 8 stopni. Naprawdę - luzik ;)

Może trzeba poszukać przyczyny dlaczego dom konsumuje aż tyle energii . W tym kotle o którym piszesz wyżej , zutylizujesz wagon drewna i jeszcze narobisz się przy tym.
Fasz mać a kiedy Ty to napiszesz w czym i jak u siebie drewno utylizujesz – dopłatę do ogrzewania wziąłeś już czy i Ty smakiem się na to oblizałeś tylko???

Co się z oryginałem @lolsona stało - jako sobowtórowi kiepsko Ci idzie i co będzie jak gajowy Marucha z fuzją na łowy ruszy ???

jm1964

Nie ważne co będziesz spalać , dom nie ocieplony zawsze będzie dużo tracił. Dołożysz kosztów a problem zostanie nadal. Darmowe drewno kiedyś się skończy.

Jeśli miałbym takie możliwości jak Ty ( instalacja gazowa w domu ) rozegrałbym to tak że kopciłbym sobie w kotle na drewno kiedy w domu jestem , a kiedy mnie nie ma startuje kocioł gazowy. Podstawa to ocieplona chałupa. Już teraz możesz zacząć kombinować coś z dachem lub stropem ( prace wewnątrz domu )

samsu

Kocioł zgazowujący plus zbiornik akumulacyjny.

Dopłatę dostałem.

Lolson28 został wysłany na wakacje po donosie jednego kapusia. Zresztą , jakie znaczenie ma cyferka ?

@ jm1964 – koordynaty mniej więcej już określone zostały – gospodarzem jesteś – gospodarz !!!

Temat się trochę rozjechał więc kierunek nadaj i prowadź, bo jak tak dalej o tym gadać będziem, to jeszcze w grudniu przyszłego roku ten temat toczyć się będzie !!!

Tak więc pkt. 1.) tej pogaduchy od nowa określ !!!

Pkt. 1 - bardzo mi miło, że się temat zawiązał ;)

Pkt. 2 - Ocieplenie na dziś: ja bardzo chętnie bym Wam opisał wszelkie przymioty mojego domiszcza i być może to nawet kiedyś zrobię, w skrócie: dom jest baaaaardzo stary, ja 15 lat temu zrobiłem w nim remont, docieplając ściany 10 cm wełny a podłogę i sufit - 15 cm. Wtedy wydawało się to ho-ho-ho! bardzo ciepło, bo 20 i 30 to był prawie dom pasywny, a dzisiaj standardowe WT 2022 :))) A było się słuchać ludzi, co mówili: wełny nie żałuj. Dałby człowiek w ściany 20 a w sufit 30 i by się śmiał. Koszt remontu byłby wyższy o 3%, a radość na pół życia. To tak, w skrócie.

Pkt. 3. - Docieplenie: Na razie ani elewacji, ani wykończenia wewn. nie będę zmieniał. Bo nie mam na to kasy. Nie na wełnę, bo nadal jest niemal za darmo tylko na resztę, bo wełny na ścianie ani od wewnątrz, ani od zewnątrz jako dekoracji nie zaakceptuję. Może być biednie, ale bez dziadostwa. Zatem docieplenie przegród póki co musi poczekać. Może wdmuchnę coś pod podłogę, bo mam pustkę wentylowaną. Ale na razie nie o tym.

Pkt. 4. - Zatem: chętnie przyjmuję wszelkie porady, co byłoby lepiej i co kto by zrobił, gdyby był Puchatkieiem, jednak informuję, że przynajmniej w tym i następnym roku nic nie docieplam. (noo chyba, że wdmuchnę - ewentualnie). Tylko zmniejszam koszty dostarczania 24 kWh w trybie ciągłym. I na tym się skoncentrujmy.

Pkt. 5.(i zarazem pierwszy na temat) - Sytuacja zastana - opisana w pierwszym poście. Piec na ekogroszek / do użytku jako piec na drewno/ - JEST. Wymiennik "Biawar" - JEST. Wszelkie "przydasie" - JEST. Złożyć to trzeba.

Pkt. 6. - Instalacja obecna jest ciśnieniowa, z naczyniem przeponowym i pompą obiegową, nieco pomotana - ale (sic!) DZIAŁA!. Piec na drewno montuję w systemie otwartym, w żadne nowoczesne sztuczki, typu wężownica schładzająca, nie wieżę. Im prościej, tym lepiej, zanim przez naczynie wzbiorcze się wygotuje zład, to drewno się wypali :))))

Edytowane przez jm1964

Pkt. 5.(i zarazem pierwszy na temat) - Sytuacja zastana - opisana w pierwszym poście. Piec na ekogroszek / do użytku jako piec na drewno/ - JEST. Wymiennik "Biawar" - JEST. Wszelkie "przydasie" - JEST. Złożyć to trzeba.

Pkt. 6. - Instalacja obecna jest ciśnieniowa, z naczyniem przeponowym i pompą obiegową, nieco pomotana - ale (sic!) DZIAŁA!. Piec na drewno montuję w systemie otwartym, w żadne nowoczesne sztuczki, typu wężownica schładzająca, nie wieżę. Im prościej, tym lepiej, zanim przez naczynie wzbiorcze się wygotuje zład, to drewno się wypali :))))

Z powyższego wynika, że instalacje:

- obecna - gaz, w systemie zamkniętym

- oraz nowopowstająca - drewno, w systemie otwartym

muszą zostać zmyślnie połączone - i to jest temat, z którym przybyłem.

No dobra/dobra no, bo dla mnie to jest tak :

1.) Mamy kocioł podajnikowy o słusznej mocy w rozumieniu wymiennika odpowiedniego !!!

2.) Drewnem się w tym jarać nie da, bo on nie do tego ale jako wymiennik jest jak raz !!!

3.) W instalację jest wpięty więc jemu tu nic do niczego już potrzebne nie jest !!!

4.) Proponowany układ potrzebuje tylko paleniska do którego by naraz taczka drewna wlazła i palnika za pomocą którego palenisko by zostało z wymiennikiem połączone !!!

Piec franka nie pasi – OkI – problema nie ma, to może coś w tą deseń :

Ogrzewanie odc.1: Budowa palnika na pellet i przeróbka zwykłego piecyka na piecyk rakietowy

Ogrzewanie odc. 2: Budowa palnika szamotowego na pellet do kotła centralnego ogrzewania na miał.

5.) Palnik już mamy teraz tylko komorę załadowczą na taczkę drewna do tego i gotowe.

Co sądzisz o tym ???