Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowy kocioł na paliwo stałe - wymiennik z wężownicą i płytowy?

jm1964

Recommended Posts

Przyczyny piszącemu dobrze znane: U ściany = ok. 0,26 dachu i podłogi po ok. 0,17. Kubatura ok. 900 m3

Ze zgrubnych obliczeń wychodzi jakieś 24 kW. Nie ma lipy.

Na razie warunki zewnętrzne są jak napisałem - jak mawia klasyk: "gra się toczy przy tym stoliku i przy tym trzeba grać".

A z drewienkiem sobie pobiegam. Zdrowo. Jest kominek 8 kW, jest doświadczenie. Wystarczy przemnożyć x 3, spox.

Ja jestem z tego pokolenia, które co rano przed rozpoczęciem dnia paliło trzema wiadrami węgla w trzech piecach, po dwóch godzinach temperatura zaczynała rosnąć, przy tęgich zimach np. z 8 stopni. Naprawdę - luzik

Ooooo po tym widzę, że zielonym chłopysiem nie jesteś, który właśnie przygodę z paleniem drewnem rozpoczyna – z tych też względów – napisz :

1.) W czym i jak to chcesz drewno spalać by :

a.) Nie kopcić i smrodzić spalanym drewnem ???

b.) Nie utylizować drewna i wywalając go do popiołu i na wymiennik oraz do i przez komin ???

c.) Ze spalonego drewna max wyciągnąć przy sprawności ok. 80% ???

Tak się skład, że nie debile debilom kotły do spalania drewna wymyślili i nie banda przestępcza wymyśliła to, że te kotły do buforów podłączone być mają, bo tylko w takim układzie prawo bytu to mieć może przez wzgląd na konieczność wytępienia kopciuchów ale nie w rozumieniu kotłów tylko ich operatorów !!!

A, Pan widzę z tych znudzonych? Co to jaja sobie robią? A, to nie ze mną tak. Ze mną - nie.
No. Do mnie nie. Ja uczciwie, ...

Tak że tak – jak dalej tak chcesz się bawić acz po co Ci tu po próżnicy siedzieć i nie wiadomo na co czekać – czasu szkoda – załóż ten temat tutaj : https://forum.info-ogrzewanie.pl/forum/27-instalacje/ i po założeniu linka do niego tu wklej koniecznie – tak by Trój trud szlachetny owoc słodki wydał a nie coś w rodzaju wilczej jagody.

Potrzebujących jest teraz wielu a fałszywych proroków i faryzeuszy na FM-ie już dość mamy !!!

Po co jaki mój krajan czy ziom po przeczytaniu tutaj tego ma dojść do zdania lub przekonania, ze w prosty sposób prostej rzeczy opanować się nie da !!!

Edit.

Przez wzgląd na antysmogowe i zeznanie do CEEB – nie ma czegoś takiego, że można używany kocioł wpiąć, bo że w antysmogowej jest iż takowy zgodnie z klasą swoją może pracować np. do 2028 r., bo pracował w układzie grzewczym za nim antysmogowa ogłoszona została.

Edytowane przez samsu