lolson29 22.12.2022 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 22.12.2022 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 No. Do mnie nie. Ja uczciwie, mam nadzieję na jakąś radę od ludzi z większym doświadczeniem, ale spoko, metodą prób i błędów też ogarnę Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 23.12.2022 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 P.S. 2 zgodnie z prawem pisanym w moim województwie muszę go usunąć do 31.12. 2028 roku. Ponownie: Ktoś? Coś? Pokaż – cytat z tego wklej – to co ja się tego naczytałem, to w żadnej nie było nic na temat usuwania !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 23.12.2022 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Przyczyny piszącemu dobrze znane: U ściany = ok. 0,26 dachu i podłogi po ok. 0,17. Kubatura ok. 900 m3 Ze zgrubnych obliczeń wychodzi jakieś 24 kW. Nie ma lipy. Na razie warunki zewnętrzne są jak napisałem - jak mawia klasyk: "gra się toczy przy tym stoliku i przy tym trzeba grać". A z drewienkiem sobie pobiegam. Zdrowo. Jest kominek 8 kW, jest doświadczenie. Wystarczy przemnożyć x 3, spox. Ja jestem z tego pokolenia, które co rano przed rozpoczęciem dnia paliło trzema wiadrami węgla w trzech piecach, po dwóch godzinach temperatura zaczynała rosnąć, przy tęgich zimach np. z 8 stopni. Naprawdę - luzik Ooooo po tym widzę, że zielonym chłopysiem nie jesteś, który właśnie przygodę z paleniem drewnem rozpoczyna – z tych też względów – napisz : 1.) W czym i jak to chcesz drewno spalać by : a.) Nie kopcić i smrodzić spalanym drewnem ??? b.) Nie utylizować drewna i wywalając go do popiołu i na wymiennik oraz do i przez komin ??? c.) Ze spalonego drewna max wyciągnąć przy sprawności ok. 80% ??? Tak się skład, że nie debile debilom kotły do spalania drewna wymyślili i nie banda przestępcza wymyśliła to, że te kotły do buforów podłączone być mają, bo tylko w takim układzie prawo bytu to mieć może przez wzgląd na konieczność wytępienia kopciuchów ale nie w rozumieniu kotłów tylko ich operatorów !!! A, Pan widzę z tych znudzonych? Co to jaja sobie robią? A, to nie ze mną tak. Ze mną - nie.No. Do mnie nie. Ja uczciwie, ... Tak że tak – jak dalej tak chcesz się bawić acz po co Ci tu po próżnicy siedzieć i nie wiadomo na co czekać – czasu szkoda – załóż ten temat tutaj : https://forum.info-ogrzewanie.pl/forum/27-instalacje/ i po założeniu linka do niego tu wklej koniecznie – tak by Trój trud szlachetny owoc słodki wydał a nie coś w rodzaju wilczej jagody. Potrzebujących jest teraz wielu a fałszywych proroków i faryzeuszy na FM-ie już dość mamy !!! Po co jaki mój krajan czy ziom po przeczytaniu tutaj tego ma dojść do zdania lub przekonania, ze w prosty sposób prostej rzeczy opanować się nie da !!! Edit. Przez wzgląd na antysmogowe i zeznanie do CEEB – nie ma czegoś takiego, że można używany kocioł wpiąć, bo że w antysmogowej jest iż takowy zgodnie z klasą swoją może pracować np. do 2028 r., bo pracował w układzie grzewczym za nim antysmogowa ogłoszona została. Edytowane 3 Stycznia 2023 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson29 23.12.2022 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2022 Eksploatacja pieca na gaz kosztowała za 4800 zł za styczeń i luty 2022. Piec na ekogroszek z opcją palenia drewnem, Moja dobra rada to przetrwaj zimę a na wiosnę zabierz się za ten dom . Utylizowanie drewna w takim kotle to nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts