muhozol 20.12.2022 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Witam,Nabyłem dom 70 m2 do generalnego remontu. Chciałbym w nim utrzymywać temp na plusie. Zainstalowany jest tam piecyk terra II 28 1, bez pogodynki, z pokojowym zdalnym regulatorem oraz na kaloryferach zawory termostatyczne. Chcialvym utrzymywać w środku temp. W okolicach 7-8 stopni. Jaka temp ustawic na piecu oraz jakie ustawienia zaworow na grzejnikach zastosowac by ogrzewanie bylo ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.12.2022 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 zamiast zakręcać zawory lepiej obnizyc temeparturę zasilania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygit78 21.12.2022 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Uważaj żeby przy takiej temp nie zagrzybić se chaty. Albo zapewnij wentylacje odpowiednia, żeby zmniejszyć wilgotność powietrza, albo zwiększ temp do wyższej bezpieczniejszej w okolicach 15-16st. Poza tym jak jest pokojowy zdalny regulator, to ciekawe po co ktoś montował głowice termostatyczne na kaloryferach? No chyba ze są w pozostałych pomieszczeniach oprócz pomieszczenia z regulatorem, to bym zrozumiał wtedy. Bo tak to nie ma sensu jakoś. temp na piecu ustaw taka minimalna, żeby wystarczyła w najgorsze mrozy tej zimy tj -10st pewnie. Jak spojrzysz na dowolna krzywa grzewcza/pogodowa na necie, to dla twoich 7-8st i krzywych dla grzejników z przedziału 1.0-1.5, to będzie pewnie miedzy 30-40st, a dla 15-16st to od 40-50st. Doregulować musisz metoda prób i błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muhozol 21.12.2022 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Wilgotnosc wzgledna przy 10 stopniach to 50% wiec zagrzybienie raczej nie grozi gdyz wentylacja sprawna. Na grzejnikach juz byly termostaty jak nabylem dom. Rozumiem by je na max odkrecic a na piecu dac niska temp? Nie moge trafic nigdzie na instrukcje obslugi do tego kotla. Widze, ze na wyswietlaczu (przy zadanej temp. na piecu 30 stopni) pojawiaja sie wyzsze wskazania: to temperatura powrotu? Najnizsza jaka na piecu moge ustawic to 25 stopni (taka ustawic?), a regulatorze pokojowym to 5 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygit78 21.12.2022 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Termostat na grzejniku w pomieszczeniu z regulatorem odkręć na maksa, albo zdejmij całkiem. Termostaty w innych pomieszczeniach wyreguluj wg instrukcji producenta na żądana temp lub niewiele większą. Piec ustaw na jakaś minimalna temp (nie wiem czy te 25 nie będzie za nisko). Następnie przyjdź do chaty w nocy kiedy będą mrozy rzędu -5 lub -10 st. i sprawdź jak to chodzi. Jak temp będziesz miał niższe niż te twoje 7-8st to zwiększ temp zasilania. Jak wszystko będzie chodzić to zostaw tak jak jest.Skąd te 50% wilgotności względnej odczytałeś? z jakiegoś czujnika w domu?Jak nikogo w chacie nie ma to można przyjąć ze wilgotność względna będzie równa tej na zew (raczej). Teraz sprawdziłem pogodę u mnie w Koszalinie. Temp na zew 6 st. C, wilgotność względna 99% - czyli temp punktu rosy to ciut mniej o niepełny stopień pewnie. Przy utrzymywaniu 7-8st w chacie to już niedaleko do mokrych ścian i grzyba. Jak ci spadnie temp ścian w nocy np o stopień lub dwa ze wzgl. na spadek na zew, to będziesz miał wodę na ścianach dopóki temp na zew nie wzrośnie znów i nie nagrzeje ścian.Przy tych 10st i 50% to temp punktu rosy z wykresu Molliera powinna być troche powyżej 0st wiec cos nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muhozol 22.12.2022 00:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Te 50 % wilgotnosci wzglednej to wartosc odczytana z niezakeznego certyfikowanego i wzorcowanego higrometru, wiec tu mam 100% pewnosc, ze jest ok. Nie moge sie zgodzic, z tym, ze wigotnosc zewnetrzna bedzie rowna wewnetrznej bom"nikogo nie ma w domu". Trzeba wziac pod uwage sprawnosc wentylacji oraz fakt, ze kaloryfery wysuszaja powietrze. Stad tez przy problemach z zaparowanymi oknami w zime koniecznosc 2-3 krotnego intensywnego ztobienia"przeciagu" by wilgotnosc zmniejszyc, mimo,iz "za oknem" wyzsza. U mnie na oknach zero sladu zaparowania. Temat wilgotnisci wzglednej,bezwzglednej mam opanowany, jednak odnosnie ogrzewania jestem zielony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts