Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

zakładam kolejny z setek tematów o rekuperacji gdyż:

od dłuższego czasu szukam rekuperatora do domu 100m2 po podłodze i nawet porównania papieru toaletowego można znaleźć a znaleźć jakieś sensowne informacje o kliku rekuperatorach z opisem zalet i wad to jak igłę w stogu siana a właściwie to chyba nie znalazłem. 70% wypowiedzi to reklamy własnego towaru aż się czytać już dalej nie chce(za takie odpowiedzi z szacunkiem dziękuję, już wszystkie widziałem). Ogólnie mam wrażenie, że dalej wybór reku to strzał trochę w ciemno chyba ze wydasz 15000.

Specjalnie dodałem datę gdyż widziałem kilka ciekawych postów ale z 2017 wiec do tej pory technologia się zmieniła no i ceny też więc może jest coś nowego godnego uwagi.

Wracając do tematu:

Będę miał przygotowany projekt instalacji pod reku.

Z tego co wyczytałem to 90% czasu będzie mi chodził na 100m3/h albo i mniej

Zależy mi na:

- ciszy

- małym zużyciu energii oraz koszty utrzymania (nie chce mieć filtrów po 150 zł i wymieniać ich 5 razy do roku plus żeby utrzymać gwarancję to przegląd co pół roku po 500zł przez kolejne 2 -3 lata)

- odzysku ciepła

- odzysku wilgoci

- bypass

- CF

Reku włączę i zapomnę(nie mówię o serwisie) więc nie potrzeba mi miliona bajerów, nie będę siedział przy sterowniku i klikał całymi dniami.

Dane techniczne sobie znajdę w dokumentacji i porównam ale będę wdzięczny jak mi ktoś powie żebym sobie sprawdził reku A i B i C bo one są sensowne do tego domku lub one w 2022/2023 się opłacają.

I tu przechodzę do sedna .

Jakie rekuperatory są dzisiaj z pułki średniej i jakie są najbardziej opłacalne.(zdaję sobie sprawę, że dla sprzedawcy będzie zawsze jego, dla użytkownika też raczej jego bo ciężko mu porównać jak to jego pierwszy reku i mało jest osób, które mogą jakoś to sensownie porównać ale próbuję bo chyba od tego jest forum).

Nie biorę pod uwagę Tessli gdyż nie dam 12 000+ za reku. Szukam czegoś max do około 8000, mogę minimalnie dołożyć ale to musiało by być tego warte.

Z tych co znalazłem to:

- iZZi 302 ERV - chyba jestem do niego najbardziej przekonany

- Alnor

- Wanas - widziałem można dostać jakieś w okolicach tej ceny

- Weber - na forum jakiś czas temy przed podwyżkami był polecany jako opłacalny ale teraz chyba chodzi po około 5500 więc nie wiem czy nie lepiej dopłacić do Izzi

- o3ozon nie wiem czy brać je pod uwagę

- Vaillant

- Provent Mistral

Pomieszałem konkretne modele i ogólnie firmy bo nie wiem, które są warte uwagi a te firmy i tak mają z 1-2 modele z przepływem około 300-350m3/h.(taki chyba mi wystarczy) więc jak ktoś zna jakiś konkretny reku danej firmy to proszę podać model i dać znać, że on jest ok i jest warty uwagi.

Czy są jeszcze jakieś konkretne reku lub firmy, które mogę wziąć pod uwagę?

Które z tych lub innych niewymienionych możecie polecić do takiego domku? (ze 2-3 propozycje)

Które to półka średnia? (ze 2-3 propozycje)

Które są najbardziej opłacalne? (ze 2-3 propozycje)

Z góry dziękuję.

- o3ozon nie wiem czy brać je pod uwagę

Ja testuję cwpp420 z ERV od 2-3 miesięcy - zatem nie będę zachwalał ani ganił tylko opiszę co zastałem.

Obecnie leci 200 m3 - 31- 32 W - dla mnie to było głównym powodem zmiany rekuperatora - nie ukrywam ,że nieco z duszą na ramieniu go brałem gdyż producent ma hmm takie a nie inne podejście do marketingu i przekazywania danych ( a raczej jego często totalnego braku ) - musiałem zaufać - ale czytałem opinie i raczej były pozytywne ( ale były to opinie starych modeli )

Oczywiście brałem tz. NO NAME gdyż ciężko porównać reku Ozona do markowych produktów.

Co się okazało ? Ano reku jest wykonany tak jak lubię "kawał blachy 50kg"- dokładnie to wszystko poskładane. Naprawdę jakbym chciał to nie miałem do czego się przywalić. Filtry to zwykła kaseta na flizeliny - zatem ja wymieniam filtry co 3 tyg. bo to g... kosztuje a mam kopciarzy wkoło.

Widziałem testy poboru prądu gdyż jest filmik na YB ale same testy tak hmmm na "czystym reku" na min. biegu i maks.

Bałem się ,że celowo nie było pokazane wpiętego do instalacji na np. 50%.

No ale pobory jakie ukazuje wg. mnie to wysoka półka - skoro 17W daje 145 m3 a 30W to już 200m3.

Oczywiście producent bazuje na sterownikach "gotowych" - ale mi to naprawdę wystarczy - nic wiecej nie oczekuje jak odpalić reku i o nim wkońcu zapomnieć.

Teraz były mrozy po -15 u nas w małopolsce - sprawdzałem z ciekawości co sie tam dzieje - no i nic sie nie dzieje. W reku kropli nie było. Wkoło / pod / na obudowie reku także nie widziałem skroplin / wilgoci - spokój. Chyba jest OK

Edytowane przez lukaszo11