KertLopper 21.12.2022 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Witam, Dałem się namówić na tynkowanie zimą. Tynki gipsowe, położone 3 tygodnie temu. Dom docieplony - grzanie kozą. Temperatura wewnątrz w granicach od +4'C do +10'C. Wczoraj zauważyłem w kilku miejscach nieco niepokojące przebarwienia. Wie ktoś co to może być ? Edytowane 21 Grudnia 2022 przez KertLopper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.01.2023 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Grzybek sobie rośnie. Brak wentylacji.Weź to skasuj jakimś chlorem, bo będzie rosnąć wykładniczo.Wietrz.Teraz na plusie, więc nie trzeba grzać.Nawet jak temperatura na zewnątrz te minimum 5 na plusie, to okna wszystkie uchylać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.01.2023 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2023 Tynki gipsowe to wielkie nieporozumienie 20/21 wieku. Ale ja już stary jestem więc co mi tam. Wiadomo, że chcemy mieć gładkie ściany , i nieskazitelne płaszczyzny ale to i tak załatwia się gładzią a ta na tynkach cementowo wapiennych jest rewelacyjna.To tyle o wyższości tynków.To co się pojawiło to faktycznie zmiany i wykwity organiczne - gips to nic innego jak skamieniałość organiczna b. podatna na rozwój drobno-organizmów, a w sprzyjających warunkach wilgoć, temperatura, powoduje rozwój na każdej powierzchni - po wyschnięciu minie i tak jak przedmówca zaproponował można zniszczyć, można pozostawić i tak zniknie:rolleyes:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.01.2023 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Tynki gipsowe to wielkie nieporozumienie 20/21 wieku. Ale ja już stary jestem więc co mi tam. Wiadomo, że chcemy mieć gładkie ściany , i nieskazitelne płaszczyzny ale to i tak załatwia się gładzią a ta na tynkach cementowo wapiennych jest rewelacyjna. To tyle o wyższości tynków. To co się pojawiło to faktycznie zmiany i wykwity organiczne - gips to nic innego jak skamieniałość organiczna b. podatna na rozwój drobno-organizmów, a w sprzyjających warunkach wilgoć, temperatura, powoduje rozwój na każdej powierzchni - po wyschnięciu minie i tak jak przedmówca zaproponował można zniszczyć, można pozostawić i tak zniknie:rolleyes:. U mnie mam tynki gipsowe z doliny Nidy Niby naturalny gips. A ile w tym prawdy? Nie wiem. Wiem za to, że kiedy go rozrabiałem przed narzuceniem na ścianę, nie śmierdział dymem z komina jak np ten z knaufa. Dodatkowo tynki CW zawierają w sobie chrom, który mocno uczula. Dawniej nie podawano ile go jest. Wiadomo. Stropy żelbetowe, bo gipsowych nie zrobisz. Teoretycznie dodany się maluje, więc to ogranicza kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts