Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynkowanie zimą a dziwne plazmy i przebarwienia

Recommended Posts

Witam,

Dałem się namówić na tynkowanie zimą. Tynki gipsowe, położone 3 tygodnie temu. Dom docieplony - grzanie kozą.

Temperatura wewnątrz w granicach od +4'C do +10'C.

Wczoraj zauważyłem w kilku miejscach nieco niepokojące przebarwienia.

Wie ktoś co to może być ?

Resized_20221221_063123.jpg

Resized_20221221_064459.jpg

Resized_20221221_064834.jpg

Resized_20221221_064838.jpg

Resized_20221221_072758.jpg

Edytowane przez KertLopper

• 3 weeks później...

Tynki gipsowe to wielkie nieporozumienie 20/21 wieku. Ale ja już stary jestem więc co mi tam. Wiadomo, że chcemy mieć gładkie ściany , i nieskazitelne płaszczyzny ale to i tak załatwia się gładzią a ta na tynkach cementowo wapiennych jest rewelacyjna.

To tyle o wyższości tynków.

To co się pojawiło to faktycznie zmiany i wykwity organiczne - gips to nic innego jak skamieniałość organiczna b. podatna na rozwój drobno-organizmów, a w sprzyjających warunkach wilgoć, temperatura, powoduje rozwój na każdej powierzchni - po wyschnięciu minie i tak jak przedmówca zaproponował można zniszczyć, można pozostawić i tak zniknie:rolleyes:.

• 3 weeks później...
Tynki gipsowe to wielkie nieporozumienie 20/21 wieku. Ale ja już stary jestem więc co mi tam. Wiadomo, że chcemy mieć gładkie ściany , i nieskazitelne płaszczyzny ale to i tak załatwia się gładzią a ta na tynkach cementowo wapiennych jest rewelacyjna.

To tyle o wyższości tynków.

To co się pojawiło to faktycznie zmiany i wykwity organiczne - gips to nic innego jak skamieniałość organiczna b. podatna na rozwój drobno-organizmów, a w sprzyjających warunkach wilgoć, temperatura, powoduje rozwój na każdej powierzchni - po wyschnięciu minie i tak jak przedmówca zaproponował można zniszczyć, można pozostawić i tak zniknie:rolleyes:.

U mnie mam tynki gipsowe z doliny Nidy

Niby naturalny gips.

A ile w tym prawdy?

Nie wiem.

Wiem za to, że kiedy go rozrabiałem przed narzuceniem na ścianę, nie śmierdział dymem z komina jak np ten z knaufa.

Dodatkowo tynki CW zawierają w sobie chrom, który mocno uczula.

Dawniej nie podawano ile go jest.

Wiadomo. Stropy żelbetowe, bo gipsowych nie zrobisz.

Teoretycznie dodany się maluje, więc to ogranicza kontakt.

:)