Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W 1997 roku czyli na długo przed rozpoczeciem budowy doprowadziłem wodę na moja działke. Przyłącze spelnia wszystkie normy wraz z opasłą dokumentacją oczywiście. W projekcie przyłącza jest także pokazane jak ma być doprowadzona woda do przyszłego bydynku a w samej studzience oprócz licznika znajduje sie 10 metrowy wąż do podłączenia wody.

Obecnie chcę doprowadzić wodę do istniejącego budynku. Dowiedziałem się,że muszę opracować nowy projekt ( od studzienki do budynku) co wiąże sie z nowymi sporymi kosztami. Czy nowy projekt jest niezbedny?To nic innego jak pobieranie dwa razy tej samej opłaty za jedną rzecz.

https://forum.murator.pl/topic/27160-dwa-projekty-do-przy%C5%82acza-wody/

Aby odpowiedzieć poprawnie, potrzebne są dalsze informacje:

Czy istniejące podłączenie powstało na podstawie pozwolenia na budowę?

samoistnego czy razem z budynkiem?. Jeżeli pozwolenie było tylko na podłaczenie działki, to zostalo skonsumowane i procedura od nowa, jeżeli było razem z budynkiem to jeżeli rozpocząłeś budowę w ustawowym terminie pozwolenie zachowuje ważność na czas trwania całej inwestycji. Obecnie przyłącza nie wymagają pozwolenia a jedynie zgłoszenia tym niemniej jakiś projekcik być musi. Zapytaj w PINB-ie, czego wymagają. To że na projekcie była kreska do budynku świadczy, że otrzymałeś pozwolenie na całość . Komplikacje mogą powstać gdy: zaznaczony budynek jest w innym miejscu niż na projekcie, ma inny układ architektoniczny, wybudowałeś przyłącze nielegalnie ( fakt posiadania projektu nie przesądza o legalności budowy) itp. Uwarunkowań jest wiele i jeżeli nie przedstawisz wszystkich okoliczności odpowiedż jest niemożliwa

Pozdrawiam Pikuś

https://forum.murator.pl/topic/27160-dwa-projekty-do-przy%C5%82acza-wody/#findComment-499324