Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe na dole, czy na górze też?

Recommended Posts

Nie zwieksza, bo dlaczego mialoby? Mozna ewentualnie przeliczyc koszty "grzejnikowej" instalacji w porownaniu z podlogowką i pewnie grzejniki plytowe są tansze, ale juz na etapie eksploatacji energia dostarczona do pomieszczenia (a wiec i koszt) sa takie same. Co wiecej, podlogowka oferuje 2 pozytywne cechy: duza bezwladnosc (wiec wolniej sie oziębia, czyli jest stala temperatura, czyli komfort jest wiekszy). Po drugie - jest cieplo w nogi, a to sprawia, ze przy rzeczywistej temperaturze np 19 stopni C wydaje sie cieplej niz rzeczywiscie jest. Czyli przy podlogowce teoretycznie mozna grzac mniej.

Tak trochę z innej bajki: czy komuś z użytkowników podłogówki puchną stopy i bolą go stawy nóg? Bo moja znajoma założyła podłogówkę na całym parterze i razem z mężem mają takie problemy i teraz bardzo narzekają. Nie wiem czy to prawda, ale od kilku innych osób też słyszałam już coś takiego.

Witam!!

Ja w projekcie miałem ogrzewanie podłogowe w całym mieszkaniu(parter+poddasze)

Ale po lekturze MURATORA w którym był artykuł " Podłogówka czy tradycyjne grzejniki CO" i za radą znajomych zrezygnowaliśmy z podłogówki w całym mieszkaniu!!! Zrobiliśmy ją tylko na całym patrerze tj (salon, pokój dzienny, łazienka, kuchnia, holl) na górze gdzie sa pokoje sypialne i garderoba założyliśmy grzejniki CO a podłogówke tylko w łazience!!! Jeśli ktoś pyta dlaczego tak niech zapozna się z tym artykułem!!! Tam jest wszystko fachowo opisane!!!! :)

Piotrek>

Za grzejnikami w sypialni przemawiają dwie rzeczy:

- ograniczona powierzchnia podłogi jeśli ktoś ma małą sypialnię - może sie okazać, że nie da się ogrzewać sypialni samą podłogą,

- możliwość szybkiej regulacji temperatury co przy podłogówce nie wchodzi w grę, ponieważ ma ona dużą bezwładność.

Za podłogówką w sypialni:

- mniej przesuszone powietrze i brak cyrkulacji kurzu,

- "przyjemna" podłoga (ale jeśli ktoś da drewno czy dywanik to uzyska ten sam efekt i przy kaloryferach).

- bardziej równomierna temp. w pomieszczeniu,

- brak grzejników - możliwość zagospodarowania miejsca pod oknem.

Dla mnie decydujące okazały się zalety więc mam podłogówkę w sypialniach. Bezwładność nie ma dla mnie znaczenia, po prostu po pokręceniu termostatem pokojowym temperatura zmienia się po godzinie a nie po 10 min.

Po drugie - jest cieplo w nogi, a to sprawia, ze przy rzeczywistej temperaturze np 19 stopni C wydaje sie cieplej niz rzeczywiscie jest.

Odczuwanie ciepła zależy nie tylko od temp. podłogi, ale również od tego czy przewodzi ona ciepło czy nie. I tu niestety 19stopni przy przewodzącej podłodze np. kafelki nie daje komfortu cieplnego, a wręcz przeciwnie. Różnica między temp. ciała, a podłogą jest zbyt duża. Trzeba się wspomagać ciepłymi kapciami. Dopiero temp. powyżej 27stopni daje ten komfort, ale taka ciepła może być tylko w łazience.

Mam zamiar zrobić podłogówkę na dole:hol, kuchnia, łazienka, salon (gres). Niemniej ostatnio mój znajomy ostrzegał mnie przed ogrzewaniem podłogowym. On sam srobił i wyłączył go oprócz łazienki. Twierdzi, że ma ono zły wpływ na nogi. Jaka jest przewda nie wiem ale zapewne każde rozwiązanie ma pewne zalety i pewne wady. A może to plotki rozsiewane przez producentów grzejników. To pewnie jest tak jak z masłem i margaryną. Jak się chce, to się da udowodnić, że masło jest szkodliwe albo że jest niezbędne dla organizmu. Jak na razie decyzji nie zmieniłem.

Gość 1950
przy zbyt dużych temperaturach podłogi występują takie objawy jak puchnięcie nóg, znaczy to o tym że podłogówka na pewno ma albo za wysokie temperatury zasilania albo nadgorliwy instalator bardzo przedobrzył z rozstawem rur. z tego powodu podłogówka powinna być wyliczona na podstawie zapotrzebowania na ciepło danego pomieszczenia.