Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sterownik wifi do kotła Termet ecocondens silver

Recommended Posts

Hej, drugi sezon używam sterownika uniwersalnego Salus TX. Ogólnie jestem zadowolony, robi swoją robotę. Ale potrzebuje urządzenia z dostępem przez internet. Czy możecie polecić coś godnego uwagi? A może ktoś z Was użytkuje dedykowane sterowanie Termetu i podzielił by się doświadczeniami?

https://www.termet.com.pl/produkt/pakiet-sterujacy-round-z-wi-fi-on-off/99

Generalnie ten Salus TX ma prostą logikę: gdy temperatura spadnie poniżej X włącz kocioł, gdy osięgnie Y wyłącz kocioł. W zasadzie każdy sterownik to ogarnie. Nawet zwykłym sonoffem + czujnik temperatury. Dodając do tego sprzężenie np. z IFTT możesz sobie wyklikać bardzo zaawansowaną automatykę.

Jeśli szukasz czegoś w typie plug and play to popatrz za sterownikami kotła opartymi na Tuya np. taki da radę:

https://www.rtx24.pl/termostat-sterownik-kotla-pompy-pieca-zigbee-tuya-p-608.html (pierwszy z brzegu myślę że można znaleźć coś tańszego lub ładniejszego)

Z tego co widzę to jest sterownik podłączany przewodowo do montażu w puszce. Mnie z kolei interesuje sterownik, który składa się z dwóch elementów - jednostki podłączanej do kotła i czujnika gdzie ustawiam temperaturę, który z jednostką łączy się bezprzewodowo. Czyli tak jak mój Salus. Tylko dodatkowo, żeby miał opcję sterowania przez aplikację.