Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

otwory na gniazdka w gresie polerowanym

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj i mi przyszło walczyć z wierceniem w twardym materiale - konkretnie były to płytki klinkierowe (stopnice) o gr. 11mm. Poległy 3 wiertła na 15 otworach fi10. 2 się stępiły (ale one już i tak stare były), natomiast miałem jedno nowe, długie - to wierciło najlepiej, ale niestety na którymś otworze się ukruszyła płytka węglikowa :/ Na szczęście udało się wywiercić wszystkie otwory.

Początkowo próbowałem wiercić bez udaru, ale kiepsko szło, nawet z wodą. Włączyłem udar i poszło ok. Tylko jedna płytka się niestety mi odspoiła :roll: Niby 24h od przyklejenia upłynęły, ale chyba to jednak było za krótko... Na szczęście nie pękła i dało się ją przykleić na klej montażowy ;)

Natomiast zapytam w innym (podobnym, ale już nie betonowym) kontekście: jakiego wiertła najlepiej użyć do nawiercenia otworów w rurze ze stali nierdzewnej? Cholerstwo takie twarde, że 2 wiertła już złamałem, a nawierciłem może 1mm :x Mam do wywiercenia jakieś 12 otworów... W tym tempie i wydajności, to zniszczę co najmniej 24 wiertła :lol: I to bez gwarancji, że uzyskam w efekcie te 12 otworów... Otworki muszą być malutkie, bo to tylko otwory prowadzące do wkrętów...

Aha, wkręty samowiertne nie imają się tej rury :(

17 lat zajmujesz się wykończeniami i nigdy nie wierciłeś z udarem w płytkach :lol:
To czy wiercilem czy nie to nie ma wiekszego znaczenia. Oczywiste jest to, ze dla mnie robienie otworow to jedna z prac jakimi sie param i nie interesuje mnie wiercenie 10 otworow przez 4 godziny w dwie osoby chocby dlatego ze pracuje sam i te 10 otworow robie w kilka/kilkanascie minut.

Kapiaca kropla wody tez zrobi dziure i nie tylko w gresie, wiec moze wogole smieszne jest to, ze Depi wybral metode wiercenia kilkoma wiertlami skoro woda zrobi to samo. Coprawda woda robi to znacznie dluzej, tak samo jak znacznie dluzej w porownianiu do wiertel koronkowych robi sie otwory w takich materialach wiertlami do szkla, czy nawet do kamienia itp.

Mozna tez kosic regularnie trawnik sierpem zamiast kosiarki i tez bedzie skoszony.

Tak wiec jak widac... kwestia wyboru rozwiazania.

Depi ma juz to z glowy i w tym przypadku to najwazniejsze.

szukaj wierteł do stali nierdzewnej, a jeżeli nie znajdzeisz to zwykłe wiertło też uciągnie, ale! ...zapewnić ciągłe chłodzenie i małe obroty wiertla + cierpliwość :wink:

Już znalazłem - niby powinny być ze stali szybkotnącej z zawartością kobaltu (oznaczenie HSS-Co, czy jakoś tak) - zainwestowałem 6 zł w 3 szt fi2mm - zobaczymy, jak bardzo szybkotnąca jest ta stal ;) Pisano też właśnie o tym chłodzeniu, ale się zastanawiam, jak to technicznie rozwiązać - wystarczy polewanie z konewki, czy jak... Za chwilę zabieram się za tę rurę - dam znać, jak efekty ;)

Du@#@ :x To stal szybkołamiąca się, a nie szybkotnąca... Chyba, że chodzi o ścinanie samej siebie - to się zgodzę :x

Wszystkie 3 wiertła pękły, a na rurze tylko zagłębienia na max 0,5mm :evil:

Mam ochotę to wszystko wziąć i wy....

Chyba te barierki skleję prędzej... Do wywiercenia chyba szybciej będzie zanieść to do kogoś z wiertarką stołową na statywie - moje mają zbyt duże bicia na wrzecionie :(

Kupię chyba grubsze te wiertła - pies trącał - najwyżej wkręty będą grubsze i już...

Wingerman rzeczywiście twoja sprawa jak wiercisz i jak długo, możesz i cały dzień wiercić te 10 otworów twoja strata ja może nie mam takiego doświadczenia jak ty bo tylko 10-letnie ale zawsze wiercę z udarem w gresach i jeszcze żadna płytka mi nie pękła i nie odpadła a wywiercenie jednego otworu zajmuje mi około 10s i mam te same wiertła juz cztery lata,jakoś nie nie chce mi się wierzyć ze wywiercisz 10 otworów w gresie bez udaru w kilka minut i tym samym wiertłem, ale wypróbuje to twoje wiertło koronkowe i zdam relacje.

Martinezio troche za wcześnie wierciłeś a czy płytki były zafugowane?

Wingerman rzeczywiście twoja sprawa jak wiercisz i jak długo, możesz i cały dzień wiercić te 10 otworów twoja strata ja może nie mam takiego doświadczenia jak ty bo tylko 10-letnie ale zawsze wiercę z udarem w gresach i jeszcze żadna płytka mi nie pękła i nie odpadła a wywiercenie jednego otworu zajmuje mi około 10s i mam te same wiertła juz cztery lata,jakoś nie nie chce mi się wierzyć ze wywiercisz 10 otworów w gresie bez udaru w kilka minut i tym samym wiertłem, ale wypróbuje to twoje wiertło koronkowe i zdam relacje.

Wingerman rzeczywiście twoja sprawa jak wiercisz i jak długo, możesz i cały dzień wiercić te 10 otworów twoja strata ja może nie mam takiego doświadczenia jak ty bo tylko 10-letnie ale zawsze wiercę z udarem w gresach i jeszcze żadna płytka mi nie pękła i nie odpadła a wywiercenie jednego otworu zajmuje mi około 10s i mam te same wiertła juz cztery lata
Nie wiem jakie gresy kladles ale te same wiertla przez cztery lata mnie rozbroily :) i do tego otowr w gresie w ciagu 10sec. ech...

1otwor = 10sec to 10 otworow =100sec to raptem 1minuta i 40sec. wiec moje kilka minut nie umywa sie do tego czasu. Kurcze wiercisz w gresie z predkoscia wiercenia w glazurze nic tylko pogratulowac i podpatrzec jak to robisz.

jakoś nie nie chce mi się wierzyć ze wywiercisz 10 otworów w gresie bez udaru w kilka minut i tym samym wiertłem, ale wypróbuje to twoje wiertło koronkowe i zdam relacje.

Mojego nie wyprobujesz poniewaz ja mam robione na zamowienie a te o ktorych pisalem Dedry sa sredniej jakosci ale nawet one pradopodobnie bija o kilka glow te twoje czteroletnie.

Nie chce wnikac w szczegoly ale po co masz sprawdzac jak wierci sie wiertlami koronkowymi skoro twoj sposob jest az tak blyskawiczny... czyzby "stryjek" chcial zamienic siekierke na kijek?

Prawda jest bolesna i po konfrontacji wypowiedzi stwierdzam, ze ja jak rowniez Depi nie potrafimy poslugiwac sie wiertarka tym bardziej ze Depi wiercil kilka otowrow kilkoma wiertlami, kilka z nich szlak trafil (i nie wytrzymaja one kilkuletniego maratonu) a w dodatku zabralo mu to tak duzo czasu.

No zapewne za wcześnie. Fug jeszcze nie kładłem - zapewne fuga by dodatkowo utrzymała płytkę na miejscu. Na szczęście to tylko jedna płytka ;) I wklejona już na kleju montażowym - trzyma jak jasny gwint. Dodatkowo dociśnięta słupkiem na 3 kołkach - nie ma prawa nawet beknąć :lol:

Teraz największym problemem jest u mnie nawiercenie tych 12 otworów w poręczy ze stali nierdzewnej. Twarda jak pieron :x Wczoraj po długich bojach udało mi się wywiercić - uwaga - 1 otwór (sic) przy czym wiertło użyłem jakieś HSS fi 3mm, które znalazłem w skrzynce (stare czyli). No i wiertło prawie zjarane mimo polewania wodą... Ehh... Nevermore poręczy z nierdzewki :x

Nie chce nic zamieniać chce tylko udowodnić ze te wiertła które polecasz są nic nie warte i szkoda na nie kasy, a jeśli chodzi o żywotność to ci trudno w to uwierzyć bo te twoje robione na zamówienie pewnie dwóch otworów nie przetrzyma :lol: w te 10s tez ci trudno uwierzyć jesli chcesz to cię zaproszę na robotę w przyszłym roku będę kładł gres w warszawie,i rozwieje wszystkie twoje wątpliwośći.

Teraz największym problemem jest u mnie nawiercenie tych 12 otworów w poręczy ze stali nierdzewnej. Twarda jak pieron :x Wczoraj po długich bojach udało mi się wywiercić - uwaga - 1 otwór (sic) przy czym wiertło użyłem jakieś HSS fi 3mm, które znalazłem w skrzynce (stare czyli). No i wiertło prawie zjarane mimo polewania wodą... Ehh... Nevermore poręczy z nierdzewki :x

Zakupiłem wiertła HSS-Co od Festa Professional. Zobaczymy, co to warte. Niby 7 zł/szt, więc różnica dość spora w cene od zwykłego... No i 3mm, więc będzie sztywniejsze od 2-jki.

Zakupiłem wiertła HSS-Co od Festa Professional. Zobaczymy, co to warte. Niby 7 zł/szt, więc różnica dość spora w cene od zwykłego... No i 3mm, więc będzie sztywniejsze od 2-jki.

Lepiej polewać spirytusem niz wodą. Lepsze chlodzenie a do tego odtłuszcza materiał. A to że przypaliłeś wiertło to znaczy ze chyba obroty były za duże.

Lepiej polewać spirytusem niz wodą. Lepsze chlodzenie a do tego odtłuszcza materiał. A to że przypaliłeś wiertło to znaczy ze chyba obroty były za duże.

Być może, że spiryt lepszy... Tylko droższy, no i te opary ;) Nafta chyba była by najlepsza pod kątem dobrego chłodzenia... Tyle, że też opary szkodzą...

Co do obrotów, to właśnie na małych obrotach najmniej wywierciłem - wiertła się wyginały pod wpływem bocznego bicia wrzeciona (niestety nie dysponuję profesjonalnym sprzętem wiertniczym) i drżenia ręki... Robotem nie jestem i szybko się męczę :p

W każdym razie najwięcej wywierciłem właśnie na wyższych obrotach (nie piszę, że na maxa jechałem, ale wierciłem najpierw wkrętarko-wiertarką na b. niskich obrotach, potem tą że na nieco wyższych, a potem wziąłem zwykłą wiertarkę i jechałem na ok. 40-60%). Spalenie wiertła to na pewno wynik dużych obrotów, bo wtedy właśnie najwięcej temperatury się wydziela ;) Czysta fizyka i prawo tarcia.

Kosmicznych mi nie trzeba, dzięki ;) Wystarczyło wcześniej zainwestować w wiertła Festa Professional i miałbym problem z głowy dużo wcześniej :) Tymi wiertłami - a konkretnie jednym wiertłem - otworki wywierciłem w minutę, zamiast marnować godzinę czasu na 1 otwór i zużywać na to 6 wierteł... Ehh...

Kosmicznych mi nie trzeba, dzięki ;) Wystarczyło wcześniej zainwestować w wiertła Festa Professional i miałbym problem z głowy dużo wcześniej :) Tymi wiertłami - a konkretnie jednym wiertłem - otworki wywierciłem w minutę, zamiast marnować godzinę czasu na 1 otwór i zużywać na to 6 wierteł... Ehh...

A nie mozesz tego zawieźć do jakiegoś zakładu ślusarsko-tokarskiego ? Wywiercą ci to szybko i bez problemów z przypalonym wiertłem :)