Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym sterować pompą do c.o z uwzględnieniem regulatora pokojowego

Witos

Recommended Posts

Potrzebuję podłączyć i skonfigurować pompę obiegową wilo do ogrzewania podłogowego. Posiadam pompę i sterownik pokojowy Euroster 4040 przewodowy. Brakuje mi jeszcze jakiegoś sterowania do którego mógłbym podłączyć ten sterownik pokojowy i pompę. I tu nasuwa się pytanie co potrzebuję? Wszystko co do tej pory oglądałem nie ma miejsca na podłączenie sterownika pokojowego.

Zasilanie to bufor ciepła z grzałkami elektrycznymi przez pompę kierowane na zawór trójdrogowy który ma własne sterowanie (afriso ACT343). Więc brak pieca i jakiegokolwiek sterowania.Prosze o pomoc. Pozdrawiam

Ok ale gdy w buforze będzie zimna woda to pompa i tak będzie ją pchała w tym przypadku gdyż ma info< pchać> , Stąd moje pytanie co bym jeszcze mógł do tego dołożyć z czujnikami temperatury zładu wody żeby to szło jak będzie woda na tyle ciepła (zadana temp) żeby ogrzewało. Rozumiemy się?

A czy ten euroster nie ma możliwości nastawy harmonogranu? (nie sprawdzałem) i ustawić go tak by działał razem z buforem?

Inne proste rozwiązanie to wstawić pomiędzy pompę i euroster termostat z nastawą.

mechaniczny:

https://www.google.com/search?q=termostat+przylgowy&rlz=1C1GCEA_enPL834PL834&oq=termostat+przylgowy&aqs=chrome..69i57j0i22i30l8j0i15i22i30.3933j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

lub elektroniczny:

https://allegro.pl/listing?string=termostat%20elektroniczny

Dokładnie chodzi mi o coś takiego . Z tym że do tego urządzenia muszę podłączyc tego eurostera i pompę oraz czujnik temperatury z bufora który wskaże czy już jest ciepła woda. Nie bardzo się znam co gdzie mógłbym podłączyć ( chyba że mam schemat) Schemat podłączenia dla euroster 4040 wygląda następująco. (Foto).

Screenshot_20221229_095312_Adobe Acrobat.jpg