Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odczyty z licznika dwukierunkowego. Czy mam problem?

ezg2014

Recommended Posts

Odczytałem wartości z licznika dwukierunkowego. Zdziwiłem się mocno , gdyż pod numerem 2.8.0 mam o wiele mniej energii wprowadzonej do sieci niż pokazuje aplikacja. Licznik dwukierunkowy pokazuje kilkaset razy mniej energii wprowadzonej do sieci niż aplikacja? PGE taryfa G11

W styczniu spodziewam się faktury.

Czy może po odczycie zerują licznik? Czy jednak coś innego?

280 - 23.9 180- 726.7 z aplikacji produkcja 7900 licznik uruchomiony 8 m-cy temu

Ło Panie! Jeżeli to prawda, to masz 99,7% autokonsumpcji!!!

Gotujesz wodę w stawie czy co?

Czy aby na pewno odczyt 23,9 kWh? I po 280 nie ma już nic więcej np. jeszcze jedna cyfra?

Ja mam 280, 2801 2802 itd. Są to historycznie kolejne miesiące wstecz, im starsze, tym mniejsza wartość.

Wtedy miałoby to sens

Są inne cyfry. Kilka miesiecy po zainstalowaniu licznika liczyłem autokonsumpcję i wtedy wyszło 18-20%, o ile pamiętam. A więc te wartości były inne. Teraz stresuje mnie oczekiwanie na fakturę, bo nie wiem , czego się spodziewać.

Znajdź wskazanie 1.8.0 i 2.8.0 bez dodatkowych cyfr i Twój stres będzie mniejszy.

Źle mnie zrozumiałeś. To co podałem to odczyt bez dodatkowych cyfr. Jak przewijam to są inne odczyty z dodatkowymi cyframi.

Być może masz "odwrotnie niż normalnie". Odczyty powinny być narastająco. Największa wartość jest "najświeższa". A może oprogramowanie Twojego licznika rzeczywiście kasuje 1.8.0 i 2.8.0 po zakończeniu miesiąca. Dziwne. Jaki masz model licznika?

NA liczniku są napisy Apator Otus 3

Mam identyczny. Na podkarpaciu oprogramowanie PGE pod kodem 1.8.0 i 2.8.0 wskazuje bieżącą wartość. Ja mam jeszcze 1.8.1, 1.8.2, 2.8.1, 2.8.2 (taryfa G12w).

Dla "ułatwienia" jeszcze np. 1.8.1.1, 1.8.1.2 itd. Pod kodem 1.8.0.1 jest odczyt na koniec ostatniego miesiąca, 1.8.0.2 - dwa miesiące wstecz itd.

OK. więc jest możliwe że produkcja to 7900 kWh, tylko co się stało z 7876 kWh

A tak z drugiej strony, pobrane 727 to przez 8 m-cy tylko 91 kWh/m-c a doliczając auto konsumpcję 20% to108 kWh/m-c. Zbyt mało jak na dom.

Sprawdź jeszcze raz wskazanie 1.8.0 a następnie 2.8.0 bo albo pomyłka albo licznik stoi, zablokowany