stmara 02.01.2005 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Zamierzam zainwestować w dom oparty na projekcie "KSIĘŻYC" - Jeśli kiedyś ,ktoś już próbował to zrobić to prosze o kilka słów otuchy lub krytyki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 31.01.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 ja będę budował ten domek. W najbliższym czasie kupuję projekt. Zastanawiam się czy nie podnieśc ścianki kolankowej. Na pewno w salonie dodam 1 okno. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 01.03.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 i czekam na rady od doświadczonych forumowiczów http://www.dobredomy.pl/?id_project=41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 01.03.2005 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 cześć johny27 ! Dopiero teraz dostałem powiadomienie ,ze ktos odpowiedział w tym temacie. Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się tu do nas zgłosi! a jeśli nie to oznacza,ze nasz "KSIEZYC" jest prawie jak projekt indywidualny - tylko dwa takie w Polsce- to nieźle!!! Ja jestem na etapie papierkowym- WZ, adaptacja projektu, przyłącza itp... Co do ścianki kolankowej to architekt od adaptacji podpowiedział mi,ze w projekcie jest tak trochę dziwnie narysowane i z pomiaru wychodzi,że ściana kolankowa między wieńcami ma chyba dwa i pół pustaka i stwierdził, że murarz i tak pewnie nie będzie przycinał pustaka na pół tylko położy cały, co w efekcie podniesie scianke kolankową o 15 cm. to powinno wystarczyć a nikt na całości domu nie zauważy podniesienia kalenicy o 15cm. Należy tylko zwrócić uwagę murarzowi aby tak zrobił ! tak zamierzam zrobić! Również chcę dołożyć okno w salonie na bocznej elewacji (takie samo jak to z jadalni). Mięliśmy w planie wykusz pod balkonem w salonie ale architekt wybił nam to z głowy ( byłby za mały aby był funkcjonalny i ładniej i praktyczniej będzie zostawic to duże okno) Robimy również większą zmianę na górze! w miejsce aneksu komputerowego w dużej sypialni wstawiamy łazienkę a w miejscu łazienki robimy powiększenie sypialni (z dwoma wyjściami na balkon) a zaraz za drzwiami balkonowymi wydzielimy garderobę. Nigdzie indziej w tym domu nie znalazłem na nią miejsca! Piony będą puszczone w ścianie przy kominku. Posuniecie to zmniejszy trochę łazienkę co będzie łatwiejsze (czytaj tańsze) w urządzaniu. Zastanawiamy się jeszcze nad zlikwidowaniem podwójnych okien dachowych i zostawieniem pojedyńczych ew. przeniesienie jednego do dużej sypialni. Jesli masz jakieś ciekawe pomysły to napisz- chętnie posłucham opinii i propozycji. Napisz również gdzie sie budujesz. My będziemy stawiać dom koło Świdnika w woj. Lubelskim. To narazie tyle - z budowlano-inwestorskim pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 01.03.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 ja bede budowal w łodzidaj do siebie jakies namiary - moze nr GG albo e-maila - bedzi enam latwiej sie porozumiewac. kiedy startujesz z budowa? ja doloze w salonie okno ale chyba wielkosci tego duzego z salonu - wydaje mi sie ze bryla budynku na tym zyska. Zlikwiduje tez komin w kotlowni - bede mial ogrzewanie kominkowe - jako wspomagajace i elektryczne maty grzewcze na podlodze i suficie - jako ogrzewanie glowne. jaka masz wys scianki kolankowej w projekcie? ja kupuje go na dniach i powiedzileli mi ze to 80cm ale jakos tego nie widze na rysunkach.... pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 01.03.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 zlikwiduje tez wejscie z garazu do domu i przesune dzwi do pom gospodarczego zwiekszajac w ten sposob wiatrolap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 01.03.2005 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 kontkt na GG i mail masz pod kreska w moich postach ! co do okna na bocznej elewacji to nie chce robić takiego dużego ponieważ jest to jedyna ściana na której można coś postawić (typu meble) wiec nie chciałbym sie tym ruchem całkiem zniewalać zwłaszcza że moja żona nie wytrzymuje długo jak czegos sobie nie poprzestawia! Poza tym ta strona domu wychodzi mi na ulicę - tam ludzie nie muszą widzieć co noszę poniżej pasa!Co do ogrzewania to u nas gazowe (z rurki) +kominek. wg. projektu ściana kol. ma odpowiednio; 34cm pustak+zaprawa +wieniec 24cm+14cm murłata. To wychodzi,że budując z betonu kom. 24cm masz ścianę z prawie 1,5 pustaka. Murarz i tak położy cały więc da ci to odpowiednio: 24+24+wieniec24+murałta14 =86cm nie jest to zadużo ale np. u mnie z WZ wynika,że chyba nie będę mógł dołożyć jeszcze jednego pustaka. muszę jeszcze to policzyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 15.04.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 z czego robisz sciany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 15.04.2005 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 czołgiem! U nas będzie najprawdopodobniej BK 30cm i styro - mówię najprawdopodobniej,bo jeszcze dwa dni temu dostałem dobrą cenę na ceramikę ale obliczyłem pozostałe koszta i raczej sie nie zdecyduje! a ty? ustaliłes już technologię? nasz projekt ma się ku końcowi adaptacji - jak dobrze pójdzie to w przyszłym tyg. składamy kwity do starostwa o pozwolenie na bud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 18.04.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 witam serdecznie czy zamawiales moze kosztorys inwestorski do projektu Księzyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 18.04.2005 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 czołgiem! nie - nic takiego nie robiłem ponieważ uważam,ze ceny w kosztorysach firmowych nie są adekwatne do cen na danym terenie. Większość materiałów można kupić taniej jak sie dobrze poszuka a ceny robocizny są liczone na podstawie firm dewloperskich i niebardzo nadają się do porównania z cenami za robociznę metodą gospodarczą! Prawdopodobnie będę jednak musiał robić jakiś kosztorys na potrzeby kredytu bankowego ale jeszcze niewiem co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 29.04.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 projekt już mam - ścianka kolankowa wcalenie jest taka niska - pomieszczeni ana górze maja przy sciane h=140cm ze wzgledu na przesunięcie ściany - wiec to ze kolankowa ma 60cm w niczym nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 25.08.2005 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 ruszyłeś już z budową?Ja mam wszystko załatwione i w październiku zrobie fundamenty i stan "0" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 26.08.2005 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 cześć johny24! ja już rozpocząłem budowe - całkiem niedawno - bo zeszło troche z papierami, potem miałem przejścia z murarzem co skończyło się jego zwolnieniem, na szczęście udało mi się odrazu znaleźć drugą lepszą ekipę co w pełni sezonu budowlanego graniczy z cudem. następnie nad lubelszczyzną lało i przez trzy tygodnie robota sie niemogła rozpocząć. akurat moja gmina ucierpiała najbardziej. całe szczeście już zaczelismy. w tej chwili ostatnie dni stygniecia ław fundamentowych a po niedzieli ruszamy z murowaniem do góry. co do ścianki kolankowej (faktycznie 60cm) to ja podnoszę ją o jeden pustak (25cm). a wogle to zmieniłem technologię i buduje z POROTHERMU 30 + ocieplenie a nie z BK jak miało być wcześniej. dostałem (po znajomościach) POROTHERM dużo taniej niż BK. mój murarz zwrócił mi uwagę na okna dachowe! bez sensu projektant umieścił je na wysokości 60cm (dolna krawędź). takie okno będzie doświetlać jedynie podłogę. wybierając okna z Vellux-a uchwyt otwierania jest na górze co w tym przypadku bardzo nie przeszkadza - nawet dziecko go otworzy, ale ja zamówiłem okna Fakro z dolnym uchwytem otwierania więc aby je otworzyc przy takim umieszczeniu jak w projekcie musiał bym się sporo schylać.poza tym jest ewidętny bład w projekcie ponieważ na jednym rzucie okna te nie zachodza na murłatę (przekrój poprzeczny) tylko są zaraz nad nią a na rzucie dachu okna zachodzą na murłatę i wychodzi na to - zgodnie z zestawieniem drewna, że murłata jest pocięta na krótkie kawałki, co osłabia jej wytrzymałosć i powoduje,że wszyscy dachowcy stukają sie w głowę.dlatego ja podnoszę ścianke kolankową i wydłużam dolne jętki aby zachować wysokosć stropu nad poddaszem -trochę podniesie sie więc wysokosć budynku, murłate kłade w całosci a okna podnosze do wysokości 120 cm nad posadzką. pozwoli nam to normalnie patrzeć na swiat przez te okna. to narazie tyle z placu boju pod księżycem. mało brakowało a byś mnie dogonił ze swoja budową. ale mam nadzieję,ze u mnie w październiku to zaczniemy już dach. powodzenia w budowaniu. napisz równiez coś na temat tych okien co o tym sądzisz i co sądza twoi murarz i dachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 07.09.2005 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 cześć johny27! pisze tego posta na forum a nie na GG ponieważ to co ci zaraz napisze zwali cię z nóg - tak jak mnie zwaliło! wyobraź sobie ,że zachodze wczoraj do mojej ulubionej hurtowni budowlanej, gadam ze sprzedawcą o kominach - pokazując mu projekt dachu a on mi na to ,że dzień wczesniej robił wycenę takiego samego dachu i nawet przez moment pomyślał,że to dla mnie co bardzo go zdziwiło - bo ja juz u niego kupiłem dach. Ale jak pojawiłem się ja to skojarzył,że to ktoś inny składał tamten projekt. poleciał do biura i przynosi mi projekt "KSIĘZYC" z domusa!!!!!!!!!! taki jak nasz!!!!!!!!!! ja patrzę (nie oficjalnie) na adres inwestycji a to się okazuje,że to w świdniku - jakis kilometr ode mnie! no gały mi wyszły jak w tej ikonce albo bardziej! byłem się przejechać po tamtej okolicy ale jeszcze nic nie namierzyłem. może gosć jeszcze nie zaczął. mój znajomy sprzedawca ma się go zapytać oficjalnie o kontakt , miejsce i o stan robót. potem zamierzam sie do niego wybrać! to ja po całej polsce szukam współużytkowników naszego projektu a tu mam prawie pod nosem ! co ty na to? SZOK!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 07.09.2005 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 johny27: zajrzyj do mojego fotobloga - wreszcie coś wylazło z ziemi. ale pojawiły się również problemy: miałem koncepcję, aby kominy były nie systemowe shidla tylko wkładka ceramiczna shidla omórowana pełną cegłą. wczesniej szef ekipy mówił że spoko i zamówił 4000 cegły na ten cel. ale dzisiaj powiedział o tym majstrowi a ten,że po pierwsze powinny być wczesniej zrobione szersze fundamenty a teraz to już po ptokach i będzie stawiał na tym co jest. ale co gorsza okazało się że komin z kotłowni chciał wmurowac trochę w ścianę coby zajmował trochę mniej miejsca (z cegły jest o wiele szerszy komin niż systemowy) ale wyszło,ze się nie da bo to ściana nośna i wspiera sie na niej płyta balkonu. kicha. jeśli zostanę przy swoim ceglanym pomyśle to komin zajmie mi wiecej niz pół kotłowni, bo dochodzą jeszcze kanały wentylacyjne.kicha! prawdopodobnie będe musiał kupić pustaki systemowe shidla co nie kosztuje mało atego chciałem uniknąć- cegłę moze sie sprzeda. mniejszy kłopot jest z kominkiem,bo tam można zrobić z cegły ale będzie to kosztem itak nie zawielkiej jadalni/holu. zobaczymy - jutro rano jade na wizję lokalną i na narade z wykonawcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 08.09.2005 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 kiedy planujesz zamkniecie dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 08.09.2005 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 napewno w tym roku - tzn. w pażdzierniku wchodzi dachowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 13.09.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 po zdjeciach z budowy widze ze beda ci robic "wylewane nadproza" a to jednak duzy blad!. W/g projektu powinny byc tam wstawione "L" Inaczej mostki termiczne masz jak w banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 13.09.2005 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 a nie bo se ociepliłem dodatkowo steropianem 5! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts