Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt KSIĘŻYC pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
anpi, a moze Johnego poprostu stac na taki "drogi" dom? ;)

Możliwe. Może być też tak, że go nie stać, ale jeszcze o tym nie wie :wink:

Generalnie - im bardziej skomplikowany dom, tym droższy w budowie i tym łatwiej coś schrzanić, a co za tym idzie - trzeba robić poprawki, które niemało kosztują.

Tutaj według mnie koszt podnosi:

- wielopołaciowy dach

- wykusz

- "dziwny" balkon połączony z dachem garażu

- nietypowe, małe okienka na poddaszu i nad garażem

- to "coś" po prawej stronie wjazdu do garażu

adlaczego to niby wyglada na dosc drogi? chyba przesadziles. A z 2 strony nie chce mieszkac w kwadratowym bunkrze krytym plaskim dachem z eternitem.... - wtedy byloby taniej...;)

Strasznie nerwowy jesteś. Oczywiście, prawie każdy chciałby mieszkać w wielkim pięknym pałacu, ale rzeczywistość jest taka, że trzeba mierzyć siły na zamiary.

Koszty budowy domu według Twojego projektu szacuję na oko na jakieś 350-400 tys. zł. Powodzenia!

Tutaj według mnie koszt podnosi:

- wielopołaciowy dach

Nie przesadzaj. Raptem dwa male kosze

- wykusz

A to dlaczego ?

- "dziwny" balkon połączony z dachem garażu

Jakbyc dobrze obejrzal elewacje widzialbys, ze wcale nie jest taki dziwny jak Ci sie wydaje.

A domek mi sie podoba. Zgrabny, niezle wykorzystana przestrzen.

Joshi, nie twierdzę że dom jest brzydki. Każdemu podoba się inny - wystarczy popatrzeć, jakie domy ludzie budują.

Co do kosztów:

- wykusz to pole popisu dla partaczy

- im bardziej skomplikowany dach, tym więcej idzie drewna na więźbę i więcej odpadów z dachówki lub blachy. O drogich gąsiorach już nie wspomnę.

- taki balkon widzę pierwszy raz, nie sądzę, żeby to była "bułka z masłem" dla wykonawców

Ale - pożyjemy, zobaczymy. Johny27 zaczyna budować, założy dziennik na forum i wtedy się przekonamy, czy ma jakieś problemy i ile to wszystko kosztuje :wink:

http://www.dobredomy.pl/?id_project=41&infopage=1&lustro=1

Dzis geodeta wytyczył budynek. Jutro wchodzi ekipa - mam zamiar w tym roku zrobic jeszcze poziom "0" tak aby na wiosne ostro ruszyć z kopyta :)

Ładny domek. W końcu z kolekcji "DobreDomy".. 8)

Wiesz, że od środy-czwartku maja być mrozy.. A w przyszłym tygodniu ma być nawet -10... :o

Ja własnie usnałem, że raczej kończę murowanie parteru i strop będę lał już na wiosnę...

Niemniej pomysł, by stan zero zrobić na jesieni jest bardzo dobrym pomysłem.. :wink:

To Ty chyba nie widziales skomplikowanych dachow czteropolaciowych z czterema kukawkami, skoro ten dach uwazasz za skomplikowany.

Oczywiście, że widziałem. Ale nie w tym rzecz. Autor wątku prosił o opinie na temat projektu. Ja swoją wygłosiłem, nie musisz się z nią zgadzać, inni też. Napisz swoją opinię i koniec. Nie mam ochoty na kłótnie i wymądrzania.

Domek przyjemny mały i zgrabny.

Tylko to połączenie balkonowo-dachowe takie jakieś kosmiczne, kulawe. Ja bym tam pokombinowała z tym elementem. Kto chce wychodzić na balkon żeby sobie popatrzeć na rynne?

Rozplanowanie pomieszczeń całkiem sprytne. Kuchnia blisko wejścia. Szkoda tylko że pomieszczenie gospodarcze takie malusie. Ale w domku o tym metrażu, to czegóż znowu oczekiwać.

A dach... prosty, dwuspadowy, z jednym wykuszem. Mówicie że skomplikowany. Mało który Polak decyduje się na taką prostotę nad głową. Gratuluję wyboru.

P.S. A co do tego że dom drogi. Nie chcę polemizować, ale... zastanówcie się co piszecie zanim zaczniecie kogoś straszyć.