KingRabb 29.12.2022 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 (edytowane) Cześć Proszę o poradę w poniższej sprawie. Zauważyłem spore wycieki wody z wyrzutni rekuparatora. W okresie letnim także były ale mniejsze lub może szybciej wysychały. Załączam zdjęcia. Martwi mnie to bo spływa to po nowej elewacji. Czy nie powinien być zamontowany jakiś odpływ skroplin? Dodatkowo na strychu także rura jest mokra/wilgotna, załączam zdjęcie. Mój rekuperator to: salda rirs 350 p eko 3.0. Jest on z odyskiem wilgoci. Wilgotność w domu 45%, temp.22/23 stopnie Proszę o radę. Repuperacja działa od czerwca tego roku, dom także oddany do użytku w tym roku. Edytowane 29 Grudnia 2022 przez KingRabb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 30.12.2022 02:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Te wyrzutnie - tak mają.Wymienić na wersja z okapnikiem:https://www.allewenta.pl/uvla100https://peflex.cennik24.pl/peflex/czerpnia---wyrzutnia-plaska-ze-stali-nierdzewnej-8919 Woda na zewnątrz kanału wyrzutni świadczy o jego niedbałym lub za słabym ociepleniu.Tam powinna być rura z izolacją minimum 50 mmDodatkowo należy ją zamontować w inny sposóbTaki by izolacja rury pokrywała również króćce centrali.W twoim przypadku na króćcach nie ma izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.12.2022 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Najlepszym rozwiązaniem jest pochylenie kanału i wykonanie odprowadzenia skroplin. Żadne ocieplenie nie uchroni przed całkowitym brakiem skroplin na wylocie.Przerabiałem wielokrotnie i jeśli nie jest mokre to brudne i zagrzybione/zaglonione miejsce wylotu co wpływa na nieestetyczny wygląd elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 30.12.2022 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Najlepszym rozwiązaniem jest pochylenie kanału i wykonanie odprowadzenia skroplin. Żadne ocieplenie nie uchroni przed całkowitym brakiem skroplin na wylocie. Przerabiałem wielokrotnie i jeśli nie jest mokre to brudne i zagrzybione/zaglonione miejsce wylotu co wpływa na nieestetyczny wygląd elewacji. Po jakim czasie ma być brud i grzyb przy wyrzutni? U mnie dwa lata minęły i elewacja czyta. Sopelki na okapniku bywały ale tylko jak jest piżdziawka poniżej - 10stC i w dłuższym okresie. Przychylam się do opinii Johna, że te wyrzutnie są kiepskie, bo u sąsiada ,który taką ma, są 'ścieżki' wody na ścianie, co doskonale widać, bo ma tylko klej na elewacji. Ja mam taką - https://peflex.cennik24.pl/peflex/cz...erdzewnej-8919 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.12.2022 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?209677-Du%C5%BCy-wyciek-skroplin-z-wyrzutni Tutaj jest więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.12.2022 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Po jakim czasie ma być brud i grzyb przy wyrzutni? U mnie dwa lata minęły i elewacja czyta. Sopelki na okapniku bywały ale tylko jak jest piżdziawka poniżej - 10stC i w dłuższym okresie. Przychylam się do opinii Johna, że te wyrzutnie są kiepskie, bo u sąsiada ,który taką ma, są 'ścieżki' wody na ścianie, co doskonale widać, bo ma tylko klej na elewacji. Ja mam taką - https://peflex.cennik24.pl/peflex/cz...erdzewnej-8919 Co to jest dwa lata? Osiem, dziesięć lat to jest jakiś czas pracy rekuperacji. Po dwóch latach nawet bez przeglądu chodzi jak nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 31.12.2022 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 Co to jest dwa lata? Osiem, dziesięć lat to jest jakiś czas pracy rekuperacji. Po dwóch latach nawet bez przeglądu chodzi jak nowa. No właśnie...a skoro założyciel wątku ma w nowym domu problem z zaciekiem, który zaraz zajdzie brudem, to podejrzewam, że za dwa lata będzie miał czarną otoczkę wokół wyrzutni. Wczoraj pogadałem z sąsiadem i pytałem dlaczego nie wymienił swojej. Na razie wysunął ją na zewnątrz jakieś 3cm od ściany i matą kauczukową docieplił wystający kawałek rury, dzięki czemu woda po ścianie nie spływa. Wymianę planuje przy dokańczaniu elewacji. Już to chyba kiedyś pisałem - tak na chłopski rozum, dla mnie te modele są złe, bo ciepłe powietrze wyrzucają pod siebie i unosi się ono przy ścianie a model który mam, wyrzuca je daleko od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.12.2022 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 Oczywiście ukierunkowanie wydmuchiwanego powietrza ma kolosalne znaczenie.Dochodzi jeszcze aspekt wilgoci. Z własnego doświadczenia, jak się wprowadziłem w styczniu to rekuperator skraplał 17l wody na dobę!. Skąd wiem bo miałem takie wiadro i stało pod rekuperatorem nie miałem odprowadzenia skroplin do kanalizacji. W następnym roku sprawdzałem ile skrapla się było tego ok 1,5l/dobę cały czas piszę o okresie przejściowym lub takim gdy na zewnątrz jest w plusie rzędu 3-4*C. Obecnie jest tego niewiele, może ok 0,5 l a najwięcej gdy jest dużo śniegu i mgły.W moim przypadku jest jeszcze inny aspekt, powietrze zużyte wydmuchiwane jest do garażu. Pamiętam jak dzisiaj co niektórzy straszyli mnie że to źle, że wilgoć itp. jak bardzo się mylili niech świadczy 11lat takiego rozwiązania bez problemów z samymi korzyściami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.12.2022 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 A tak u mnie temp,. Ogrzewanie kominkiem z PW, gazem,pompą ciepła i elektrycznie 2x6kW - wszystko spięte w podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts