Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda z wyrzutni, odprowadzanie skroplin z reku

Recommended Posts

Cześć

Proszę o poradę w poniższej sprawie.

Zauważyłem spore wycieki wody z wyrzutni rekuparatora. W okresie letnim także były ale mniejsze lub może szybciej wysychały.

Załączam zdjęcia. Martwi mnie to bo spływa to po nowej elewacji.

Czy nie powinien być zamontowany jakiś odpływ skroplin?

20221220_152425.jpg

Dodatkowo na strychu także rura jest mokra/wilgotna, załączam zdjęcie.

20221229_143403.jpg

Mój rekuperator to: salda rirs 350 p eko 3.0. Jest on z odyskiem wilgoci.

Wilgotność w domu 45%, temp.22/23 stopnie

Proszę o radę. Repuperacja działa od czerwca tego roku, dom także oddany do użytku w tym roku.

Edytowane przez KingRabb

Te wyrzutnie - tak mają.

Wymienić na wersja z okapnikiem:

https://www.allewenta.pl/uvla100

https://peflex.cennik24.pl/peflex/czerpnia---wyrzutnia-plaska-ze-stali-nierdzewnej-8919

Woda na zewnątrz kanału wyrzutni świadczy o jego niedbałym lub za słabym ociepleniu.

Tam powinna być rura z izolacją minimum 50 mm

Dodatkowo należy ją zamontować w inny sposób

Taki by izolacja rury pokrywała również króćce centrali.

W twoim przypadku na króćcach nie ma izolacji.

Najlepszym rozwiązaniem jest pochylenie kanału i wykonanie odprowadzenia skroplin. Żadne ocieplenie nie uchroni przed całkowitym brakiem skroplin na wylocie.

Przerabiałem wielokrotnie i jeśli nie jest mokre to brudne i zagrzybione/zaglonione miejsce wylotu co wpływa na nieestetyczny wygląd elewacji.

Najlepszym rozwiązaniem jest pochylenie kanału i wykonanie odprowadzenia skroplin. Żadne ocieplenie nie uchroni przed całkowitym brakiem skroplin na wylocie.

Przerabiałem wielokrotnie i jeśli nie jest mokre to brudne i zagrzybione/zaglonione miejsce wylotu co wpływa na nieestetyczny wygląd elewacji.

Po jakim czasie ma być brud i grzyb przy wyrzutni? U mnie dwa lata minęły i elewacja czyta.

Sopelki na okapniku bywały ale tylko jak jest piżdziawka poniżej - 10stC i w dłuższym okresie. Przychylam się do opinii Johna, że te wyrzutnie są kiepskie, bo u sąsiada ,który taką ma, są 'ścieżki' wody na ścianie, co doskonale widać, bo ma tylko klej na elewacji. Ja mam taką - https://peflex.cennik24.pl/peflex/cz...erdzewnej-8919

Po jakim czasie ma być brud i grzyb przy wyrzutni? U mnie dwa lata minęły i elewacja czyta.

Sopelki na okapniku bywały ale tylko jak jest piżdziawka poniżej - 10stC i w dłuższym okresie. Przychylam się do opinii Johna, że te wyrzutnie są kiepskie, bo u sąsiada ,który taką ma, są 'ścieżki' wody na ścianie, co doskonale widać, bo ma tylko klej na elewacji. Ja mam taką - https://peflex.cennik24.pl/peflex/cz...erdzewnej-8919

Co to jest dwa lata? Osiem, dziesięć lat to jest jakiś czas pracy rekuperacji. Po dwóch latach nawet bez przeglądu chodzi jak nowa.

Co to jest dwa lata? Osiem, dziesięć lat to jest jakiś czas pracy rekuperacji. Po dwóch latach nawet bez przeglądu chodzi jak nowa.

No właśnie...a skoro założyciel wątku ma w nowym domu problem z zaciekiem, który zaraz zajdzie brudem, to podejrzewam, że za dwa lata będzie miał czarną otoczkę wokół wyrzutni.

Wczoraj pogadałem z sąsiadem i pytałem dlaczego nie wymienił swojej. Na razie wysunął ją na zewnątrz jakieś 3cm od ściany i matą kauczukową docieplił wystający kawałek rury, dzięki czemu woda po ścianie nie spływa. Wymianę planuje przy dokańczaniu elewacji.

Już to chyba kiedyś pisałem - tak na chłopski rozum, dla mnie te modele są złe, bo ciepłe powietrze wyrzucają pod siebie i unosi się ono przy ścianie a model który mam, wyrzuca je daleko od ściany.

Oczywiście ukierunkowanie wydmuchiwanego powietrza ma kolosalne znaczenie.

Dochodzi jeszcze aspekt wilgoci. Z własnego doświadczenia, jak się wprowadziłem w styczniu to rekuperator skraplał 17l wody na dobę!. Skąd wiem bo miałem takie wiadro i stało pod rekuperatorem nie miałem odprowadzenia skroplin do kanalizacji. W następnym roku sprawdzałem ile skrapla się było tego ok 1,5l/dobę cały czas piszę o okresie przejściowym lub takim gdy na zewnątrz jest w plusie rzędu 3-4*C. Obecnie jest tego niewiele, może ok 0,5 l a najwięcej gdy jest dużo śniegu i mgły.

W moim przypadku jest jeszcze inny aspekt, powietrze zużyte wydmuchiwane jest do garażu. Pamiętam jak dzisiaj co niektórzy straszyli mnie że to źle, że wilgoć itp. jak bardzo się mylili niech świadczy 11lat takiego rozwiązania bez problemów z samymi korzyściami.