Valkyrie 29.12.2022 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Witam, Ponieważ w końcu doszedłem do wniosku iż starczy zabawy z kotłem na ekogroszek, postanowiłem zakupić pompę ciepła Panasonic WH-MXC12J9E8(monoblock). Co prawda montaż/uruchomienie przewiduję dopiero na kolejną zimę ale mam sporo pytań do osób które mają już jakieś doświadczenie.Ponieważ budynek ma około 240 metrów do ogrzania, 70 metrów podłogówki reszta grzejniki w sumie trzy obwody, chciałbym oddzielić starą instalację od pompy a przy okazji zabezpieczyć pompę stosując glikol. Czy lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie bufora(zakładam około 250l) z wężownicą, czy bufor bez wężownicy z wymiennikiem płytowym?. Jak jestem przed zakupem zbiornika do CWU to czy nie lepszym rozwiązaniem będzie zakup dodatkowej pompy tylko do CWU(w lato czy nawet w zimie "główna" pompa ciepła nie będzie musiała pracować a w sumie koszt będzie podobny i unikniemy włączania i wyłączania pompy prwie przez pół roku. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts