bazir113 29.12.2022 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Cześć, mam takie hipotetyczne pytanie: Czy w sytuacji, gdy np. posiadam nieruchomość (działka rolna, inwestycyjna czy inna nieruchomość) oraz częściowy udział (np. 10%) w drodze (nie publicznej), która umożliwia dojazd do innych nieruchomości, to czy w takiej sytuacji możliwa jest sprzedaż samej nieruchomości bez udziału w drodze? albo na odwrót czy jest możliwa sprzedaż samego udziału w drodze bez głównej nieruchomości? Czy na przykład właściciel sąsiedniej nieruchomości (który też posiada swoją główna nieruchomość + udział w drodze) może odkupić ode mnie tylko główną nieruchomość bez mojego udziału w drodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 31.12.2022 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 Z tego co mi mówił notariusz - udział w drodze powinien być po równo na każdego właściciela nieruchomości, po to by nie było problemów w razie nieporozumień z sąsiadami jakby ktoś kogoś chciał odciąć od dojazdu. Nie jest określone kto ma konkretnie jaki kawałek.W moim przypadku jest siedem działek budowlanych i każdy ma notarialnie 1/7 drogi dojazdowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts