wladca_poscieli 29.12.2022 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Dzień dobry, witam wszystkich na forum które do tej pory dość aktywnie przeglądałem jako niezarejestrowany. Dziś postanowiłem się zarejestrować by zasięgnąć opinii na temat instalacji C.O. Zacznę od opisu. Posiadam dom parterowy 110m2. Instalacja jest dość stara z przełomu 2004 i 2005 roku. W 3 pokojach są grzejniki ok 60l każdy (ogrzewają ok 45m2) reszta to podłogówka. Ogrzewanie oparte jest o piec Junkers Eurostar z zasobnikiem CWU wyposażony w automatykę Junkers TA211, TW2 oraz zegar DT2, kocioł jest sprzężony z kominkiem z płaszczem wodnym Kratki Maja 8 i sterownikiem przepustnicy MSK glass. Kominek wymieniłem niedawno. Wszystko ogarnięte w miedzi. Niestety piec jest dość stary i będę zmuszony go wkrótce wymienić. Moją uwagę przykuły produkty polskiej marki Termet. Jeszcze nie rozpoznawałem czy mają coś podobnie zautomatyzowanego (zegar + czujnik pogodowy), chciałbym również wstawić tam bufor ciepła. Idea jest taka żeby nagrzewał się on podczas palenia w kominku i oddawał ciepło przez noc, co obecnie jest problemem bo gdy kończę palić to oczywiście następuje przełączenie na gaz. Co myślicie o moim pomyśle. Wszelkie spostrzeżenia bardzo mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.01.2023 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2023 Pomysł dobry tylko trzeba to wszystko policzyć, ile jest zładu wody w całej instalacji i jaki bufor?Jak akumuluje dom?tzn ocieplenie,wentylacja.Jak wykonać automatykę bufora i sposób przekazania z niego energii do CO a może i na potrzebę CWU.No i czy jest miejsce na bufor?i ile środków finansowych jesteś w stanie na to przeznaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladca_poscieli 03.01.2023 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Dzięki @CityMatic Ilość wody musiałbym policzyć, w sensie są to na pewno dwa duże obiegi. Jeden od kominka do wymiennika ciepła, a drugi to kocioł/ grzejniki / podłogówka. Automatykę na pewno zlecę fachowcowi bo na tym się nie znam, na razie mam pompki obiegowe + wymiennik ciepła. Co do domu, kupiłem z drugiej ręki. Na ścianach 10cm styropian, strop terriva dodatkowo ocieplony 15cm wełny. Wentylacja grawitacyjna. Miejsce na bufor jest. Moje pytanie bardziej miało charakter ogólny czy to jest wart rozważenia. Obawiam się że mam za mały kominek (za mało kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.01.2023 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Nie przejmował bym się kominkiem:rolleyes: jak wiem to zawsze bufor jest za mały. A dom tak jak napisałeś do oszczędnych nie należy więc bufor powinien być przynajmniej taki by zapewnił ciepło z pracy kominka przynajmniej na 6h, a jego praca prócz oczywiście względów rekreacyjnych stanie się alternatywą w okresach przejściowych, a w większe mrozy oszczędnością w zużyciu gazu - 6 kW z wody z Twojego wkładu powinno zapewnić Ci ten komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts