dick 03.01.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Czy ktoś może wie jaka powinna być grubość izolacji termicznej rury wentylacyjnej przechodzącej przez część nieogrzewaną poddasza i z jakich materiałów tę izolację wykonać. Proszę o sugestie lub podanie jak jest to rozwiązane w Waszych domach. Pilne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 03.01.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 25 mm, wełna mineralna w płaszczu z blachy ocynk. lub zabudowa płytą g-k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 03.01.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Grubość 25mm, ale w płaszczu aluminiowym. Może to być np. Rockwool Lamella Mat http://www.rockwool.pl/sw8856.asp Grubość izolacji należy dobrać w zależności do zastosowania, jeżeli jest to przewód wentylacyjny to 25 mm wystarczy, ale jeżeli przewodem przesyłane jest np. ciepłe powietrze z kominka warto zwiększyć grubość aby uniknąć strat ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 03.01.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 U mnie nie zakładano rur z gotwym ociepleniem, tylko normalne rury spiro, które następnie otulono 5 cm wełny mineralnej.Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dick 03.01.2005 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Dzięki za przesłane dotąd odpowiedzi. Wychodzi, że grubość tej izolacji wynosi jedynie 25-50 mm. Czy na pewno nigdy nie zauważyliście (przy niskich temp. zewnętrznych) skraplania wody w przewodach wentylacyjnych, szczególnie wtzw. pomieszczeniach mokrych - łazienki, pralnie, suszarnie. Zastanawiam się po prostu czy nie dać więcej np. 100 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 03.01.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Nie zuważyłem spływania wilgoci, choć pamiętajmy że tegoroczna zima za zimna nie jest. U mnie przepływ przez te rury jest dosc szybki, bo mam wentylatory - po 1 w każdej rurze.A 100 mm grubości - czemu nie, chyba lepiej. pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 03.01.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 jak chcesz wiedzieć precyzyjnie to podaj dane: temp w kanaletemp zewnętrzna ( min ) wymiar kanałuprzepływ powietrza ( m3/h ) obliczę Ci dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dick 04.01.2005 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 temp. w kanale : nie wiemtemp. zewn. załóżmy: -10wymiar kanału: fi100 mmprzepływ: nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts