Mati_ 03.01.2023 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Witam Kochani Mam dylemat, powiedźcie mi proszę gdzie mogę wiercić otwornica na piony kanalizacyjne (110mm) wodne 32mm w stropie teriva ?Jak rozumiem w pustaku , pomiędzy belkami ?- tylko czy u góry znajduje sie jakieś dodatkowe zbrojenie ? czy po prostu jest tam tylko wylany beton i nic wiecej by zakryć bloczki i belki. Są miejsca gdzie jest to zabronione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.01.2023 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Wierci się w samym bloczku Terivy, Można się domyślać, że nie wierci się w belkach poprzecznych gdyż nastąpi osłabienie konstrukcji tym bardziej, że są one po to by podtrzymywały bloczki w rzędach więc nie tylko tego co rozwiercisz.Miejsca przewiertu najlepiej skonsultować z projektantem, albo przynajmniej z kierownikiem budowy który umiejąc czytać plany projektu wskaże gdzie(miejsce) i jak(średnica otworu) można wiercić. Rozstaw osiowy belek stropu Teriva to 60cm więc 60 minus szerokość belki( połowa od każdej krawędzi) to obszar w którym można wiercić przy czym trzeba wiedzieć gdzie jest pierwsza belka w pomieszczeniu.Jeśli jest siatka podporowa lub mata zbrojeniowa to otwornica się przez nią przewierci jednak tak jak napisałem wcześniej - konsultacje z osobą która czyta projekt - nie z członkami forum.Tak nawiasem pisząc dlaczego nie wykonano przepustów w trakcie układania i zalewania stropu? czyżby w trakcie zmieniło się przeznaczenie pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts