Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okno tarasowe wybrać, tańszy zamiennik HST

Recommended Posts

Witam,

Wiem, że wszystko jest sprawą gustu, ale... niestety jest za dużo opcji, potrzebuję porady wynikającej z Waszych doświadczeń - zapewne użytkujecie któreś z tych rozwiązań i macie już wyrobioną opinię. Mam następujące dylematy:

Jakie byście wstawili okno do otworu 300x235 (nr 1 na rzucie, salon > zadaszony taras),

http://robal.e-swidnik.pl/murator\konsultacje_projekt\stolarka_okienna\01_okno_tarasowe.jpg

Opcje są następujące:

a) HST - opcja najlepsza, ale niestety najdroższa - 14-18k zł, mocno zastanawiam się nad ponad 2x tańszym "zamiennikiem" (opcje poniżej), celowo omijam PSK, co do Slide nie mam zdania, ale cena też w okolicach ok 12k zł

b) 2 kwatery - duży fix z lewej (zapewne okno hartowane) i okno rozwierno-uchylne z prawej otwierane "na sofę" (tu pytanie, czy wybralibyście szklenie fixa w ramie czy w ościeżnicy?) - najbardziej mi się podoba, ale boje się o funkcjonalność obsługi gabarytów, jak sądzicie? Warto zapewnić otwór po otwarciu okna powyżej 1,5m? Używacie?

c) 3 kwatery - okno fix i podwójne z ruchomym słupkiem - za możliwość wnoszenia gabarytów do salonu,

d) 3 kwatery - okno rozwierno uchylne + podwójne z ruchomym słupkiem - za możliwość montażu na stałe moskitiery w tym pierwszym "nieużywanym" oknie i możliwość wnoszenia gabarytów do salonu,

e) 3 kwatery - okno fix + okno rozwierno-uchylne+ okno fix

Które rozwiązanie byście wybrali i dlaczego?

HELP! :)

Edytowane przez aszypula

mam identyczny otwór i też czekam na odpowiedzi :) osobiście odzruciłem HST ze wzgledu na cene, a do wycen zawsze prosiłem fix po jednej stronie i reszta dwa skrzydla z ruchomym slupkiem. Od jednego sprzedawcy dostalem informacje by zwezyc chociaz do 270 otwor, bo w przypadku trzechszyb i okna balkonowego o szerokosci 1 m skrzydlo to bedzie masakra i moze byc czesta potrzeba regulacji. Reszta o tym nie wspominala, niech sie inni wypowiedza.

Wybór wygladu okna dopasowałbym do elewacji i podziałów innych okien.

Szklenie stałe w ramie - z założenia nie ma wad technicznych, a tylko wizualne (kwestia gustu).

Sobie wybrałbym (projekt) i okno dzielone symetrycznie - czyli opcja D.

Akurat w moim przypadku w salonie (pozycja 2 na rzucie) to będzie też fix 300x170, w kuchni okno narożne 210x120 (fix) i 120x120 rozwierno-uchylne, w sypialniach okna 210x150 dzielone asymetrycznie (większe fix, mniejsze rozwierno-uchylne) i wszędzie dylemat odnośnie rodzaju szklenia :). Chyba tam gdzie w jednej płaszczyźnie jest fix i zwykłe to chyba wypadałoby szklenie w skrzydle (może gryźć w oczy)?

Wygląda to tak:

http://robal.e-swidnik.pl/murator\konsultacje_projekt\stolarka_okienna\02_okno_salon_kuchnia.jpg

http://robal.e-swidnik.pl/murator\konsultacje_projekt\stolarka_okienna\03_okno_sypialnia.jpg

Odnośnie rozwiązania, opcja D wydaje się być najbardziej uniwersalna funkcjonalnie, pytanie tylko, czy 300cm to nie za dużo jak na taki podział (ograniczenia technologiczne wielkości skrzydła)? Kolega ma właśnie rozwiązanie D u siebie i jak go zapytałem co by wybrał teraz (gdyby się mógł cofnąć w czasie :)), to wybrałby jednoznacznie opcję B (otwierał drugą część drzwi 1 raz od 3-4 lat od zamieszkania, ale bez by też dał radę).

Witam,

Wiem, że wszystko jest sprawą gustu, ale... niestety jest za dużo opcji, potrzebuję porady wynikającej z Waszych doświadczeń - zapewne użytkujecie któreś z tych rozwiązań i macie już wyrobioną opinię. Mam następujące dylematy:

Jakie byście wstawili okno do otworu 300x235 (nr 1 na rzucie, salon > zadaszony taras),

http://robal.e-swidnik.pl/murator\konsultacje_projekt\stolarka_okienna\01_okno_tarasowe.jpg

Opcje są następujące:

a) HST - opcja najlepsza, ale niestety najdroższa - 14-18k zł, mocno zastanawiam się nad ponad 2x tańszym "zamiennikiem" (opcje poniżej), celowo omijam PSK, co do Slide nie mam zdania, ale cena też w okolicach ok 12k zł

b) 2 kwatery - duży fix z lewej (zapewne okno hartowane) i okno rozwierno-uchylne z prawej otwierane "na sofę" (tu pytanie, czy wybralibyście szklenie fixa w ramie czy w ościeżnicy?) - najbardziej mi się podoba, ale boje się o funkcjonalność obsługi gabarytów, jak sądzicie? Warto zapewnić otwór po otwarciu okna powyżej 1,5m? Używacie?

c) 3 kwatery - okno fix i podwójne z ruchomym słupkiem - za możliwość wnoszenia gabarytów do salonu,

d) 3 kwatery - okno rozwierno uchylne + podwójne z ruchomym słupkiem - za możliwość montażu na stałe moskitiery w tym pierwszym "nieużywanym" oknie i możliwość wnoszenia gabarytów do salonu,

e) 3 kwatery - okno fix + okno rozwierno-uchylne+ okno fix

Które rozwiązanie byście wybrali i dlaczego?

HELP! :)

Uytkuję HST o dokładnie takich wymiarach od ponad 6-ciu lat, producent Oknoplast, rozważałem podobne rozwiązania jak opisujesz powyżej. Dumałem, dumałem i wydumałem ...HST, najdroższa opcja (wtedy kosztowało 11200) ale i najlepsza pod każdym względem. Zapomniałem już o dość sporym wtedy wydatku ale ...za każdym razem kiedy je otwieram, nie żałuję ani jednej wydanej złotówki.