arahjan 06.01.2023 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Witam. Z góry przepraszam, jeśli podobny wątek już istnieje. Planuję budowę domu. Wystąpiłem o warunki przyłączenia do sieci wod-kan. O ile z wodą nie ma problemu, to warunki przyłączenia do sieci kanalizacji grwaitacyjnej są problematyczne. Gminna spółka wod-kan chciała abym - wybudował sieć od mojej działki do drogi gminnej (prostopadłej do drogi przy której jest moja działa) w długości ok. 80m, musiałbym przebić się przez drogę gminną, gdyż rura jest po drugiej stronie drogi- przedudował istniejącą sieć w drodze gminnej - ok. 40 m (zmiana spadku i obniżenie rzędnych przewodu kanalizacyjnego) Całkowit koszt inwestycji to pewnie ok. 60 tys złotych. Gminna spółka odkupi ode mnie nową sieć za grosze. Poprosiłem więc o możliwość odprowadzenia ścieków do przydomowej oczyszczalni ścieków lub zbiornika bezodpływowego - odrzucili. Zaproponowałem, że zaprojektuję tą sieć a spólka wybuduje - odrzucili. Zaproponowałem więc, że wydbuduję odcinek sieci od mojej działki do gminnej drogi - ok. 70 m a spółka przebuduje ich sieć i wybuduje odcinek pod gminną drogą - nie mam jeszcze odpowiedzi, ale pewnie odrzucą. MZPZ mówi: Dla zabudowy rozproszonej poza zwartym obszarem wsi oraz czasowo dla pojedynczychbudynków jednorodzinnych i drobnych usług w obrębie zwartej zabudowy wsi dopuszcza sięrealizację indywidualnych urządzeń sanitarnych z uwzględnieniem ustaleń § 35 ust. 8.7. Dopuszcza się realizację czasowych indywidualnych urządzeń unieszkodliwiania ścieków jakw § 37 ust. 7.8. Ustalenia ust. 7 obowiązują, jeżeli brak możliwości podłączenia nieruchomości do siecipublicznej i jeżeli urządzenia indywidualne gwarantować będą pełną ochronę ziemi oraz wódpowierzchniowych i gruntowych Dodam jeszcze, że gmina nie planuje budowy sieci w drodze do mojej działki do 2027 roku a domy wybudowane wcześniej przy mojej drodze mają szambo. Proszę o informację czy w związku z tym mam szansę na pozwolenie na budowę? Jeśli nie to pozostaje mi odwołanie do wojewody i ostatecznie do Sądu Administacyjnego? Proszę o wszelkie porady jak postąpić, abym mógł zacząć budowę. PozdrawiamSz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts