Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena etapów domu 2023

Recommended Posts

Program sam w sobie będzie pewnie typowo kiełbasą wyborczą. Generalnie założenia świetne - zamrożenie oprocentowania kredytu na poziomie 2% na 10 lat. Świetna sprawa, ale tylko dla tych którzy nie są lub nie byli właścicielem żadnej innej nieruchomości wcześniej oraz mają odpowiednią zdolność kredytową. Wg mnie takich ludzi będzie stosunkowo bardzo mało.

Że program bedzie kiełbasa wyborcza to nikt nie ma wątpliwości. Jaki będzie jego ostateczny kształt ani ile osób się na to załapie tez w sumie nie wiadomo, jednak sądzę, że może trochę namieszać w sektorze budowlanym. Dlatego zawsze lepiej mieć jakiś bufor bezpieczeństwa czyli ekstra gotówkę czy zapas zdolnosci kredytowej przy budowie, bo w ciągu tych dwóch lat od podjęcia decyzji, przez paierologie, budowę, do wprowadzenia sporo może się zmienić, zarówno na plus, jak i na minus.

• 3 weeks później...

Cześć,

Według mnie wycena płyty fundamentowej nie jest wygórowana. Piszę tutaj o opcji z 10 cm i 20 cm XPS. Ale tak jak koledzy wyżej wspomnieli składa się na to wiele czynników. Zacząłem budowę domu w sierpniu 2022 roku w okolicach Głogowa ( dolnyśląsk). Plan był tylko i wyłącznie wykonać płytę w zeszłym roku. Powierzchnia mojej płyty to 20 m x 10 m -->200 m2. Zakres prac obejmował: wymianę gruntu 90cm grubości, ułożenie 10 cm xps pod płytą i na ścianach zewnętrznych 16cm, grubość płyty 25 cm, stali na zbrojenie poszło 3 tony. Za całość wykonanych prac zapłaciłem 95 000 zł wraz z materiałem.