Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa głębinowa do głębokiego odwiertu?

Tosiek17

Recommended Posts

Mam odwiert zrobiony 2 lata temu o głębokości 105m i średnicy 125mm, po pomiarach wydajność podali mi studniarze - 3m3.

Wodę będę używać tylko do podlewania , ale odległości na działce mam duże nawet 100m.

Teraz chciałbym na wiosnę uzbroić odwiert w pompę i falownik.

Czy ktoś kto zna się na pompach mógłby mi pomóc z zaproponować jaką pompę warto kupić , producenta i wysokość podnoszenia?

Edytowane przez Tosiek17

Za dużo zmiennych żeby tak z kapelusza coś dobrać. Najlepiej podejść z papierami od studniarzy do dobrej hurtowni, gdzie mają sprzedawcę typowo od pompowych tematów.

Wydajność to jedno, ale na pewno będą cię pytali o poziom zwierciadła wody (statyczny i dynamiczny). Nawet jakość wody ma znaczenie przy doborze pompy.

Robiłeś pompowanie oczyszczające? Jak świeży odwiert to pompuj czymkolwiek jak najwięcej na początku.

A tak z ciekawości jak mogę zapytać - dlaczego aż tak głęboko?

Nie było żadnej warstwy wodonośnej wcześniej?

Panowie studniarze podeszli mało ambitnie do problemu, po wywierceniu 35 m uznali , że woda już jest . Zakończyli odwiert , wstawili rury i niestety nie był to ich sukces, wody mało. Zaślepili odwiert z rurami i zaczęli wiercić obok, dopiero przy głębokości 105m uznali, że już teraz nie popełnią poprzedniego błędu. zrobili 48 godzinne pompowanie i stwierdzili, że woda jest.

Wydajność pompy masz określoną przez studniarzy - 3 m3/h czyli masz maksymalną wydajność pompy.

Teraz musisz określić na jaką wysokość tą wodę pompować, czyli potrzebujesz znać poziom lustra wody (dynamiczny czyli w czasie pompowania). Jak go będziesz znał to z tego określisz wysokość podnoszenia (czyli ciśnienie jakie musi dać pompa).

• Like 1