Adam_87 08.01.2023 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2023 Cześć, Z uwagi na fakt, że jest to mój pierwszy post na niniejszym forum chciałbym na wstępie wszystkich serdecznie pozdrowić. Do rejestracji zmusiła mnie życiowa potrzeba zasięgnięcia wiedzy u osób mających doświadczenie i kompetencje w interesującej mnie sprawie. Planuję zakup domu jednorodzinnego w którym deweloper miał zamiar zainstalować 2-funkcyjny kocioł grzewczy Immergas Victrix 24 kW bez zasobnika. Dom docelowo będzie użytkowany sezonowo przez rodzinę 2+2. Powierzchnia ok. 100 mkw, dom piętrowy, ogrzewanie podłogowe w łazience i przedpokoju na parterze i łazience na piętrze, reszta domu grzejniki ścienne. Punkty poboru c.w.u. to prysznic, wanna, trzy umywalki i kran w kuchni. Po lekturze kilku artykułów w Internecie doszedłem do wniosku, że lepiej będzie zamienić kocioł, który planował deweloper na 2-funkcyjny z wbudowanym zasobnikiem i dołożyć cyrkulację c.w.u. Niestety pieca 1F z osobnym zasobnikiem i cyrkulacją cwu ( tak mam w obecnym domu ) nie mogę zastosować z uwagi na brak miejsca w łazience. Z tego co się zorientowałem to wychodzi na to, że jedyne piece jakie mają wbudowany zasobnik c.w.u. warstwowy to: Saunier Duval IsoTwin Condens lub Viessman Vitodens. Ze względów ekonomicznych bardziej pasuje mi piec Saunier Duval i teraz pytanie do tych z Was, którzy korzystają z pieców tego producenta bądź je instalują, serwisują itd. jak się on sprawuje oraz, który model rekomendujecie: T26-CS/1 z modulacją 2,8-21,9kW czy lepiej T31-CS/1 z modulacją 3,8 - 27,6kW ? Przy okazji chciałbym jeszcze zapytać o konieczną dla mnie funkcjonalność tzn możliwość sterowania piecem przez WiFi gdyż dom będzie użytkowany sezonowo. Producent SD oferuje opcjonalny regulator MiGo z tym, że w opisie widnieje informacja, że tym modułem można sterować tylko jeden obieg grzewczy i c.w.u. Czy jest jakiś sposób aby móc sterować przez WiFi dwoma obiegami grzewczymi ( grzejniki naścienne + ogrzewanie podłogowe ) i c.w.u. ? Pozdrawiam,Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.01.2023 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2023 Jest jeszcze Junkers - Condens GC9000iWM i starszy Junkers Cerapur Modul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 18.01.2023 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 (edytowane) No i jrest jeszcze Termet Integra Comfort, 20 kW i 25 kW, do tego, skoro jest podłogówka i grzejniki, sprzęgło hydrauliczne (moduł wielostrefowy SIM WP) i mają też graty do sterowania przez internet Edytowane 18 Stycznia 2023 przez AnonimowyAlkoholik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts