Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieogrzewany garaż przyklejony do domu a wspólne pokrycie dachu

pablopikaso

Recommended Posts

Cześć,

chciałbym zbudować domu typu stodoła z garażem dwustanowiskowym (około 40 mkw) w bryle budynku (wymogi MPZP).

Garaż byłby nieogrzewany. Powstałby na osobnej płycie fundamentowej oddylatowanej od płyty mieszkaniowej, miałby osobny mur oraz osobne wiązary.

Czy w takim przypadku jest możliwość zrobienia wspólnego pokrycia (tak, aby dach wyglądał jako jeden wspólny)?

Tutaj przykład jakby miał wyglądać garaż przyklejony do domu

https://i.postimg.cc/YSrGw01S/image.png

Tutaj przykład jakbym chciał, aby wyglądał dach

https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/Pelikan-slim-vii-bis,1415.html

I to jest pytanie które nie należy do łatwych bo z jednej strony estetyka budynku a z drugiej dylatacja konstrukcyjna.

Podstawowa obróbek dylatacji wskazuje na bezwzględne przeniesienie dylatacji konstrukcyjnych.

Nie jestem specjalista od dachów podejrzewam ze systemowego rozwiązania producenta paneli nie będzie, pozostaje kombinatoryka na własną rękę i odpowiedzialność albo wydzielanie konstrukcyjne dachów i maskowanie połączenia co będzie widoczne.

Chociaż często budynki w zabudowie bliźniaczej lub szeregowej łączy wspólny dach a ściany rozdzielone konstrukcyjnie i dopiero teraz to zauważyłem.

U mnie w PZP tez są dachy skośne min 25% na budynkach mieszkalnych ale nie ma słowa o garażach, a projektant który załatwił pozwolenie stwierdził ze spróbujemy z płaskim stropodachem bo nie był bym pierwszym w okolicy i pyk pozwolenie wydane i dach płaski jest na garażu .IMG-20221228-134054393.jpg Edytowane przez irtherm

Ja próbowałem zrobić bardzo podobnie, jednak odrzucono mój projekt. Jako, że dom chcemy "sotdołowaty" i mam ograniczenia w wielkości obszaru zabudowy zdecydowaliśmy się na jeden długi front z garażem, stąd pytanie o zrobienie jednego wspólnego dachu. Niestety nie mogę znaleźć nigdzie wskazówek czy można takie coś poprawnie zrobić.