pablopikaso 09.01.2023 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2023 Cześć, chciałbym zbudować domu typu stodoła z garażem dwustanowiskowym (około 40 mkw) w bryle budynku (wymogi MPZP). Garaż byłby nieogrzewany. Powstałby na osobnej płycie fundamentowej oddylatowanej od płyty mieszkaniowej, miałby osobny mur oraz osobne wiązary. Czy w takim przypadku jest możliwość zrobienia wspólnego pokrycia (tak, aby dach wyglądał jako jeden wspólny)? Tutaj przykład jakby miał wyglądać garaż przyklejony do domuhttps://i.postimg.cc/YSrGw01S/image.png Tutaj przykład jakbym chciał, aby wyglądał dachhttps://www.studioatrium.pl/projekty-domow/Pelikan-slim-vii-bis,1415.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 10.01.2023 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 A nie lepiej płaski dach nad garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablopikaso 10.01.2023 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 Taki był plan. Pytałem nawet w urzędzie. Jednak mam tak zwiły MPZP, że garaż musi być w bryle budynku i mieć dach skośny. Dodatkowo 60% budynku musi być w linii zabudowy, więc wysunięcie garażu też odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 10.01.2023 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 I to jest pytanie które nie należy do łatwych bo z jednej strony estetyka budynku a z drugiej dylatacja konstrukcyjna.Podstawowa obróbek dylatacji wskazuje na bezwzględne przeniesienie dylatacji konstrukcyjnych. Nie jestem specjalista od dachów podejrzewam ze systemowego rozwiązania producenta paneli nie będzie, pozostaje kombinatoryka na własną rękę i odpowiedzialność albo wydzielanie konstrukcyjne dachów i maskowanie połączenia co będzie widoczne. Chociaż często budynki w zabudowie bliźniaczej lub szeregowej łączy wspólny dach a ściany rozdzielone konstrukcyjnie i dopiero teraz to zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 13.01.2023 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 (edytowane) U mnie w PZP tez są dachy skośne min 25% na budynkach mieszkalnych ale nie ma słowa o garażach, a projektant który załatwił pozwolenie stwierdził ze spróbujemy z płaskim stropodachem bo nie był bym pierwszym w okolicy i pyk pozwolenie wydane i dach płaski jest na garażu . Edytowane 13 Stycznia 2023 przez irtherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablopikaso 14.01.2023 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2023 Ja próbowałem zrobić bardzo podobnie, jednak odrzucono mój projekt. Jako, że dom chcemy "sotdołowaty" i mam ograniczenia w wielkości obszaru zabudowy zdecydowaliśmy się na jeden długi front z garażem, stąd pytanie o zrobienie jednego wspólnego dachu. Niestety nie mogę znaleźć nigdzie wskazówek czy można takie coś poprawnie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 16.01.2023 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 To pozostaje chyba tylko rozdzielić oba dachy taką attyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.01.2023 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Skoro dom na płycie fundamentowej i garaż też na płycie to moim zdaniem nie ma żadnych obaw. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablopikaso 19.01.2023 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Dzięki za odpowiedzi. Skoro dom na płycie fundamentowej i garaż też na płycie to moim zdaniem nie ma żadnych obaw. Pozdrawiam. Z gdyby dom i garaż były na osobnych fundamentach klasycznych? Wtedy byłby problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.01.2023 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 To zależałoby od stabilności gruntu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts