Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła GREE VERSATI III Split 10 kW

erik7

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Od niedawna jestem użytkownikiem pompy ciepła GREE VERSATI III Split 10 kW. Chciałbym poradzić się Was jak powinna być ustawiona żeby najlepiej pracowała? Wiem że na to ma wpływ wiele czynników i że powinien to zrobić monter ale chciałbym podpytać innych osób. Pompa podłączona jest do bufora którego już wcześniej miałem 500L oraz bojlera 300L (dwie wężownice spięte szeregowo (2.5m2 powierzchni)). W domu same grzejniki, dwa obiegi (parter, piętro) a zaworami 3D i pompkami steruje kocioł na pellet czyli pompa ciepła służy tylko do ładowania bufora i cwu. Przy temperaturach na zewnątrz około +5 st. na grzejniki idzie 28 st. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak ustawić w takim przypadku deltę lub też inne parametry żeby pompa jak najlepiej pracowała? Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Cześć. Mam taką pompę, ale monoblok. Mam też bufor 1500 l. Przyznam, że nie bawiłem się wielce z regulacjami. Pompę ustawiłem na uruchamianie w tanich godzinach wewnętrznym zegarem tygodniowym. Pompa ładuję bufor do 35-40 stopni. Tę temp. przestawiam ręcznie. Za temperaturę wody w podłogówce odpowiada niezależny od pompy sterownik pogodowy z zaworem mieszającym.

1500 L to duży bufor. Wiele osób mi mówi że mój 500 litrowy bufor już jest za duży (przy pompie 10 kW powinien być 100L) i przez to mogę mieć zwiększone zużycie energii. Polecają mi ominąć bufor i wpiąć się bezpośrednio w instalację. Sam nie wiem czy taka zmiana jakoś znacząco może wpłynąć na pobór energii. Myślę że to może tylko zwiększyć taktowanie pompy. Sterowanie mam podobnie niezależne od pompy ciepła z zaworami 3D i bufor też pompa ładuje do 37-40 st.

Mój bufor pierwotnie miał być grzany prądem w taniej taryfie, stąd pojemność. W międzyczasie koncepcja się zmieniła i doszła pompa ciepła. Zwolennicy pojemności 100l, to pewnie też ci sami, którzy optują za ciągłą pracą pompy ciepła 24/24. Ja mam inną koncepcję, przynajmniej dopóki istnieje taryfa G12.