KowalM 10.01.2023 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2023 Witam. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, a nie znam się. Dlatego chciałem zapytać. Na razie nie mam jeszcze wycen. Dach dość prosty 4-spadowy bez lukarn, bez załamań, bez okien - jedno tylko wyjściowe. Poddasze nieużytkowe. Chciałbym poznać Wasz opinie, szczególnie jeśli chodzi o koszty w obecnych powalonych czasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.01.2023 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Prefabrykowane wiązary dachowe (kratownice) nie dają sił rozporowych na ściany. Zbyteczny jest strop. Dolny pas jest nośnikiem dla izolacji cieplnej i sufitu. Montaż możliwy bezpośrednio na wieńcach (bez murłaty). Stabilna praca więźby. Drewno suszone, strugane. Możliwość wygospodarowania w środkowej części stryszku. Należy zadbać aby rozstaw wiązarów nie przekraczał 90 cm. Grubość elementów powinna mieć minimum 45 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 20.01.2023 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 (edytowane) Dzięki. W sumie strop mam zaplanowany drewniany - belki + osb. Czyli teoretycznie wiązary to lepsze rozwiązanie. Robocizna chyba tańsza? Ale sama więźba już chyba droższa? __________________________________________________Pozdrawiam z Lubaczowaopinia Edytowane 22 Lutego 2023 przez KowalM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts