edyta123 03.01.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Witam, W projekcie domu, ktory buduje (Flawia http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=218) mam 3 kominy. Zdecydowalismy, ze dwa z nich beda systemowe a pozostaly - murowany. Material juz jest. Teraz zastanawiamy sie, jaka jest roznica w cenie robocizny komina systemowego oraz murowanego. Zapewne wielu z Was juz przerabialo ten temat, prosze wiec napiszcie jakich kwot moge sie spodziewac. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 03.01.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 U nas fakt murowania kominów systemowych był kartą przetargową w negocjacjach z wykonawcą. Komin systemowy oznacza mniej pracy (murowania), dlatego zapłaciliśmy mniej za robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta123 03.01.2005 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Zdaję sobie sprawę, że systemowy oznaczna oszczędność jeżeli chodzi o robocizne, ale kompletnie nie wiem, jaka jest to oszczędność? Mantra - napisz prosze jaki byl kosz postawienia Twojego komina systemowego - badz ile tych kominow masz i ile zbiliscie dzieki temu cene na robociznie ogolnej? Moj problem jest taki, ze w cenie ogolnej robocizny byly przewidziane kominy murowane - teraz, gdy 2 z 3 kominow sa systemowe koszt robocizny powinien byc nizszy - ale nie mam pojecia o jaka kwote mam sie targowac??? Pomozcie prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 03.01.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Edyta, nie jestem w stanie dokładnie Ci wyliczyć ile kosztowało postawienie kominów, dlatego że płaciliśmy ryczałtem. Mamy cztery kominy systemowe a cenę zbiliśmy o dwa tysiące (z tym że w to wchodziło jeszcze kilka "udogodnień" dla murarzy, np.strop płytowy, gotowy beton) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edyta123 03.01.2005 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 O - to juz cos Tym bardziej, ze beton tez koniec koncem dostarczany byl gotowy. Wielkie dzieki Swoja droga, czy nie znajdzie sie zaden Wykonawca, ktory bylby laskaw podjac temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts