gali20 12.01.2023 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Witam serdecznie planuje w domu zastosować ogrzewanie podłogowe zasilane: - kominek z płaszczem wodnym - bufor 1500 l + grzałki + fotowoltaika - kolektror słoneczny kominek od bufora dzieli 11-12m pytanie: jaką rurą łaczy sie kominek z buforem na takiej odległosci, oczywisice prowadząc rurę w posadzce z racji ze sie w ogóle na tym nie znam to przed rozmową z fachowcami wolę zaczerpnąc wiedzy tutaj by wiedzieć o czym z nimi rozmawiać i nie dać się oszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.01.2023 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Nie mniej niż miedz 28, to bezpieczny przekrój , zapewniający odpowiednią wymianę pomiędzy płaszczem kominka, a buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gali20 12.01.2023 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Nie mniej niż miedz 28, to bezpieczny przekrój , zapewniający odpowiednią wymianę pomiędzy płaszczem kominka, a buforem. jakaś izolacja tej miedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.01.2023 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Oczywiście, na całej trasie aż do bufora. Oczywiście w bliskim sąsiedztwie kominka nie. ale już od wejścia w posadzkę tak najlepiej z pianki polietylenowej nie są drogie, a spełniają swoje zadanie i można je ułożyć po zgrzaniu/zlutowaniu rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gali20 12.01.2023 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Oczywiście, na całej trasie aż do bufora. Oczywiście w bliskim sąsiedztwie kominka nie. ale już od wejścia w posadzkę tak najlepiej z pianki polietylenowej nie są drogie, a spełniają swoje zadanie i można je ułożyć po zgrzaniu/zlutowaniu rur. dziękuję bardzo, jak z trwałością takiej rury? na ile lat wystarczy? zastawnaiam sie czy od razu nie dać 2x takiego zestawu na przyszłośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.01.2023 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Nie potrzeba nic dodatkowego. Instalacja przeżyje kominek i być może Ciebie, albo chęć ogrzewania w ten sposób:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gali20 12.01.2023 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Nie potrzeba nic dodatkowego. Instalacja przeżyje kominek i być może Ciebie, albo chęć ogrzewania w ten sposób:rolleyes: bufor a pojemność płaszcza dostałem propozycje takiego modelu https://kratki.com/pl/kominek-z-plaszczem-wodnym-lucy-16-kw-o-200-13439 Pojemność wody (l) 39 czy to dobra pojemność? wieksza = lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.01.2023 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 bufor a pojemność płaszcza dostałem propozycje takiego modelu https://kratki.com/pl/kominek-z-plaszczem-wodnym-lucy-16-kw-o-200-13439 Pojemność wody (l) 39 czy to dobra pojemność? wieksza = lepsza? Ja miałem z tej firmy teraz zmieniłem na Defro. Czy większa pojemność lepsza....? W samochodzie zawsze, tutaj niekoniecznie. Najlepiej jak jest z pożądnych materiałów, blacha gruba, szamot odpowiedni, czyszczenie łatwe serwis dostępny. Poczytaj opinie użytkowników, to często rzeczywista jakość. Ja jestem "starej daty" i np w przypadku kominka z PW jeśli waży np 150kg....a drugi 250kg to wybiorę cięższy...oczywiście w grę wchodzi wielkość i wygląd. Pamiętaj że kominek z PW to kocioł z szybą i nic tego nie zmieni. Wiele osób takie urządzenie ma w kotłowni, a Ty jak i ja w salonie. Najlepiej również jak można go stosować z wentylacją mechaniczną, ma system zabezpieczeń by stosować go w zamkniętym układzie.....o systemach "czysta szyba" "czysty popielnik" "Eco spalanie"....zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gali20 12.01.2023 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Ja miałem z tej firmy teraz zmieniłem na Defro. Czy większa pojemność lepsza....? W samochodzie zawsze, tutaj niekoniecznie. Najlepiej jak jest z pożądnych materiałów, blacha gruba, szamot odpowiedni, czyszczenie łatwe serwis dostępny. Poczytaj opinie użytkowników, to często rzeczywista jakość. Ja jestem "starej daty" i np w przypadku kominka z PW jeśli waży np 150kg....a drugi 250kg to wybiorę cięższy...oczywiście w grę wchodzi wielkość i wygląd. Pamiętaj że kominek z PW to kocioł z szybą i nic tego nie zmieni. Wiele osób takie urządzenie ma w kotłowni, a Ty jak i ja w salonie. Najlepiej również jak można go stosować z wentylacją mechaniczną, ma system zabezpieczeń by stosować go w zamkniętym układzie.....o systemach "czysta szyba" "czysty popielnik" "Eco spalanie"....zapomnij. Waga (kg) 257 brzmi dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.01.2023 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Waga (kg) 257 brzmi dobrze Brzmi "zacnie"....trzeba przemyśleć jak go wniosą. Ja działałem we czterech, na pasach i rolkach. Oczywiście nie zapomnij o doprowadzeniu powietrza z zewnątrz i dobrej jakości automatyce w tym zasuwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts