Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja poddasza pod zabudowę PIR + Wełna - pytanie zółtodzioba.

TomekD-LEV

Recommended Posts

Witam,

Jestem tutaj NOWY i na wstępie pragnę się przywitać. :bye:

Jako totalny zółtodziób w dziedzinie budownictwa pragnę się zapytać o zasadę poprawnego

ocieplenia dachu pod rozbudowę poddasza w starym domu myślę z lat 20.

Wraz narzeczoną weszliśmy w posiadanie starego poniemieckiego domu (pół bliźniaka) pokrytego jeszcze eternitem najprawdopodobniej z lat 20.

Jako że planujemy jego totalny remont i przerobienie poddasza na użytkowe zwracam się do was z prośbą o rady na temat izolacji przyszłego dachu.

Planujemy na wiosnę usunąć eternit i dach pokryć blachodachówką jako że sąsiedzi będą czynić to samo i warto by było to za jednym zamachem zrobić.

Niestety oni nie mają w planach adaptacji poddasza i tylko my będziemy się borykać z tym tematem.

W zamyśle jest użycie na krokwiowo płyty PIR 5 cm a w przestrzeni miedzy krokwiowej użycie wełny 150-200 mm o dobrym współczynniku Lamba.

Czy mój zamysł jest poprany ?? i Jak to pod względem technicznym powinno wyglądać z tym wszystkimi foliami itp. itd.

Proszę o łopatologiczny opis.

Dziękuję z góry i Pozdrawiam

• 2 weeks później...