adams1692 14.01.2023 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2023 (edytowane) Witam wszystkich, Przychodzę do Was z problemem dotyczącym mojego ogrzewania podłogowego a właściwie przepływach na poszczególnych pętlach. Problem w tym, że maksymalny przepływ 2,5 l uzyskuję tylko na jednej pętli na pozostałych są to wartości w okolicach 0,5-1l. Próbowałem oczywiście kręcić rotametrami i te pętle z większym przepływem przydusić ale nie zdaje to egzaminu. Mam niedogrzane 4 pomieszczenia w dwóch pomieszczeniach różnica temperatur wynosi 2 stopnie Celsiusza. Nie wiem w czym problem, instalację mam odpowietrzoną, próbowałem zmienić pompę na większą i czyściłem filtr przed pompą ale nic to nie dało. Rury z kotła do pompy są o przekroju 1 cala dalej do rozdzielaczy 32mm. Nie wiem czy instalacja jest spartaczona czy problem tkwi gdzieś w innym miejscu. Podsyłam szkic instalacji, może będziecie mieli jakieś pomysły. Edytowane 14 Stycznia 2023 przez adams1692 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 15.01.2023 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 Jakie masz źródło ciepła ? Podaj model/ typ zawór czterodrogowego , zwłaszcza KVSJakie długości pętli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adams1692 15.01.2023 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 Źródło ciepła to kocioł na pellet, korzystam z zaworu firmy WOMIX, według tego co podaje producent KVS to 12m3/h. Pętle nie dłuższe niż 60 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts