Axster 14.01.2023 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2023 Pytanie do użytkowników i instalatorów/serwisu pompy Viessmann VITOCAL 200-S. Mam niski SCOP dla ciepłej wody użytkowej wynoszący jak podaje pompa 1,6.Myślę że jest to wina pracy grzałki elektrycznej.Grzałka załącza się o różnych porach. Nieważne jaka jest temperatura zewnętrzna, nawet przy + 9 stopni grzałka do podgrzania CWU się uruchamia, popracuje jakiś czas i w aplikacji widzę że grzałka działa. Czy to jakiś błąd instalacji? Czy można to na trwałe wyłączyć? JJedyny mój sposób na to to tylko wyłączać Grzanie CWU i włączyć tylko jak jest potrzebna ciepła woda.proszę o poradę jaki powinien być SCOP dla ciepłej wody, ?dla grzania SCOP wynosi 4,4.Jak działa logika tej pompy ciepła Viessmann? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 14.01.2023 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2023 Odznacz w menu możliwość załączania grzałki dla cwu. W moim 200s jest taka opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Axster 15.01.2023 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 Odznacz w menu możliwość załączania grzałki dla cwu. W moim 200s jest taka opcja. Witam, dziękuje za odpowiedź, jednak nie widzę u siebie w menu pompy takiej opcji, czy masz model z 2022r. możesz opisać gdzie szukać tej opcji "możliwość załączania grzałki dla cwu" U mnie jednostka wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 15.01.2023 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 W modelu z 2022 roku jest już inne menu i tam chyba tylko serwis może to wyłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebimal 29.06.2023 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Trochę czasu minęło, ale może się jeszcze komuś przydać. Na panelu jednostki wewnętrznej lub w aplikacji ViCare w ustawieniach CWU można wybrać tryb pracy pomiędzy: 1. Wył. - to chyba oczywiste 2. Komfort - szybkie podgrzewanie, najczęściej właśnie grzałką. 3. Eco - energooszczędne podgrzewanie, tylko sprężarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts