Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Częściowy zwrot kasy za kocioł?

rogi

Recommended Posts

A w mysłowicach nie dopłacają do nowych.

Do modernizacji starych instalacji na nowe pro ekologiczne jak najbardziej, natomiast przy budowie nowych to wcale.

Śmiem przypuszczać, że do nowych kotłów to żadna Rada nie dopłaca.

W Dabrowie Górniczej także chodzi o modernizację już istniejącego ogrzewania.

U nas (Brzeszcze) dopłacają też do nowych

Krzysiek

Znalazłem odpowiednia uchwałę Rady Miasta -

http://www.brzeszcze.pl/modules.php?name=prawo&rodzaj=plik_baza&id=3&typ=text/html&tabela=UCHWALY

nowela - http://www.brzeszcze.pl/dokumenty/uchwaly/67.pdf

W uchwale jest mowa o nowych urządzeniach grzewczych dla osób fizycznych będących właścicielami lokali mieszkalnych lub budynków jednorodzinnych położonych na terenie Gminy Brzeszcze

Niestety ale w internecie brak jest załącznika - Regulaminu do nin uchwały.

Z wykładni cytownego fragmentu chwały wynikałoby, że dofinansowanie nie dotyczy zakupu kotłów do nowych budynków lecz jedynie chodzi o zakup nowych (czyli wymianie już istniejących) kotłów lub wymianie już istniejącego typu ogrzewania..

Ponadto w uchwała, że o dofinasowanie mogą się ubiegać osoby fizyczne będące właścicielami lokali mieszkalnych lub budynków jednorodzinnych.

A waścicielem budynku jednorodzinnego można stać się dopiero po dokonaniiu odbioru przez PINB. Do tego momentu właściciel budowy jest tylko inwestorem a nie włascicielem lokalu (budynku)

Ponadto w noweli z 2004 r. mowa także o już istniejących lokalach (czasokres 10 lat)

Niemniej sądzę, ze ta kwestia jest dokładnie wyjaśniona w brakującym załączniku - Regulaminie.

dzięki Wowka - uchwałe se tez z netu ściągnąłem i formularz na tę okoliczność.

Oczywiście - ja wybudowałem nowy dom i wprowadziłem się (z wszystkimi oficjanymi dokumentami), więc teraz moge o tę częściową refundację wystąpić. Inna rzecz że wypłaty są w tej chwili opóźnione o ok. 6 miesięcy - bo zależy to ile gmina ma kasy :)

W każdym razie konsultowałem się telefonicznie z Gminą i moge o refundację wystąpić.

hej - Krzysiek

dzięki Wowka - uchwałe se tez z netu ściągnąłem i formularz na tę okoliczność.

Oczywiście - ja wybudowałem nowy dom i wprowadziłem się (z wszystkimi oficjanymi dokumentami), więc teraz moge o tę częściową refundację wystąpić. Inna rzecz że wypłaty są w tej chwili opóźnione o ok. 6 miesięcy - bo zależy to ile gmina ma kasy :)

W każdym razie konsultowałem się telefonicznie z Gminą i moge o refundację wystąpić.

hej - Krzysiek

Gratuluje :p

I to zarówno nowego domu jak i tego, że mogłeś go wybudować dzięki tej uchwale cokolwiek taniej.

Pozdrawiam