Janki19 16.01.2023 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Hej, jak setki przede mną jestem w trakcie wyboru okien. Znalazłem kilka firm, które je oferują w okolicy Krakowa i otrzymałem wyceny: Dwie wyceny okien AdamS VEKA SL 82 - Premium-line, jedna Winenergetic i jedna PERFECTHERM - te raczej sobie odpuszczam. Zostają mi dwie wyceny - TeamPlast Team Balance MD - tutaj przekonują mnie w miarę dobre opinie firmy, która oferuje produkt i montaż a raczej polecenie firmy i certyfikaty bo opinii mało. - Vetrex V82 - a tutaj znowu ciut niższa cena (różnica jest dla mnie akceptowalna zależy mi na jakości okien i montażu), oraz lepsze opinie/oceny na oknotest.pl. O salonie z którego dostałem wyceny nie znalazłem raczej złych opinii. W sumie to prawie wcale ich nie znalazłem . Obie firmy pokazują zdjęcia z montażu na FB ale z FB wynika że firma oferująca Vetrexy robi tych montaży więcej. Czy ktoś miał doświadczenia z tymi oknami / producentami okien ostatnio(nie 10 lat temu bo o Vetrexach ostatnio piszą coś, że szkło z wadami)? Które waszym zdaniem są lepsze (jakoś, serwis, gwarancja, reklamacje). Przykładowe parametry: Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.01.2023 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Widzę że skupiłeś się na Vece. Ok. Wszyskie wymenione firmy cieszą się uznaniem w branży i każdej można by wskazać jakąś płaszczyznę na której jest liderem. Vetrex kontra TeamPlast - obie firmy bardzo dobre i nie dziwię się dylematom. Faktycznie brałbym pod uwagę wybór przedstawiciela i wszystko co można na jego temat znaleźć. Posty na fb pisane codziennie to już firma marketingowa. Co tydzień jest bardzo obiecujące, co miesiąc - można oznaczać że Wykonawca nie przywiązuje uwagi do tego kanału przekazu. Opinie google (i nie same "piątki" na jedno kopyto) też czasem sporo mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 17.01.2023 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 (edytowane) Tak patrzę i Vetrex daje 7 lat gwarancji na okna a Teamplast 5 lat. Czy wiecie może jak jest z ta gwarancją w tych firmach? Na papierze może być i 50 lat jak i tak odrzucą z byle powodu, bo wiatr wiał lub słońce świeciło. I czy okna firmy Teamplast powinny być droższe od Vetrex ? Na 10 oknach jest około 2000 zł różnicy na samych oknach. Edytowane 17 Stycznia 2023 przez Janki19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.01.2023 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Nie znam aktualnych cen Teamplastu. Wydaje mi się, że te ceny powinny być na podobnym poziomie. Jak zawsze w takich przypadkach zaczynam podejrzewać, że jest inny zakres wyceny (inne rozwiązania konstrukcyjne, dodatki w postaci podwalin, obszerniejszy montaż itp itd) - często to ogladam w ofertach, które dostaję do oceny. Jak masz wątpliwości - wyślij jeszcze kontrolnie zapytanie do konkurencyjnego salonu z danej sieci nie po to by zbijać kwotę, ale upewnić się, że ktoś nie chce na Tobie zrobić "złotego strzału".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 12.02.2023 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 Hej, byłem w salonie Vetrex no i przedstawiciel zwrócił mi jeszcze uwagę na okna Lum 'UP którymi się zachwyciła moja żona. Ogólnie UW mają 0,8 czyli minimalnie większe niż V82 ale przeszklenia są trochę większe a więcej okien mam od południa wiec uzysk ciepła ze słońca może mi to wyrówna Czy ktoś ma te okna? Czy ktoś jest w stanie coś więcej o nich powiedzieć bo papier wszystko przyjmie a jak to wygląda w praktyce? Dodatkowo Vetrex korzysta z pakietów szybowych Pilkington z tego co wiem, a widziałem sporo opinii, że bardzo dużo wad materiałowych jest w tych szybach. Pytałem o to sprzedawcę i mówił, że u każdego producenta takie wady występują i pokazał mi miarkę wad szkła oraz wady akceptowalne (te których producent szkła nie uwzględni w reklamacji czyli np. jedna rysa nie większa niż 3cm a suma rys nie większa niż 9cm) . Jestem w stanie uwierzyć, że każdy producent szkła coś takiego ma ale czy ktoś jest w stanie potwierdzić/zanegować te informacje o nadmiernych wadach? Ogólne czy mam się przejmować tym, że to będą szyby Pilkington a nie inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 12.02.2023 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 Jeśli chcesz koniecznie zmienić producenta szyb to spytaj o powłokę ECLAZ (zwiększa przepuszczalność światła i ciepła). To jest chyba patent Saint-Gobain a tu ktoś pisał że vetrex ma to w ofercie. Pewnie trzeba bedzie doplacic a takze zainwestować w jakies oslony okienne na lato (skoro okna od poludnia to i tak konieczne chyba ze masz okap). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 12.02.2023 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 W sumie to nie chce zmienić jeżeli są dobre albo porównywalne do innych w tej klasie.No ale właśnie pytanie jest czy te szyby Pilkington są dobrej jakości? Z ciekawości zapytam o ECLAZ ale ni widzę nic takiego u nich na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal000 12.02.2023 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 (edytowane) Jestem w stanie uwierzyć, że każdy producent szkła coś takiego ma ale czy ktoś jest w stanie potwierdzić/zanegować te informacje o nadmiernych wadach? Ogólne czy mam się przejmować tym, że to będą szyby Pilkington a nie inne? Każdy z największych dostawców pakietów szybowych (Pilkington, Glassolutions, Pressglass) ma kryteria oceny jakościowej dla szyb zespolonych bazujące na normie EN 1279 a norma w najnowszych wydaniu jest powiedzmy bardzo pro-producencka, gdyż dopuszcza mnóstwo wad (obecnie to nie wady a cechy szyby zespolonej). Jakość u 3 dostawców jest porównywalna. Każdy z wymienionych dostawców ma dokładnie rozpisane kryteria jakości i się ich sztywno trzyma. Kryteria mogą przestraszyć (często na kilkadziesiąt stron, ocena z 3 metrów) ale tak jest wszędzie. Mniejszy dostawca szkła ma może mniej obostrzeń w ocenie jakościowej ale jak przyjdzie do reklamacji to i tak i tak powoła się na normę EN 1279 a na starcie jakość będzie gorsza. Jeśli chcesz koniecznie zmienić producenta szyb to spytaj o powłokę ECLAZ (zwiększa przepuszczalność światła i ciepła). To jest chyba patent Saint-Gobain a tu ktoś pisał że vetrex ma to w ofercie. Pewnie trzeba bedzie doplacic a takze zainwestować w jakies oslony okienne na lato (skoro okna od poludnia to i tak konieczne chyba ze masz okap). Eclaz jest praktycznie niedostępny na polskim rynku. Co prawda jest w cenniku Glassolutions dostępny na zapytanie ale gdy pytałem Glassolution w zeszłym roku o niego to żaden oddział w Polsce nie miał i przedstawiciel przekazał, iż raczej wycofają go z Polski. Niezbyt mogę znaleźć zresztą w Polsce zastosowanie dla takiego szkła: w lato każdy chce aby szyba przepuszczała mniej energii niż więcej, w zimę słońce poświeci góra parę razy w miesiącu więc uzysk pomijalny a przepuszczalność światła to realnie nie wiem bo nie sprzedałem. Na próbce szyby Eclaz wygląda jakby przejrzyściej ale próbka jest na pojedynczej szybie a nie na pakiecie 2-komorowym. Obliczeniowo szału nie ma bo w Glassolution standardowy pakiet 2-komorowy ma przepuszczalność światła 73% a przy powłoce eclaz 77%. EDIT: użytkowni stary zwrócił mi uwagę, iż Eclaz jest dostępny od ręki. Sprawdziłem u dostawcy i obecnie powłoka Eclaz jest dostępna od ręki. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Na przyszłość będę odświeżał informację a nie bazował na kilku letnich. Edytowane 20 Lutego 2023 przez michal000 podanie błędnej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 12.02.2023 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 Hej michal000, dzięki za odpowiedź, w sumie takich informacji potrzebowałem jeżeli chodzi o szyby. Jeszcze raz dziękuję!! Teraz mi tylko zostaje dylemat między V82 a LUM'UP. Jeżeli ktoś może je porównać, doradzić lub odradzić to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 12.02.2023 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 Eclaz jest praktycznie niedostępny na polskim rynku.. Hm, czyli to są reklamy nieistniejącej oferty? https://www.adams.com.pl/oferta/szyby/eclaz https://krispol.pl/wiecej-swiatla-ciepla-komfortu-szyby-eclaz-odmieniaja-okna-krispol/ Niezbyt mogę znaleźć zresztą w Polsce zastosowanie dla takiego szkła: w lato każdy chce aby szyba przepuszczała mniej energii niż więcej No po coś się zakłada te żaluzje fasadowe czy inne refleksole za kilkadziesiąt tysięcy w zimę słońce poświeci góra parę razy w miesiącu więc uzysk pomijalny Niektórzy forumowicze zjedli by cię za takie obrazoburcze tezy, dopiero co dowodzono że jednokomorówki są bardziej energooszczędne niż trzyszybowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal000 13.02.2023 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 (edytowane) Krispol wrzucił na stronę informację o eclazie w 2021 a Adams w 2019. Kilka lat temu eclaz był intensywnie promowany przez Glassolutions. Teraz już trochę im przeszło. Producenci wrzucają na strony bo coś trzeba wrzucać a w przypadku okien PVC niezbyt jest miejsce na jakiekolwiek innowacje, więc chwalą się i powłoką która będzie stosowana w mniej niż 1‰ ich okien. Powłoka wciąż jest w cenniku Glassolution więc nie jest tak, że wcale nie jest dostępna. Gdyby zadzwonić do Glassolution i powiedzieć, że mam zamówienie na 500m2 pakietów szybowych z eclazem i mogę poczekać to raczej by dostarczyli. Ale przy pojedynczym zamówieniu eclaz będzie dostępny jedynie jako resztka z inwestycji, więc częściej go nie będzie niż będzie. A co do wyższości okien z pakietem 1-komorowym nad 2-komorowymi to cóż ja mogę powiedzieć Edytowane 13 Lutego 2023 przez michal000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 14.02.2023 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Hej, nikt nie miał do czynienia z oknami Lum'UP od Vetrex ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 17.02.2023 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Krispol wrzucił na stronę informację o eclazie w 2021 a Adams w 2019. Kilka lat temu eclaz był intensywnie promowany przez Glassolutions. Teraz już trochę im przeszło. Producenci wrzucają na strony bo coś trzeba wrzucać a w przypadku okien PVC niezbyt jest miejsce na jakiekolwiek innowacje, więc chwalą się i powłoką która będzie stosowana w mniej niż 1‰ ich okien. Powłoka wciąż jest w cenniku Glassolution więc nie jest tak, że wcale nie jest dostępna. Gdyby zadzwonić do Glassolution i powiedzieć, że mam zamówienie na 500m2 pakietów szybowych z eclazem i mogę poczekać to raczej by dostarczyli. Ale przy pojedynczym zamówieniu eclaz będzie dostępny jedynie jako resztka z inwestycji, więc częściej go nie będzie niż będzie....... Nie bardzo rozumiem skąd te wiadomości dotyczące terminów na okna z powłoką eclaz... W Adamsie nie ma żadnych problemów z dostępnością takich produktów. Wcześniej równiez nie było problemów z zamówieniem pojedynczych okien. Upewniałem się dzis oraz dodatkowo w Glassolutions i powłoka jest dostępna w normalnych terminach- jak pozostałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal000 18.02.2023 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) Nie bardzo rozumiem skąd te wiadomości dotyczące terminów na okna z powłoką eclaz... W Adamsie nie ma żadnych problemów z dostępnością takich produktów. Wcześniej równiez nie było problemów z zamówieniem pojedynczych okien. Upewniałem się dzis oraz dodatkowo w Glassolutions i powłoka jest dostępna w normalnych terminach- jak pozostałe. Wiadomości z Glassolutions:) Fakt, że ostatni raz próbowałem wyceniać powłoki eclaz w 2021 roku a wtedy Glassolutions miało limity tygodniowe nawet na podstawowe szyby, więc być może dlatego dostałem odpowiedź jaką dostałem. Obecnie tylko sprawdziłem, iż w najnowszym cenniku powłoki mają czas dostępności "na zapytanie". W poniedziałek skontaktuje się Glassolutions i potwierdzę. Być może mam przeterminowane informacje i na chwilę obecną powłoki są dostępne od ręki. EDIT: użytkowni stary zwrócił mi uwagę, iż Eclaz jest dostępny od ręki. Sprawdziłem u dostawcy i obecnie powłoka Eclaz jest dostępna od ręki jedynie na Eclaz ONE trzeba czekać ale też jest do sprowadzenia. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Na przyszłość będę odświeżał informację a nie bazował na kilku letnich i plotkach branżowych. Edytowane 20 Lutego 2023 przez michal000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 28.03.2023 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Hej dodam tylko, że ostatecznie zamówiłem V82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts