hooma 17.01.2023 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Witam. Wynajmuję mieszkanie, nad którym sprawuje pieczę emerytka. Nie będę się tu rozwodził nad tematem bo nie o to tu chodzi, ale ona się na budowlance nie zna , ja zaś ślusarz/monter i nigdy nie zdarzyło mi się samemu czegoś remontować. W tym mieszkaniu jestem przez nią proszony żeby samemu zaradzać sytuacjom. Na podłogach płytki, na ścianach doklejony regips (raczej z małym lub gdzie niegdzie bez odstępu bo nie słychać "pustego dźwięku"). Zrobili jej kolanko 90* w ukryte za regipsem połączone z odpływem. Do niego wpina się wąż odprowadzający wodę z pralki. Po ok. 3 latach domniemam z powodu zwyczajnie prania rożnych rzeczy (dwójka dzieci ) zapchało się to połączenie syfem i zaczęła drążyć woda w kierunku rogu ścian i ku podłodze. Byłem na delegacji, a moja zgłaszała, że zaczął puchnąć regips. Gdy wróciłem pojawiła się już pleśń na płycie. NIe mam pojęcia ile litrów wypiła ściana - sąsiad z dołu nic nie zgłaszał. Na tą chwilę chwyciłem ze specyfik do usuwania pleśni i grzybów. Wyszorowałem do białego. W takim pasie z ok. 1 metra i szer. 20-30cm papier wierzchni się oderwał i zostało tylko wnętrze płyty, czyli kreda. Suszyłem ścianę 2 x 6h grzejnikiem pokojowym 2000W. Pytanie? Czy da się uniknać remontu i czymś teraz zaciągnąć tę ścianę i pomalować. Nie mam ręki do gładzi, ale kto wie... przypomnę tylko, że wokół regips jest pomalowany na biało, a w tych miejscach "uszkodzenia" już przez oderwany papier trochę chropowaty i sypki. Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 26.01.2023 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Raczej bez rozbierania możesz tylko na jakiś czas zamaskować to co się stało. Awaria została usunięta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hooma 31.01.2023 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 WItam.Tak, Poprostu rozebrałem kolanko, wyczyściłem ze szlamu i włosów (element sprężyny z kulką), Człowiek się uczy ciągle, wiec teraz będę mieć na uwadze zaglądanie tam częściej. Obszar gdzie namókł papier z regipsu usunąłem go i nałożyłem gladź szpachlową gotową z wiaderka. Oczywiście wygląda to mizernie jeśli nie przeszlifuję tego papierem, ale zastanawiam się czy wszystko nie odpadnie tymbardziej po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts