Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciek w łazience i gnijący regips.

hooma

Recommended Posts

Witam.

Wynajmuję mieszkanie, nad którym sprawuje pieczę emerytka. Nie będę się tu rozwodził nad tematem bo nie o to tu chodzi, ale ona się na budowlance nie zna :p , ja zaś ślusarz/monter i nigdy nie zdarzyło mi się samemu czegoś remontować. W tym mieszkaniu jestem przez nią proszony żeby samemu zaradzać sytuacjom.

Na podłogach płytki, na ścianach doklejony regips (raczej z małym lub gdzie niegdzie bez odstępu bo nie słychać "pustego dźwięku"). Zrobili jej kolanko 90* w ukryte za regipsem połączone z odpływem. Do niego wpina się wąż odprowadzający wodę z pralki. Po ok. 3 latach domniemam z powodu zwyczajnie prania rożnych rzeczy (dwójka dzieci :rolleyes:) zapchało się to połączenie syfem i zaczęła drążyć woda w kierunku rogu ścian i ku podłodze. Byłem na delegacji, a moja zgłaszała, że zaczął puchnąć regips. Gdy wróciłem pojawiła się już pleśń na płycie. NIe mam pojęcia ile litrów wypiła ściana - sąsiad z dołu nic nie zgłaszał. Na tą chwilę chwyciłem ze specyfik do usuwania pleśni i grzybów. Wyszorowałem do białego. W takim pasie z ok. 1 metra i szer. 20-30cm papier wierzchni się oderwał i zostało tylko wnętrze płyty, czyli kreda. Suszyłem ścianę 2 x 6h grzejnikiem pokojowym 2000W.

Pytanie?

Czy da się uniknać remontu i czymś teraz zaciągnąć tę ścianę i pomalować. Nie mam ręki do gładzi, ale kto wie... przypomnę tylko, że wokół regips jest pomalowany na biało, a w tych miejscach "uszkodzenia" już przez oderwany papier trochę chropowaty i sypki.

Dzięki z góry.

• 2 weeks później...

WItam.

Tak, Poprostu rozebrałem kolanko, wyczyściłem ze szlamu i włosów (element sprężyny z kulką), Człowiek się uczy ciągle, wiec teraz będę mieć na uwadze zaglądanie tam częściej. Obszar gdzie namókł papier z regipsu usunąłem go i nałożyłem gladź szpachlową gotową z wiaderka. Oczywiście wygląda to mizernie jeśli nie przeszlifuję tego papierem, ale zastanawiam się czy wszystko nie odpadnie tymbardziej po malowaniu.