lspyra 17.01.2023 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Witam Jestem na etapie robienia podłogówki gdzie wychodzi mi 16 pętli.Jaką średnicą rury zasilać taki rozdzielacz? osobiście myślałem by zrobić zasilanie dwoma rurami PEX 32 a w kotłowni zrobić zasilanie na 1 1/2 calaCzy taka kombinacja będzie ok ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 17.01.2023 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Lepiej te 16 obiegów zrobić na dwóch rozdzielaczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.01.2023 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Witam ... Czy taka kombinacja będzie ok ?? Nie bedzie ok. O ile sama rura pex 32 do 11-12 obw. byłaby wystarczajaca to przez zastosowanie kształtek juz nie. Kazda kształtka, a szczegolnie kolana to znaczne przewężenie. W tym przypadku zastosuj dwa rozdzielacze i kazdego zasil pex32 a zasilanie obydwu połacz w kotłowni. Połaczenie moze byc Cu28, pex40, pp40. Szukanie oszczednosci lub niewiedza które skutkują zbyt małymi przekrojami rur zasilających rozdzielacze OP to najczęstsze błedy przy wykonywaniu instalacji OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lspyra 18.01.2023 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Nie bedzie ok. O ile sama rura pex 32 do 11-12 obw. byłaby wystarczajaca to przez zastosowanie kształtek juz nie. Kazda kształtka, a szczegolnie kolana to znaczne przewężenie. W tym przypadku zastosuj dwa rozdzielacze i kazdego zasil pex32 a zasilanie obydwu połacz w kotłowni. Połaczenie moze byc Cu28, pex40, pp40. Szukanie oszczednosci lub niewiedza które skutkują zbyt małymi przekrojami rur zasilających rozdzielacze OP to najczęstsze błedy przy wykonywaniu instalacji OP. Dlatego myślałem by rozdzielacz 16 pętli zasilić z dwóch stron z prawej i lewej i powrót też zrobić z prawej i lewej rozdzielacza. czyli były by 4 rury PEX 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.01.2023 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Dlatego myślałem by rozdzielacz 16 pętli zasilić z dwóch stron z prawej i lewej i powrót też zrobić z prawej i lewej rozdzielacza. czyli były by 4 rury PEX 32 A ja się zastanawiam to co proponują Ci przedmówcy jaka pompa to obsłuży? Ja bym też zastosował jeden rozdzielacz obustronnie zasilony. Korekta przepływów, ich regulacja i dobór parametrów pompy zasilania wystarczająco rozprowadzi ciepło po pętlach. Nie wiem co miałby zmienić kolejny rozdzielacz dla czterech obwodów? Rozumiem rozległy obiekt, kilka kondygnacji obwodów, ...... brak uzasadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lspyra 19.01.2023 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 A ja się zastanawiam to co proponują Ci przedmówcy jaka pompa to obsłuży? Ja bym też zastosował jeden rozdzielacz obustronnie zasilony. Korekta przepływów, ich regulacja i dobór parametrów pompy zasilania wystarczająco rozprowadzi ciepło po pętlach. Nie wiem co miałby zmienić kolejny rozdzielacz dla czterech obwodów? Rozumiem rozległy obiekt, kilka kondygnacji obwodów, ...... brak uzasadnienia Też się skłaniam do tego by zrobić jeden rozdzielacz obustronnie zasilony. i tak jak piszesz wydaje mi się, że będzie łatwiejsza regulacja przepływów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts