Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"A MURY RYN?"

Jola_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Buuuuuuu.... a zapowiadała się taka piękna katastrofa :sad:

Swoją drogą patrząc po tym wątku (i na pl.rec.budowanie i innych) to ile zamieszania może narobić jeden pismak goniący za sensacją.

A przecież zdrowy rozsądek podpowiadał (i parę osób na forum), że gdyby "NIE" miało racje to już gdzieś jakiś dom musiałby się zawalić.

Krótko mówiąc Porothony (a zwłaszcza Jola_) mogą się już troszkę wyluzować. Końca świata nie będzie ;o)

Jasiu, taki artykuł na jedynce to nie sprawa jednego pismaka (hmmmmm....)! Taki tekst MUSI być zaakceptowany przez redaktora prowadzącego dział lub/i wydanie, sekretarza redakcji oraz redaktora naczelnego.

Wysoce prawdopodobne jest jednak to, że taki paszkwil powstał na zewnętrzne zamówienie lobby, z którym Urban związany jest finansowo lub towarzysko albo jedno i drugie.

A czy wiadomo jak stare są te badania ?

Ja bym się raczej nie przejmował. Myślę sobie, że gdybym czytał NIE to pewnie bym chodził w takim strachu, że albo mnie tu napadną, w kościele oszwabią a jedzenie pewnie pełne trucizny itp itd (tak sobie tylko wymyślam rodzaj uprawianego dziennikarstwa przez to pismo).

Na bardzo zdrowy rozsądek i zupełnie vhłopsli umysł to ściana z Porothermu nie może się zawalić. No chyba, że ma z 10 pięter i stoi w stanie surowym przez kilka zim. Nawet wtedy będzie to ewidentnie widoczne i zanim się zawali powstaną duże pęlnięcia czy inne rysy.

Jak już ktoś wcześniej napisał artykuł celowo używa mrożących krew epitetów, żeby zwykłego odbiorce porządnie nastraszyć.

Po prostu nie wierzę, żeby domek 2 piętrowy po prostu pewnego pieknego dnia (lub) nocy ot tak sobie się zawalił !!!

Cudów nie ma !

C2 nie zapominaj że są fakty i fakty a wszystko razem można przedstawiać w różnoraki sposób dla przykładu scenka rodem z PRLu (nie pamiętam tekstu tylko sens):

"szefie mamy jeden ciągnik z zepsutym kołem,

nie Zenek mamy ciągnik, w którym 3 koła są sprawne"

i obaj mają racje :grin:

miłego weekendu

:smile: Widze C^2 że jesteś juz spokojny :grin:

Już tak na marginesie to widze że większość z utęsknieniem czekała na odpowiedż producenta, która by zaprzeczyła wszystkim zarzutom. Nie ma jednak w tej odpowiedzi żadnych dowodów argumentów, faktów czy też liczb (no poza normami)odpierających zarzuty "NIE", pomimo tego wszyscy odetchneli z ulgą, ciekawe...

Rzeczywiście żadnych konkretów nie można się dopatrzeć w wyjaśnieniu firmy. Powołują się na normy, o których z kolei ja nic nie wiem. Wygrany proces Wienerberger'a z p. JU byłby chyba najbardzie przekonujący.

Najbardziej uspokoiły mnie jednak Wasze zdrowe i logiczne wyjaśnienia. Przecież moja chatka ma tylko parter z porothermu, a góra to dach. Haków też nie muszę wbijać w ściany. Ściany budowaliśmy na zaprawę, to dodatkowo 2/3 bloczka wypełnia (czytaj wzmacnia) owa zaprawa.

Mam nadzieję, że nie będzie jednak tak źle. Oby!

Jolu tak się składa że puste przestrzenie w postakach zostały zrobione po to aby... zostały puste. Zalewanie ich zaprawą poza zwiekszonymi kosztami zaprawy powoduje ze tracą w dużej mieże swoje właściwości termoizolacjne. Nie mam najmniejszego sensu stawianie scian z pustaków i późniejsze ich wypełnianie zaprawą.

Urban zasiał ziarno niepokoju nie tylko w nas, budowniczych z Porothermu. Ale i we wszystkich, którzy zastanawiają się z czego budować lub z jakiego materiału kupić gotowy dom. Bez względu na to, czy Wienerberger wykaże swoją "niewinność". Po kilku miesiącach ludzie będą pamiętali tylko skojarzenie:

"A mury runą - Porotherm"

Nawet nie będa pamiętali, gdzie to było napisane, czy zostało sprostowane itd. Myślę zatem, że Urban naraził nas, porothermowców na całkiem wymierne straty. No chyba, że przysłużył się do wykrycia największego skandalu budowlanego III RP, to mu wybaczę, bo ważniejsze unikniecie katastrofy budowlanej niż kasa. Ale to jest, na moją aktualną wiedzę, raczej mało prawdopodobne.

A oto i przykład, jaki znalazłem przed chwilą na jednym z sąsiednich wątków ("Co w Muratorze - skomentuj\Porównanie ścian trzy i dwuwarstwowych"):

"Przy cenach porothermu, nieważne czy w ścianch dwu- czy trójwarstwowych radziłbym poszukania materiału >>>solidniejszego<<<, bowiem na rynku występuje też szereg innych ciekawych, do tego >>>sprawdzonych<<< ceramicznych materiałów do budowy ścian nośnych."

Wyróżnienia moje. No comment.