Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Architekt poszukiwany - Warszawa

Recommended Posts

Niestety w chwili obecnej nie posiadam jeszcze portfolio w wersji elektronicznej dostępnego w sieci. Dlatego wszystkich zapraszam na indywidualne spotkania, na których mogłabym się zaprezentować i omówić warunki współpracy. Forumowiczów z Warszawy i okolic informuję, że miałam swój udział w projektowaniu kilku obiektów w centrum Warszawy (np. siedziba BFG przy Skorupki, Zielna Point przy Zielnej). Nie są to niestety domki jednorodzinne :wink:

Wojtku62,

z zawodowej ciekawości: wspomniałeś na forum, że masz projekt z Linearte i że nie jest to pracownia tania. Czy możesz zdradzić ile zapłaciłeś za ich projekt?

Izby Architektów opracowały w swoim czasie tabele wynagrodzeń archietekta, których teoretycznie wszyscy powinniśmy się trzymać. Jednak nijak się one mają do szarej rzeczywistości. Wg tego co słyszę, rozbieżności pomiędzy stawkami różnych architektów są ogromne. Często moi koledzy po fachu stosują ceny dampingowe; przykładu nie trzeba daleko szukać: projekt KasiR za 2200 i to w 4 dni to albo - jak słusznie zauważyłeś - projekt typowy, albo wolę nie mówić co. Dlatego będę wdzięczna za informacje od Ciebie.

• 9 months później...

Korzystałem z polecanej przez KasięR Pani architekt i nie do końca jestem zadowolony.

Chodziło o adaptację i rozbudowę projektu - lustra.

Cena i terminy były dość atrakcyjne, ale jakość pracy raczej słaba.

Po pierwsze, plan zagospodarowania był zrobiony nie tak, jak ustaliłem i (z niejasnych dla mnie powodów) obejmował tylko cześć działki, przez co bilans terenu był do kitu i projekt nie przeszedłby przez urząd.

Po drugie, projekt nie uwzględniał znacznej części zmian, które wypunktowałem na piśmie (np. dodanie okna, usunięcie balkonu, itd.).

Po trzecie, każdy z dokumentów (4 projekty, 4 lustra, opisy i adaptacje) miał jakieś braki i błędy (tu brak okna, tu brak wymiarów lub zbrojenia, nie zaktualizowane zestawienia powierzchni budynku w opisie technicznym, itp., itd.)

Na poprawki trochę czekałem, a i tak musiałem czerwonym pisaczkiem popoprawiać i pouzupełniać coś tu i tam

Czyli jak ktoś chce projekt byle przepchnąć przez urząd to może się uda.

Ale jak chce żeby wg tego budować ...

Korzystałem z polecanej przez KasięR Pani architekt i nie do końca jestem zadowolony.

Chodziło o adaptację i rozbudowę projektu - lustra.

Cena i terminy były dość atrakcyjne, ale jakość pracy raczej słaba.

Po pierwsze, plan zagospodarowania był zrobiony nie tak, jak ustaliłem i (z niejasnych dla mnie powodów) obejmował tylko cześć działki, przez co bilans terenu był do kitu i projekt nie przeszedłby przez urząd.

Po drugie, projekt nie uwzględniał znacznej części zmian, które wypunktowałem na piśmie (np. dodanie okna, usunięcie balkonu, itd.).

Po trzecie, każdy z dokumentów (4 projekty, 4 lustra, opisy i adaptacje) miał jakieś braki i błędy (tu brak okna, tu brak wymiarów lub zbrojenia, nie zaktualizowane zestawienia powierzchni budynku w opisie technicznym, itp., itd.)

Na poprawki trochę czekałem, a i tak musiałem czerwonym pisaczkiem popoprawiać i pouzupełniać coś tu i tam

Czyli jak ktoś chce projekt byle przepchnąć przez urząd to może się uda.

Ale jak chce żeby wg tego budować ...