Bemarina 19.01.2023 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Jak przy zakupie mieszkania sprawdzić, czy jest suche i nie ma tam wilgoci, jeśli jest to mieszkanie po remoncie? Czy np. jakiś elektroniczny higrometr zda egzamin? Wiadomo, że jak stoi wyremontowane i puste, to ta wilgoć zawsze jest tam mniejsza niż gdy przebywają w nim ludzie. Jest to też zależne od pory roku. Może są jakieś sposoby? Bardzo mi zależy na maksymalnie suchym mieszkaniu. Wiem, żeby unikać parteru i najwyższego piętra, wiem że lepiej wybrać środkowe i żeby było w miarę widne, żeby blok nie stał w jakiejś niecce ani nie był zanadto obrośnięty zielenią, ale co jeszcze? Na pewno zwrócę uwagę na zapach, często już na klatce czuć pleśń, no ale różnie z tym bywa. Poproszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 19.01.2023 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Jak chcesz zbadać wilgotność ścian to najtaniej będzie wynajęcie firmy do wykonania pomiarów. Koszt od 100zł. Chyba, zeby wypożyczyć od nich miernik wilgotności ścian. Wyjdzie na pewno taniej niż zakup dobrego miernika.Oprócz tego zwykły wilgotnościomierz do zbadania wilgotności powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bemarina 19.01.2023 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 (edytowane) . A taki pomiar wilgotności ścian nie wymaga ich uszkodzenia, nie wiem, nawiercenia jakiegoś otworu? Możliwe, że będę chciała to sprawdzić w kilku mieszkaniach, bo dopiero zaczynam się rozglądać, ale szukam takiego po remoncie, więc na pewno nie będę mogła tam niczego uszkodzić w celu zmierzenia. Co do higrometru, to właśnie musiałabym wiedzieć, jaki zakupić, aby zmierzył możliwie szybko i prawidłowo. Po drugie, nie wiem jakie wartości brać pod uwagę, zależnie od pory roku i jeszcze z poprawką na to, że mieszkanie stoi puste. Np. tu gdzie teraz mieszkam jest duża wilgoć i muszę używać osuszacza elektr., ale są dni, gdy ta wilgotność jest w normie (ok. 55-60%), a są takie, gdzie bez osuszacza, to by było ponad 95%. Przy czym teraz i tak ogólnie jest bardziej sucho, bo osuszacz jest regularnie używany i najdłużej jak mógł być wyłączony, to był jakiś miesiąc. A może sensowniej będzie porównać wilgotność na klatce schodowej? Edytowane 19 Stycznia 2023 przez Bemarina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 19.01.2023 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 (edytowane) Pytanie czy twój wilgotnościomierz mierzy prawidłowo? Niektóre zakłamują bardzo mocno. Mierniki wilgotności ścian są bezinwazyjne (mam na myśi te lepsze mierniki), takie z kulką na końcu, Przykada się do ściany i to wszystko, mierzy natychmiast. np.https://pl.trotec.com/produkty-i-uslugi/mierniki/wilgotnosc/mierniki-wilgotnosci/miernik-wilgotnosci-materialow-t610/ Wilgotność jest najczęściej powiązana z wentylacją i zwróciłbym uwagę czy są drożne kominy i czy jest prawidowy przepływ powietrza z pomieszczeń. Taki wstępny pomiar można zrobić otwartym ogniem np. zapalniczką. Proszę poczytać na forum np. o obrzędzie gromnicznym. Wilgotność w mieszkaniu tworzą żywe istoty, rośliny, pralki, suszarki, gotowanie itp. W pustym mieszkaniu wilgotność będzie niska. Jakim wilgotnościomierzem to nie wiem, trzeba by poszukać w necie informacji. Edytowane 19 Stycznia 2023 przez Patatay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bemarina 20.01.2023 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 @Patatay - mój pokojowy higrometr pokazuje mniej więcej to samo, co higrometr wbudowany w osuszacz. Nie mam żadnych roślin, mieszkam sama, a okna są bardzo nieszczelne. Do tego osuszacz też mocno dmucha, więc ruch powietrza jest zapewniony. Wilgotność w moim mieszkaniu zależy od pogody na dworze, przy czym za oknem przez większość czasu jest równie wysoka co w mieszkaniu. Przed moim blokiem nawet w największą suszę trawniki były ciemnozielone. Po prostu takie wilgotne miejsce, a ja mieszkam na parterze i blok jest akurat w takiej niecce. Do tego budynek na przeciwko zasłania całe słońce. Podsumowując, u mnie wentylacja nic do tego nie ma.Natomiast odnośnie sprawdzania takiego pustego mieszkania, to musiałabym właśnie wiedzieć, na jakim poziomie powinna być w nim wilgotność, aby je uznać za suche, biorąc poprawkę na to, że stoi puste. Miałam nadzieję, że ktoś tu będzie wiedział.Czy powinnam np. od razu wykluczyć mieszkanie w budynkach, na których elewacji widać u dołu mech czy tam jakiś zielony porost? Nawet jeśli mieszkanie będzie powyżej drugiego piętra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bemarina 20.01.2023 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Dobra, zrobiłam w swoim mieszkaniu ów obrzęd gromniczy i prawie oślepłam od patrzenia na płomień. Mieszkam w kawalerce, więc sprawdziłam tylko w wejściu do kuchni, do pokoju i do wnęki sypialnej. Przy wyłączonym osuszaczu płomień był pionowy i nigdzie się nie odchylał, ani na górze, ani na dole, pomimo mocno nieszczelnych okien. Tyle, że u mnie te okna wychodzą tylko na jedną stronę i naprzeciwko jest wyższy budynek, więc pewnie obieg powietrza zależy od kierunku wiatru na zewnątrz i tego, czy w ogóle wieje jakiś wiatr. W sumie dziwne, bo do wnęki sypialnej zawsze od razu lecą wszelkie zapachy z kuchni. Nie wiem co o tym myśleć. Co roku chodzą dzidki sprawdzać kominy wentylacyjne w kuchni i łazience, i zawsze twierdzą, że są ok. Zresztą akurat w kuchni i łazience ta wilgoć jest najmniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 20.01.2023 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Właśnie teraz w zimie ciag powinien być prawidłowy. Z nieszczelnych okien powietrze powinno dostawać się do pomieszczeń, nagrzewać a następnie uciekać kominem do góry. Im komin dłuższy tym lepszy ciąg.Teroretycznie wilgotnośc powinna być pomiędzy 40-60%. Jeśli masz 95% to aż niemożlliwe, taka wilgotność może by chwilowa w łazience po prysznicu. Ale mniejsza o to. Jak sama widzisz u ciebie jest coś nie tak, moga być właśnie zawilgocone ściany.Jak będziesz rozglądać się za innym mieszkaniem to zwróć uwagę tak jak pisałać na ściany zewnętrze, czy dochodzi światło słoneczne, czy w pobliżu są jakieś zakłady, które mogą zanieczyszczać powietrze, hałas np. od ulicy, wiek budunku. mieszkania wyremontowane ładnie wyglądają ale warto poznać jego historię, poprzednich właścicieli, popytać sąsiadów (może oni powiedzą jaka jest wilgotność). Jak będziesz ogladać mieszkanie zwracaj uwagę na rogi, tak sam jakbyś była u sąsiadów też się przyjrzyj. Generalnie jest dużo takich rzeczy na które warto zwrócić uwagę, musiała byś sama poszukać w necie na co zwrócić uwagę. Wilgotnośc na kaltce schodowej się nie sprawdzi bo tak jest duży przepływ powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bemarina 20.01.2023 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 (edytowane) Wilgotnośc na kaltce schodowej się nie sprawdzi bo tak jest duży przepływ powietrza. No właśnie u nas to już czuć tą wilgoć na klatce, kiedy się wchodzi do bloku. A jeszcze z ciekawości puszczałam z góry takiego cieniuteńkiego kłapcia, który wyskubałam z wacika i spadał pionowo w dół, nigdzie nie chciał lecieć. Ta wilgotność taka wysoka była w pokoju, zanim kupiłam osuszacz. Wtedy zimą cały czas po szybach w oknach spływała mi ciurkiem woda, tak że nie nadążałam wycierać parapetów. Odkąd mam osuszacz, to już nie dopuszczam do wyższej niż 70%, a staram się utrzymywać tak 55%. Początkowo osuszacz był włączony całą dobę, to wylewałam z niego po 15 litrów wody na dobę, a mieszkanie 36m2. Największa wilgoć przy oknach i przy podłodze. Z tym, że wtedy ten blok nawet nie był ocieplony. Ocieplenie zrobili dopiero 2 lata temu, ale nie widzę większej różnicy. Mam wrażenie, że mogli je w naszym bloku zrobić nieprawidłowo, bo zaczęli jesienią i zostawili takie rozgrzebane i rozkopane na całą zimę, a skończyli dopiero wiosną Edytowane 20 Stycznia 2023 przez Bemarina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 20.01.2023 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Jak dla mnie masz coś nie tak z wentylacją np. moze niedrożny komin. Są dni kiedy jest deszczowo i wilgotność jest wysoka ale tak jest sporadycznie. Tym bardziej, że mieszkasz sama. Okna może i są nieszczelne ale powietrze nie przechodzi przez mieszkanie do ciągów wentylacyjnych czyli łazienki i kuchni. Tam wilgotnośc powinna być największa a nie jest. Jak masz spółdzielnie to zgłoś to do nich i niech pomierzą jeszcze raz i patrz jak to robią. Może otwierają okno w tym pomieszczeniu i wtedy zakłamują wynik. Pomiar powinien być w normalnych warunkach użytkowania. Wysoka wilgotność to zła wentylacja. Oprócz tego może być zalanie, lub mokre ściany, które nie są normalnymi warunkami i należy to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts