Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmiar łaty pod dachówkę betonową

zeusik6

Recommended Posts

Czy lata 3.2x7 może posłużyć jako podparcie pod dachówkę betonowa braas celtycka? Nie mogę w karcie produktu znaleźć zalecanej wielkości łat.

Krokwie 25 par na 13.6 metra więc średnio co 60 cm krokwie. Największy rozstaw (tam gdzie będą okna dachowe) rozstaw 80cm.

Edit.

Znalazłem coś takiego

Screenshot_20230121-223830-281.jpg

Zdjecie dachu

IMG_20221122_150309117_HDR_copy_2304x1728.jpg

Edytowane przez zeusik6

Czy lata 3.2x7 może posłużyć jako podparcie pod dachówkę betonowa braas celtycka? Nie mogę w karcie produktu znaleźć zalecanej wielkości łat.

Krokwie 25 par na 13.6 metra więc średnio co 60 cm krokwie. Największy rozstaw (tam gdzie będą okna dachowe) rozstaw 80cm.

Łata o wymiarach 3,2 cm x 7,0 cm ??

Tak drogi Panie, toż nie w metrach :D

Taki wymiar mam już nacietych prawie kilometr metrów biezacych z tartaku , a nie bardzo przekonuje mnie blachodachowka bo to pod nią były robione takie laty.

Zastanawia mnie czy taka grubość przy tym rozstawie krokwi nie będzie powodować uginania się połaci. Heh. Jeśli wierzyć zapewnieniom producenta (patrz obrazek wyżej) to było by ok bo oni nawet dopuszczają grubość 30mm przy rozstawie krokwi poniżej 80cm, ewentualnie w miejscach okien dać podwójne hm? Bo pozostałe pary są bardzo gęsto rozmieszczone niektóre nawet co 50cm

Edytowane przez zeusik6

• 3 weeks później...
Rozstaw krokwi to jedno a nachylenie połaci to drugie. Dla Twojego kąta nachylenia połaci odpowiedni przekrój łaty to 6x4 cm. Te Twoje łaty od biedy mogą być. W tych polach gdzie rozstaw 80 cm radziłbym dokręcić od spodu kawałki łat. W przypadku krycia wstępnego wykonanego papą na sztywnym poszyciu i montażu izolacji cieplnej pomiędzy krokwiami należy tą izolację odpowiednio opuścić. Pozdrawiam.