Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niepoprawna instalacja? Werfikacja i prośba o pomoc

scooby4

Recommended Posts

Witam,

Mam problem ze starą instalacją i piecem.

Instalacja była zmieniana ze starego kopciucha na nowy piec i wsadzony był reczny zawór trójdrożny, nie wiem czy jest poprawnie zamontowany oraz czy reszta instalacji jest zzgodna...

Piec 10kw ekogroszek bartex gold.

Problemy:

-Piec ma problem z dobiciem do temp. i to dosyć niskiej bo już 55 stanowic wyzwanie przy temp zewnetrznych w okolicach 0 stopni...

-na jelpsze jest to, że mam ustawiony zawór prawie całkowicie na powrot wartosc na skali to 0 ale jest troszke otwarty ;) w sensie takim ze w teori powinna leciec ciepla woda na powrot a wyglada to tak ze woda na grzejniki ma wyzsza o prawie 10 stopni niż ta powrotna zaraz za zaworem. Nie wiem czy dobrze to rozumuje ale cięzko goracej wodzie cosnac sie na do pieca zwlaszcza gdy nad nim chodzi pompka. czy to niej jest bardziej funkcja mieszania?

Po wrzuceniu dosłownie dwoch kawalkow drewna na retorte temp w piecu szybko osiaga ponad 60 stopni..

PRosze o pomoc albo jakies wskazowki

Nie wiem czy dobrze to rozumuje ale cięzko goracej wodzie cosnac sie na do pieca

W takim układzie pompa C.O powinna być dana przed zawór lub na powrót w krótkim obiegu.

Po wrzuceniu dosłownie dwoch kawalkow drewna na retorte temp w piecu szybko osiaga ponad 60 stopni..

Piec 10kw ekogroszek bartex gold

A powierzchnia (ocieplenie) do ogrzania jaka?.

Piec ma problem z dobiciem do temp. i to dosyć niskiej bo już 55 stanowic wyzwanie przy temp zewnetrznych w okolicach 0 stopni...

Proszę podnieść temp. na kotle do 65'C i ustawić start wszystkich pomp na 55'C z krótką histerezą 2-3'C.