Gość 02.09.2002 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 Chceż zaizolować podłogę na parterze, a niekoniecznie chiałbym smarować izolbetem, kłaś papę itp. Czy 2 wartwy folii budowlanej wystarcza? Czy poszczególne kawałki folii czymś się klei, czy wystarczy je na siebie nałożyć? Czy na to od razu można kłaść styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 02.09.2002 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 Ja zrobiłem inaczej, wcale nie wiem czy lepiej.Po ubiciu piasku pod chudziaka, położyłem na całej powierzchni pomieszczenia folię budowlaną 0.3 mm w całości.Uważałem przy zalewaniu 10 cm-trowej warstwy wylewki, żeby nie uszkodzić tej folii. Teraz nie mam zamiaru kłaść na to żadnej izolacji tylko styropian, w nim instalacje i wylewka na gotowo 5cm(jastrych). Czy tak będzie dobrze?Może też ktoś tak robił? Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2002 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2002 Dzieki. Ciekawe rozwiazanie, niestety juz mam chudziaka. A kleiłeś czymś folię, czy nakładałeś krawędzie na zakładki? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 03.09.2002 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 Ta folia , o której piszę miała wymiar 6 x 10 metrów więc położyłem ją w całości. Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 03.09.2002 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 Powiem coś na temat foli. Póki co mam płytę betonową bez żadnych foli. Zamierzam jednak położyć 2 warstwy. Pod styropianem i przed wylewką. Koszt 1m2 foli wynosi ok. 1zł, więc w moim przypadku jest to ok. 70zł na warstwę. Dlatego nie widzę powodu, aby rezygnować z 2 warstw. Folię będę kładł na duże zakłady, bez żadnego klejenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 03.09.2002 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 Ja folię dałem tylko pod styropian docieplający podłogę na gruncie. Wylewka prosto na folię może ją uszkodzić. Beton towarowy zawiera w sobie także "ostrzejsze " kamyczki. Po za tym projekt nie przewidywał dwóch warstw folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 03.09.2002 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 Chudziaka robiłem z betoniarki, stosując żwir rzeczny(pospółka), co też może uszkodzić folię, ale mam nadzieję, że nie uszkodziło.Nie umiem sobie wyobrazić jak zachować bez uszkodzenia izolację położoną na chudziaku jeśli na nim przebiega instalacja elektryczna, kanalizacyjna, wodna i co. Widziałem taką przeplatankę instalacyjną i stan położonej na chudziaku izolacji na pewnej budowie. Pomyślałem, że schowanie izolacji pod chudziaka może ją pozostawić w lepszym stanie i tak zrobiłem Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZel 03.09.2002 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 Ja dawalem jedna warstwe grubszej folii. W dodatku w jednym kawalku w kazdym pomieszczeniu (o ile sie dalo), zeby nie bylo laczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.09.2002 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 Ja mam: piasek, folia, chudy beton.Do zrobienia: folia, styropian na felc 10 cm, wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 05.09.2002 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 O ile się nie mylę, to do izolacji przeciwilgociowej na gruncie norma przewiduje albo 2x papa na lepiku albo 1x folia. Oczywiście strzeżonego ... 2xfolia na pewno wystarczy, pod warunkiem, że bedzie dobrze położona. Ja u siebie dałem 1x papę nawierzchniową - połączyłem ją z izolacja poziomą między fundamentem a ścianą zewnetrzną (poziom wylewki - B15 - licował z poziomem fundamentu - nie było więc kłopotu z połączeniem obu warst papy). Na to zamierzam dać 1 x folię budowlaną, potem styropian, ogrzewanie podłogowe no i szlichtę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trajan 05.09.2002 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 tak sobie czytam o tych izolacjach podlogi i widze ze juz mam problem. u mnie ekipa wylala chudziaka prosto na uklepane podloze. w jaki sposob mam teraz zrobic izolacje, folia,styropian i wylewka wystarczy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 05.09.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 A w czym jest problem? Jeżeli przewidziałeś dodatkową wysokość pomieszczeń na wszystkie wymagane warstwy, to chyba jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.09.2002 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2002 Jezeli masz sam beton to należy położyć papę 1x, folię 1x, styropian i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts