Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja przeciwwilgociowa w podłodze. Czy 2 warstwy folii b

Gość

Recommended Posts

Chceż zaizolować podłogę na parterze, a niekoniecznie chiałbym smarować izolbetem, kłaś papę itp. Czy 2 wartwy folii budowlanej wystarcza? Czy poszczególne kawałki folii czymś się klei, czy wystarczy je na siebie nałożyć? Czy na to od razu można kłaść styropian?

Ja zrobiłem inaczej, wcale nie wiem czy lepiej.Po ubiciu piasku pod chudziaka, położyłem na całej powierzchni pomieszczenia folię budowlaną 0.3 mm w całości.Uważałem przy zalewaniu 10 cm-trowej warstwy wylewki, żeby nie uszkodzić tej folii. Teraz nie mam zamiaru kłaść na to żadnej izolacji tylko styropian, w nim instalacje i wylewka na gotowo 5cm(jastrych). Czy tak będzie dobrze?Może też ktoś tak robił? Tad

Powiem coś na temat foli. Póki co mam płytę betonową bez żadnych foli. Zamierzam jednak położyć 2 warstwy. Pod styropianem i przed wylewką. Koszt 1m2 foli wynosi ok. 1zł, więc w moim przypadku jest to ok. 70zł na warstwę. Dlatego nie widzę powodu, aby rezygnować z 2 warstw.

Folię będę kładł na duże zakłady, bez żadnego klejenia.

Pozdrawiam

Chudziaka robiłem z betoniarki, stosując żwir rzeczny(pospółka), co też może uszkodzić folię, ale mam nadzieję, że nie uszkodziło.Nie umiem sobie wyobrazić jak zachować bez uszkodzenia izolację położoną na chudziaku jeśli na nim przebiega instalacja elektryczna, kanalizacyjna, wodna i co. Widziałem taką przeplatankę instalacyjną i stan położonej na chudziaku izolacji na pewnej budowie. Pomyślałem, że schowanie izolacji pod chudziaka może ją pozostawić w lepszym stanie i tak zrobiłem Tad

O ile się nie mylę, to do izolacji przeciwilgociowej na gruncie norma przewiduje albo 2x papa na lepiku albo 1x folia. Oczywiście strzeżonego ... 2xfolia na pewno wystarczy, pod warunkiem, że bedzie dobrze położona.

Ja u siebie dałem 1x papę nawierzchniową - połączyłem ją z izolacja poziomą między fundamentem a ścianą zewnetrzną (poziom wylewki - B15 - licował z poziomem fundamentu - nie było więc kłopotu z połączeniem obu warst papy). Na to zamierzam dać 1 x folię budowlaną, potem styropian, ogrzewanie podłogowe no i szlichtę.