jacogi 25.01.2023 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Witam, czy można umieścić filtr antysmogowy zaraz za czerpnią w przejściu przez ścianę? U mnie na odcinku 40 cm - mur + ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 09.06.2023 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Nikt nic...., to może uściślę, ze względu na nieciekawe otoczenie chcę zastosować filtr węglowy taki jak np. używają w growboxach. mają one 20 cm średnicy, więc czerpnię i przejście w ścianie zastosowałbym 25cm. filtr byłby wewnątrz. powietrze przez filtr dostawało by się do kanału łączącego z reku fi 125,Oczywiście muszę to wszystko jakoś uszczelnić....w opisie tych filtrów jest przepływ powietrza 160 - 240 m3 co w zupełności mi wystarcza. nie ma niestety nformacji o oporach...dlatego tutaj szukam pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.06.2023 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 Zbyt mała powierzchnia. Będą duże opory, dodatkowo przed węglowym filtrem powinien być F7, a przed nim M5. Przy takiej średnicy nie widzę sensownego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 10.06.2023 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 a jaka średnica byłaby odpowiednia....ewentualnie coś w zamian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.06.2023 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Skrzynka na filtry. Jak z dostępnością miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 12.06.2023 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 no właśnie nie ma miejsca - domek 36m2 dół i poddasze użytkowe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 17.06.2023 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 Filtr węglowy nie może być na czerpni.Węgiel będzie degradował od różnicy temperatur i taki filtr będzie mocno pylił.Filtr węglowy montuje się za rekuperatorem, uprzednio stosując filtrację mechaniczną min. F7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 17.06.2023 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 OK ale czy mogę wykorzystać taki filtr jak napisałem w drugim poście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.06.2023 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Tak.Ale jeden to za mało - za duże opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 21.06.2023 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 proszę o wyjaśnienie jeżeli jeden to za mało ze względu na opory, to przecież dwa dadzą jeszcze większy opór.....albo czegoś nie kumam Jeżeli nie te filtry to jakie - zależy mi na miejscu i samodzielnej wymianie węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.06.2023 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Filtry stosuje się równolegle. Niestety jeśli chodzi o filtry, szczególnie węglowe, to nie ma tanio - nawet do samodzielnej wymiany. Polecam kontakt z bodim.pl - specjalizują się w tego typu filtrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.06.2023 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Potwierdzam. Gdy ja montowałem filtry węglowe u siebie to nie było na rynku nic z gotowych rzwiązań.Wykorzytsałem elementy profesjonalnych filtrów stosowanych w przemyśleKupiłem ramę montażową do filtrów https://www.filter-mueller.pl/produkt/rama-montazowa-do-filtrow-weglowych-305x610-ocynk/A następnie oddałem ją do lokalnej hurtowni wentylacyjnej by mi wykonała do niej stosowną obudowę. Do ramy wchodzi 8 wkładów z węglem.https://www.filter-mueller.pl/produkt/filtr-patronowy-z-weglem-aktywnym-145x450-ocynk/ Te wkłady filtracyjne są nitowane, więc można je rozebrać i wymienić zasyp samego węgla. Dzisiaj można kupić gotowca - smogboxPatrząc na ceny komponentów jego cena jest przyzwoita Trwałość takiego filtra jest uzależniona od stosowanych filtrów mechanicznychPrzy filtrach klasy F9 (ePM1 80%) myślę, że spokojnie 3-4 lata wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 28.06.2023 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 ok, to jakaś opcja, czy na moją chatkę 70m2, 2 osoby, reku axia kinetic b 250m3 wystarczy taka rama montażowa na cztery filtry patronowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 30.06.2023 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 ok, to jakaś opcja, czy na moją chatkę 70m2, 2 osoby, reku axia kinetic b 250m3 wystarczy taka rama montażowa na cztery filtry patronowe? Tak. Ale taki zestaw będzie miał przynajmniej 40 Pa, a ten rekuperator zapasu sprężu praktycznie nie ma. Trzeba będzie dołożyć i rozbudować instalację by to ze sobą zagrało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 01.07.2023 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 czyli inny rekuperator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts