Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieje drzwiami balkonowymi od strony zawiasów

Recommended Posts

Cześć,

Mam problem z nowymi oknami (okna mają nieco ponad rok). W drzwiach balkonowych, które są rozwierno ochylne wieje pomiędzy skrzydłem a ościeżnicą, po stronie zawiasów mniej-więcej w połowie wysokości. Skrzydło mocno przylega do ościeżnicy przy samych zawiasach jak i po obwodzie, natomiast słabiej przylega pomiędzy zawiasami. Sprawdzałem 1.5m łatą przykładając ją do skrzydła i ta delikatnie się buja na skrzydle, tak jakby nie było idealnie proste. Wychodzi na to, że skrzydło delikatnie odstaje od ramy w miejscu w którym wieje. Rama jest prosta.

Czy to można jakoś wyregulować, czy to wada okna lub taki jego urok z uwagi że okno (drzwi balkonowe) jest dosyć wysokie i ciężkie?

Tak jak wspomniałem drzwi są rozwierno uchylne, więc nie ma po środku trzeciego zawiasu, który poprawiłby docisk w tym miejscu.

Co można z tym zrobić?

Okno PCV Vetrex V82 z pakietem trzyszybowym (okucia bodajże ROTO NT).

Krzywe skrzydło. Norma. Może masz ustawione dociski na "lato" i trzeba przestawić na zimę.

A zupełnie poważnie: zgłoś reklamację. Nie wiem jak robi to serwis, ale potrafią "wyprostować" tak, że sam byłem zaskoczony skutecznością ich wizyty.

Tak właśnie zrobiłem, dziękuję.

Niestety już widzę do czego to zaczyna zmierzać - Sprzedający powołuje się na dopuszczalne przez Instytut Techniki Budowlanej odchylenia. No i faktycznie, ta krzywizna duża nie jest, ale jednak okno szczelne nie jest.

Odchylenia i krzywizna jest dopuszczalna (w normie) , także na to się nie powołuj. Ale szczelność musi się mieścić w deklarowanych wartościach *czyli z założenia raczej szczelnie (nie hermetycznie).

Reklamuj przewiew...

• 2 weeks później...

I pamiętaj, jeśli w ciągu 2 tygodni ci nie odpowiedzą - reklamacja zostaje uznana za przyjętą. Napisz tu: :spam: podpowiedzą.

Od moderatora:

Trzeciego ostrzeżenia nie będzie. Za spam banujemy. A za spam na rzecz firmy bardzo niewiarygodnej banujemy do potęgi.

Edytowane przez finlandia