kwazik 30.01.2023 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Jestem nowym właścicielem domu z lat 80/90 i mam problem z ustaleniem właściwej ilości wody w systemie grzewczym. Ogrzewanie gazowe (Vaillant Eco Tec Plus), rury grube, kaloryfery wysokotemperaturowe aluminiowe starego typu. Na strychu jest naczynie wyrównawcze zaślepione chyba odpowietrznikiem zakręconym zakrętką plastikową, a pod nią (w środku odpowietrznika) widoczny twardy, czarny plastik. W kotłowni kocioł, zasobnik CWU z wystającym naczyniem przeponowym (do zbiornika ? do systemu CO ?), zawór dolewowy oraz manometr ciśnienia wody w układzie CO Dolewając ciśnienie podnośni się na chwile np. do 2 atmosfer, następnie powoli spada do stałego 0.8 atmosfery - więc nie można uzupełnić wody na wskazania manometru. Na górze nie da się sprawdzić ilości wody w naczyniu wyrównawczym bo po odkręceniu czerwonej nakrętki dalej jest przesłona plastiku czarnego. Co dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 31.01.2023 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 (edytowane) Jestem nowym właścicielem domu z lat 80/90 i mam problem z ustaleniem właściwej ilości wody w systemie grzewczym. Ogrzewanie gazowe (Vaillant Eco Tec Plus), rury grube, kaloryfery wysokotemperaturowe aluminiowe starego typu. Na strychu jest naczynie wyrównawcze zaślepione chyba odpowietrznikiem zakręconym zakrętką plastikową, a pod nią (w środku odpowietrznika) widoczny twardy, czarny plastik. W kotłowni kocioł, zasobnik CWU z wystającym naczyniem przeponowym (do zbiornika ? do systemu CO ?), zawór dolewowy oraz manometr ciśnienia wody w układzie CO Dolewając ciśnienie podnośni się na chwile np. do 2 atmosfer, następnie powoli spada do stałego 0.8 atmosfery - więc nie można uzupełnić wody na wskazania manometru. Na górze nie da się sprawdzić ilości wody w naczyniu wyrównawczym bo po odkręceniu czerwonej nakrętki dalej jest przesłona plastiku czarnego. Co dalej ? W układzie otwartym masz o.8 bar bo to akurat wysokość słupa wody od manometru do naczynia wyrównawczego. Zasada jest taka że 1m słupa wody to 0.1 bar także masz wody po samo naczynie wyrównawcze więc jak dolewasz to się przelewa do kanalizacji A to że akurat dobija do 2 atmosfer to odpływ ma mniejszy przelew niż ty dopuszczasz wody. Edytowane 31 Stycznia 2023 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omega_WS 31.01.2023 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Naczynie przeponowe w kotłowni to od ciepłej wody. A kocioł ogólnie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts