Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Takie pytanie o koszt

Recommended Posts

Wiem, ze z takim pytaniem to zapewne nie tu ale tu jest największy ruch, więc...

Za postawienie tego: http://www.archeton.com.pl/projekty/index.asp (należy odszukać projekt "Ślężan"), majster chce 18000zł (bez papiera). Zakres prac miałby obejmować:

1.postawienie ścian zewn. bk 30cm na klej (fundamenty już są)

2.wykonanie stropu + balkony

3.wykonanie ścian poddasza + wieniec

4.postawienie kominów

5.wykonanie więżby dachowej

6.wykonanie pokrycia dachówką ceramiczną ze wszystkimi obróbkami

7.wykonanie ścian działowych

Czyli reasumując stan surowy otwarty

Nie ja to buduję ale mam smaki na tego wykonawcę na wiosnę. Czy to dobra cena czy raczej dużo?

Darpiot myślę, ze albo ty sobie z nas jaja robisz, albo majster sobie robi jaj z Ciebie. Nie wierzę, zeby za taka cene postawić w takim stanie jak piszesz dom zgodnie z zasadami i bez partaczenia. Jeśli jednak to nie Ty sobie z nas żartujesz to proponuje Ci ubezpieczyć się przed matactwami majstra. I wciśnij mu jeszcze wykonanie pierwszej wylewki.

Darpiot myślę, ze albo ty sobie z nas jaja robisz, albo majster sobie robi jaj z Ciebie. Nie wierzę, zeby za taka cene postawić w takim stanie jak piszesz dom zgodnie z zasadami i bez partaczenia. Jeśli jednak to nie Ty sobie z nas żartujesz to proponuje Ci ubezpieczyć się przed matactwami majstra. I wciśnij mu jeszcze wykonanie pierwszej wylewki.

Nawet przez myśl mi nie przeszło aby z kogokolwiek robić sobie tutaj jak to nazwałeś "jaja". Mieszkam na południu, nie w Wa-wie, nie w Trójmieście, nie w Poznaniu. Może po prostu u nas są takie ceny. Znajoma znalazła tą ekipę; jej syn zaczyna jak tylko warunki pozwolą budowę. Domy budowane przez tą ekipę oglądała i wrażenia bardzo pozytywne. Ja chcę również skorzystać z ich usług. Nie wiem jakie są ceny za budowę do stanu surowego dlatego pytam, a że akurat taki dom ma powstać za takie pieniądze oraz że ja też chcę zacząć budowę w przyszłym roku... Chcę mieć po prostu jakieś wyobrażenie o kosztach robocizny.

no to gratuluję ekipy.

U mnie przy domie podobnej wielkości (pow. całkowita z garażem 212m2) :

- stan surowy (fundamenty, sciany, ścianki wewn, stropy, pierwsza wylewka, schody, duży taras) 20.000 w 2001 r. bez rachunku (proszę panie z US o pominiecie tej uwagi podczas lektury mojego postu :lol: )

- dach (więźba + dachówka) po targowaniu 12.500 (250m2 dachu) z rachunkiem też w 2001r.

I były to jak na Poznań ceny naprawdę atrakcyjne. Nie wiem, może teraz przy boomie w budownictwie są dużo niższe ceny. Tak czy siak gratuluję ekipy.

No właśnie.Brakuje:

-wykop

-fundamenty (ławy,ściany,lanie ,ew.szalunki) stopy pod kominy,schody,rapowanie

-ocieplenie i izolacja pionowa ścian fundamentowych

-izolacja pozioma

-zasypanie i zawibrowanie fundamentów

-jakaś wylewka(chudziak)

-podciągi

Złożenie więźby dachowej.

Nie chcę się czepiać,ale też miałem taniego wykonawcę.Oferował się za 14,000.Ale jak zacząłem po kolei wyliczać co i za ile,to okazało się,że nie liczył za bardzo wiele rzeczy.Doszliśmy do 23,000 i powiedziałem pa,pa.

Proponowałbym,żebyś zrobił to samo.

No właśnie.Brakuje:

-wykop

-fundamenty (ławy,ściany,lanie ,ew.szalunki) stopy pod kominy,schody,rapowanie

-ocieplenie i izolacja pionowa ścian fundamentowych

-izolacja pozioma

-zasypanie i zawibrowanie fundamentów

-jakaś wylewka(chudziak)

-podciągi

Złożenie więźby dachowej.

Nie chcę się czepiać,ale też miałem taniego wykonawcę.Oferował się za 14,000.Ale jak zacząłem po kolei wyliczać co i za ile,to okazało się,że nie liczył za bardzo wiele rzeczy.Doszliśmy do 23,000 i powiedziałem pa,pa.

Proponowałbym,żebyś zrobił to samo.

Szzz napisałem że fundament już jest; wykonany w ub.r. z pomocą boską, rodziny i majstra kosztował ich ok. 11000zł (materiały + robocizna). Schody i chudziak nie wiem czy wchodzą w zakres robót, kominy tak (pełne wykonanie z obróbką pow. połaci). Dach ; więźba, łaty, kontrłaty, folia i położenie dachówki ceramicznej wraz z obróbkami. Generalnie umowa z tym wykonawcą wygląda tak że nie bierze żadnej zaliczki (duży plus moim zdaniem) i płacone ma za etap budowy (I e. ściany nośne parteru, II e. strop itd) po odbiorze przez kierownika. Zadaniem inwestora jest w przypadku umowy z tym wykonawcą dostarczyć na czas materiały i ... tyle. I tak informacyjnie inwestorzy budują już trzeci dom, a w planach jest czwarty kolejnego potomka, więc doświadczenie gdzie, kogo i za ile znaleźć do postawienia domu już jakoweś mają. No a ja tylko może przy okazji skorzystam z tych doświadczeń...

Wiem, ze z takim pytaniem to zapewne nie tu ale tu jest największy ruch, więc...

Za postawienie tego: http://www.archeton.com.pl/projekty/index.asp (należy odszukać projekt "Ślężan"), majster chce 18000zł (bez papiera). Zakres prac miałby obejmować:

1.postawienie ścian zewn. bk 30cm na klej (fundamenty już są)

2.wykonanie stropu + balkony

3.wykonanie ścian poddasza + wieniec

4.postawienie kominów

6.wykonanie pokrycia dachówką ceramiczną ze wszystkimi obróbkami

7.wykonanie ścian działowych

Czyli reasumując stan surowy otwarty

Nie ja to buduję ale mam smaki na tego wykonawcę na wiosnę. Czy to dobra cena czy raczej dużo?

Jeśli są sprawdzeni to bym się nie zastanawiała. Dobra cena.

Na wiosnę oglądałem taki dom w budowie na ul. Ostródzkiej w W-wie (Białołęka) - budowa prowadzona przez firmę Dom System - przesłali mi oferę na stan surowy zamknięty i na roboty wykończeniowe.

Oto fragment:

Cena działki - 112.000,- PLN /netto/ do 30 kwietnia bez podatku Vat.

Cena domu - 184.000,- PLN /netto/ + (7% Vat)12.880,-PLN = 196.880,- PLN

Ogółem - 308.880,- PLN brutto do końca kwietnia 2004r.

Wykończeniówka: 84.100,-PLN netto

Porównując to z ofertą twojego majstra - w zasadzie nie ma co porównywać.

Jacek

Dobrze ci radzę, policz wszystko bardzo dokładnie a najlepiej podpisz umowę, nawet jeżeli płacisz "do kieszeni". Sam mam teraz problem. Przez czły czas budowy st. surowego zadaszonego wój wykonawca przygotowywał mi dokładny kosztorys "na jutro" bo "jakoś się dogadamy" i ... podliczył mnie teraz na 1150 zł za m2. A mam narazie ściany,stropy, dach, schody, taras i chudy beton w środku.

Nie powtórz mojego błędu !!!

Krzysiek

Jeśli fundamenty są to OK.

Ja płacę firmie,nie ekipie z czort wie skąd 20,000+7% za:

-wykopy

-fundamenty(ławy,ściany z bloczków,izolacje,ocieplenie).Drogie-mam pochyły teren

-mury parteru (silka na klej)

-strop teriva

-ścianki kolankowe

-schody

-chudziak

-ocieplenie keramzytem na gruncie(zawibrowanie piachu,folia,rozsypanie i ubicie keramzytu,folia)

-kominy

-taras

Czyli odejmując 9-10 tys robocizny na fundamenty zostaje 10-11tys.Czyli na złożenie więźby i ułożenie dachówki 9-10tys.Bardzo realne.