acardo 31.01.2023 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Cześć wszystkim. Nie chciałem zadawać kolejnego pytania w już istniejącym więc wrzuciłem nowe pytanie. U dziadków jest ogrzewanie podłogowe (parter + piętro). Dodatkowo są 2 drabinki (grzejniki) w łazienkach i 1 grzejnik (zwykły aluminiowy) w garażu.Mamy w planach zainstalowanie PC. Instalatorzy byli już na miejscu i zaproponowali takie rozwiązanie. PC + bufor i dwa obiegi:1 - Kaloryfery2 - Podłoga ze sterownikiem Tech. Wyjaśnili to w ten sposób (poprawcie mnie jeśli palnę jakąś głupotę):Pompa daje wyższą temperaturę na wyjściu, ta woda idzie na kaloryfery.Z tej linii podłogówka (sterownik) dobierze sobie trochę chłodniejszej wody z powrotu, zmiesza to i puści niższą temperaturę na podłogę.Sterownik ma mieć czujnik temp zew i wew i sam sterować temperaturą podłogi. Wydaje się, że ma to sens. Jednak doczytałem, że PC najlepiej pracuje w niższych temperaturach i chciałem zapytać czy w takim systemie nie będzie problemu ustawienia pompy na zadaną temperaturę np. 35*C i ta woda będzie 'szła' na kaloryfery i podłogę. Zdaję sobie sprawę, że wtedy te kaloryfery będą chłodne ale w łazienkach też jest podłogówka i te kaloryfery tak naprawdę służą wyłącznie do suszenia ręczników. Jak zwykle dzięki za pomoc, nie jestem specjalistą a chciałbym pomóc dziadkom to ogarnąć. Zależy mi na jak najbardziej bezobsługowej obsłudze - dlatego padł pomysł tego sterownika podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.01.2023 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Zdaję sobie sprawę, że wtedy te kaloryfery będą chłodne ale w łazienkach też jest podłogówka i te kaloryfery tak naprawdę służą wyłącznie do suszenia ręczników. Podnosić temperaturę CO, żeby następnie ją obniżać dla jednej drabinki w łazience - to absurd; - zasilać wszystko jedną niską temperaturą + grzałka elektryczna w drabinkach, Jaki jest tzw;zład wodny instalacji i jaka moc i rodzaj PC oraz OZC budynku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acardo 31.01.2023 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 (edytowane) Dokładnie tak myślałem.Ale czy nawet jeśli zrobię dwa obiegi (jak chcą instalatorzy) to mogę ustawić sobie temperaturę wyjściową sam?Tzn. ustawię żeby PC dawała 30-35*C i do będzie 'szło' na podłogę i 3 kaloryfery? Zład wody z tego co wiem jest wystarczający, 2 piętra (łącznie 11 pomieszczeń) grzane podłogówką. Około 110m2 podłogi.PC ma być 9kW i bufor 50L. OZC wyszło z kalkulacji 10kW. Sąsiad dziadków (w 2gim lokalu bliźniaka) ma pompę 7kW ale lepszej klasy i daje elegancko radę. Edytowane 31 Stycznia 2023 przez acardo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.01.2023 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Odpowiedzi typu bolszewickiego; -nadal nic nie wiem, - nie każda PC 9 kW ma 10 kW mocy przy -20 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acardo 31.01.2023 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Andrzeju, Niestety nie rozmawiasz ze specjalistą (przynajmniej nie w tej dziedzinie).Jestem laikiem, który gdzieś tam coś wyczytał i zadając pytanie tutaj szukałem rozwinięcia tej wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.01.2023 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Nie potrzeba specjalisty aby; -podać zład instalacji w litrach;......- bo może nie trzeba bufora,......- lub należy wpiąć go na powrocie w szereg, - podać markę PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acardo 31.01.2023 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Po dokształceniu:Zład wody: 130 - 140L (nie wiem jakie dokładnie są u dziadków rurki i ich zagęszczenie bo dom kupiony z rynku wtórnego, przyjąłem około 8m/m2 i rurka 14mm, pow. grzewcza 130m2). PC: Panasonic Aquarea 9kW (split) seria H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.01.2023 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 (edytowane) Przy OZC 10 kW koniecznie;.. a/ PC 9 kW/TCap Panasonic lub 12kWTCap, ..b/ zład musi być minimum 180 litrów,...c/ przy OZC = 10 kW - zład > 200 l , Może być bufor 50 l w szeregu + rozgałęzienie na 2 sekcje za pomocą zaworu 3D termostatycznego; - wówczas nie ma potrzeby dodatkowych pomp obiegowych, - masz przez sterownik PC wgląd na parametry całego układu grzewczego Edytowane 31 Stycznia 2023 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 05.02.2023 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Do grzejników daj grzałkę. Tylko tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 09.02.2023 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Można rozważyć częściowe puszczenie obiegów szeregowo przez grzejniki a potem na podłogówkę, ale to może stanowić duży opór hydr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 09.02.2023 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Jeżeli w łazienkach jest instalacja podłogowa, a drabinki służą tylko do suszenia ręczników, to zdecydowanie lepiej zrobić to na jednej temperaturze. Garażem bym się nie przejmował, bo wg mnie 10 stopni w zimę w garażu jest ok. Jakby grzejniczek nie dał rady to trzeba zmienić go na większy.Wszystko na jednej niższej temperaturze będzie tańsze przy zakładaniu pompy i późniejsze rachunki też będą znacznie niższe, bo grzanie wody do wyższej temperatury żeby pościć ja na grzejniki, a później obniżać żeby puścić to na podłogę z finansowego punktu widzenia jest bez sensu, a nawet bardzo bez sensu.Ja mam tak jak napisałem i działa ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AK11 11.02.2023 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Mam tak samo jak waka i polecam takie rozwiązanie; drabinka w łazience i grzejnik w garażu są zasilane na tej samej temperaturze co podłogówka. W garażu temperaturę utrzymuję na ok 13 stopniach. W łazience ok 23 stopnie. Ręczniki na drabince rano są zawsze suche. W drabince jest też grzałka (sterowana również z telefonu) ale bardzo rzadko ją uruchamiamy, zwykle gdy ktoś z domowników jest chory lub przeziębiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts