rafaellowroclaw 31.01.2023 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Dzień Dobry. Piszę z pytaniem czy da się doszczelnić okna, które już są zamontowane kilka lat temu? Mianowicie okna w bloku montowałem jakieś 5 lat temu. Moja widza na temat doszczelniania była zerowa a jakoś nie pamiętam żeby sprzedawca mnie zachęcał do tego szczelnego montażu. Problem nie był widoczny od samego początku ponieważ mam ogrzewanie miejskie i hajcowałem po 24stopnie (brak termostatów). Teraz jak była modernizacja instalacji grzewczej i zamontowaniu termostatów problem się ujawnił. Wieje z okien, najwiecej z okolicy parapetów. Okna "przekręcone" w tryb zimowy. Wiem, że są masy uszczelniające. Czy doszczelnianie polegało by na wykuciu okna dookoła? trzeba się dostać aż do pianki? Czy najlepiej ją wydłubać i na nowa zapijanować i dopiero doszczelnić? W miejsce parapetu istnieją jakieś uszczelki pomiędzy parapetem a oknem? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/272083-doszczelnianie-zamontowanych-okien/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.02.2023 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Wygląda że na początek "wystarczy" wykuć parapet i zobaczyć co tam jest. Najczęściej przy wymianach wyrzuca się listwę (ze względu na brak miejsca) i pianuje Czasem z różną dokładnością więc wieje przez dziury, innym razem w okolicach klinów podpierających lub przez dziurę po ich wyjęciu. Bez odkrywki nic nie zrobisz. Może być też listwa dobra, z uszczelkami pomiędzy lub słaba, połamana. Jak dobra - to może wiać z boku. Dużo jest opcji. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/272083-doszczelnianie-zamontowanych-okien/#findComment-8046254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts